Zatkany odpływ pod korkiem wlewu paliwa
Zatkany odpływ pod korkiem wlewu paliwa
Witam szanownych kolegów.
Tym razem zgłaszam się z problemem jak w tytule. Po którejś wizycie na myjni zauważyłem że woda pod korkiem wlewu paliwa zamiast odpływać przez przeznaczony do tego odpływ to się zbiera i nie chce odpłynąć póki w całości nie odparuje samoczynnie lub nie wytrę tego szmatką. Wiadomo że odpływ ten nie służy do odprowadzania tylko i wyłącznie nazbieranej tam wody z myjni ale przede wszystkim paliwa. Czy miał ktoś z was podobny problem i wie jak sobie z tym poradzić ewentualnie wie jak bez uszkodzenia kanału można go samemu wyczyścić?
Tym razem zgłaszam się z problemem jak w tytule. Po którejś wizycie na myjni zauważyłem że woda pod korkiem wlewu paliwa zamiast odpływać przez przeznaczony do tego odpływ to się zbiera i nie chce odpłynąć póki w całości nie odparuje samoczynnie lub nie wytrę tego szmatką. Wiadomo że odpływ ten nie służy do odprowadzania tylko i wyłącznie nazbieranej tam wody z myjni ale przede wszystkim paliwa. Czy miał ktoś z was podobny problem i wie jak sobie z tym poradzić ewentualnie wie jak bez uszkodzenia kanału można go samemu wyczyścić?
Re: Zatkany odpływ pod korkiem wlewu paliwa
Wykałaczka 
Czyli rozumiem że żaden długi drucik i inne cuda nie są potrzebne? Wykałaczka wystarczy? Zator będzie na długości nie większej niż 5-7 cm? Jakieś zalecenia? Można coś uszkodzić?
Zwykle zapychają się pierwsze 2 cm
Ok dzieki za poradę, jutro bede próbował! A czy jest szansa ze dalej tez jest zator? Wiesz jaki ten przewod moze byc dlugi i czy ma jakies mocne zagiecia? No i z czego iest 8 czy ewentualnie mozna go uszkodzic
Jakies 30cm gumowego wężyka idzie niemal prosto w dół, tak żeby woda ściekała po nadkolu. Najwęży punkt jest na samej górze, chyba nawet da się go lekko podważyć i wysunąć
Super, jutro będę próbował udrożnić! A wiesz moze jaki szeroki jest ten przewód? Bo jesli jest gumowy to drut może go uszkodzić
Ja przetkałem żyłką od kosiarki spalinowej , tą grubsza o przekroju kwadratu.
- Osfald
- Senior Member
Do odpływów z szyberdachu czy z wlewu używam linki hamulcowej rowerowej lekko rozwiedzionej na końcu. Drugi koniec do wkrętarki akumulatorowej i delikatnie kręcisz i wpychasz. Przy wlewie jednak pewnie zator będzie łatwy do usunięcia.
Arteon 2.0 TSI i cztery dwudziestki nadal pracują w firmie. Sobie sprawiłem 3L kota V6 z kompresorem 

Nie wiedziałem, że tak łatwo można usunąć ten problem