Dziwne odgłosy dobiegające z zawieszenia
Dziwne odgłosy dobiegające z zawieszenia
Witam szanownych kolegów!
Już raz kiedyś poruszałem ten temat ale wrócę ponieważ mam trochę dokładniejszy trop. Otóż auto miesiąc temu przy serwisie filtrowo-olejowym miało sprawdzone dokładne całe zawieszenie i warsztat który się tym zajmował nie stwierdził żadnych nieprawidłowości. Jednak dźwięki ze mną są cały czas i mam wrażenie że są jakby bardziej słyszalne i częstsze. Dziś udałem się na kolejną stację kontroli pojazdów celem sprawdzenia zawieszenia i ponownie również nie znaleźli żadnych luźnych plastików żadnych luźnych osłon czy czegokolwiek co mogłoby wydawać z siebie podobne dźwięki jedyne co znaleźli to według nich luźne prowadnice zacisków klocków hamulcowych. Ale ten dźwięk to takie delikatne pukanie A ten u mnie to tak jakby skrzypienie? Jeżdżąc po dziurach nie mogłem wywołać tego dźwięku jedynie w losowych przypadkach bez większej reguły były słyszalne po czym po wjechaniu w większe nierówności przestawały być słyszalne. Ale znalazłem moment w którym jestem to w stanie wywołać na tak zwane zawołanie. Jak jest próg zwalniający z kostki brukowej na przykładowo zamkniętych osiedlach czyli tak zwane śpiący policjant po najechaniu przednimi kołami na tego śpiącego policjanta oczywiście wszystko powoli i zjeżdżaniu z niego słychać taki jakby skrzypnięcie chrupnięcie coś w tym stylu żadne to pukanie tylko tak jakby coś chrupnęło skrzypnęło i słychać to zawsze w momencie kiedy wjeżdżam przed nimi kołami na hopkę i zjeżdżam a najbardziej właśnie w momencie zjeżdżania i teraz czy ktoś z was może mieć pojęcie czy winą są tutaj amortyzatory i świadczy to o tym że jest jakieś uszkodzenie lub nadają się do wymiany czy to jest taka charakterystyka działania amortyzatorów dcc
Już raz kiedyś poruszałem ten temat ale wrócę ponieważ mam trochę dokładniejszy trop. Otóż auto miesiąc temu przy serwisie filtrowo-olejowym miało sprawdzone dokładne całe zawieszenie i warsztat który się tym zajmował nie stwierdził żadnych nieprawidłowości. Jednak dźwięki ze mną są cały czas i mam wrażenie że są jakby bardziej słyszalne i częstsze. Dziś udałem się na kolejną stację kontroli pojazdów celem sprawdzenia zawieszenia i ponownie również nie znaleźli żadnych luźnych plastików żadnych luźnych osłon czy czegokolwiek co mogłoby wydawać z siebie podobne dźwięki jedyne co znaleźli to według nich luźne prowadnice zacisków klocków hamulcowych. Ale ten dźwięk to takie delikatne pukanie A ten u mnie to tak jakby skrzypienie? Jeżdżąc po dziurach nie mogłem wywołać tego dźwięku jedynie w losowych przypadkach bez większej reguły były słyszalne po czym po wjechaniu w większe nierówności przestawały być słyszalne. Ale znalazłem moment w którym jestem to w stanie wywołać na tak zwane zawołanie. Jak jest próg zwalniający z kostki brukowej na przykładowo zamkniętych osiedlach czyli tak zwane śpiący policjant po najechaniu przednimi kołami na tego śpiącego policjanta oczywiście wszystko powoli i zjeżdżaniu z niego słychać taki jakby skrzypnięcie chrupnięcie coś w tym stylu żadne to pukanie tylko tak jakby coś chrupnęło skrzypnęło i słychać to zawsze w momencie kiedy wjeżdżam przed nimi kołami na hopkę i zjeżdżam a najbardziej właśnie w momencie zjeżdżania i teraz czy ktoś z was może mieć pojęcie czy winą są tutaj amortyzatory i świadczy to o tym że jest jakieś uszkodzenie lub nadają się do wymiany czy to jest taka charakterystyka działania amortyzatorów dcc
Re: Dziwne odgłosy dobiegające z zawieszenia
Tylne tuleje przednich wachaczy ?
R-Line 2.0 TSI 190 2018
Ok jest to jakis trop, jutro znow jakde na kolejna stacje na kolejny przeglad tym razem do znajomego gdzie bedzie wiecej czasu na sprawdze wiec poprosze zeby tam zajrzal, ale generalnie widzialem watek w ktory byla opcja smarowania sworzni wahaczay i tulei wahaczy. Czy to jest rozwiazanie? Jaki smar sie stosuje na te bolaczki i czy bede w stanie zrobic to sam?
Jeśli trzeszczy, jak stary tapczan, to na 99% tuleje. Są wątki na forum. Możesz napchać tam zwykłego smaru, możesz ceramicznego. Jeśli skrzypienie ustanie, to jest zalecana wymiana na tuleje pełne. Jedni polecają od Audi RS3, ja polecam od Audi TTS. Sam wczoraj te tuleje wymieniałem.
R-Line 2.0 TSI 190 2018
Ooo w sumie tego okreslenia mi brakowalo
rozumiem ze i u Ciebie ten problem wystepowal i po wymianie cisza? Zadnego skrzypienia? Mozesz podeslac link do tych tulejek? I czemu te a nie te od rs3? To sa na przód? Z tylu tez do wymiany na pelne? Po sztuce na przod lewa prawa i 2 na tyl?
Tak, też to u mnie występowało i w końcu nastała cisza. Tuleje od RS3 nie są całkowicie pełne, jest w nich więcej gumy niż w oryginalnych, ale to mnie nie przekonało. Wiele osób założyło te tuleje i dobrze je oceniają. Ja wolę dmuchać na zimne i obawiam się, że po pewnym czasie te tuleje też będą skrzypiały, dlatego założyłem tuleje całkowicie zalane gumą. Na każdą że stron jest po jednej takiej tulei, ale warto za jedną robotą również wymienić przednie tuleje wahaczy. Tylną oś zostaw, tam skrzypienie nie występuje. Ja założyłem zamienniki tych tulei, są to tylne tuleje przednich wahaczy, przednie tuleje założyłem oryginalne VW.
https://www.autoczescionline24.pl/febes ... BiEALw_wcB
https://www.autoczescionline24.pl/febes ... BiEALw_wcB
R-Line 2.0 TSI 190 2018
Czyli do wymiany sa: przednie i tylne tuleje przednich wahaczy tak? Tylne tuleje przednich wahaczy to te z Twojego linku a tylne tuleje OM? Te oryginalne ktore zalozyles sa pelne czy takie jak te ktore skrzypia i wklada sie pelne? Sorki ze tak dopytuje ale mechanikiem nie jestem i nie do kona tak lapie ten temat...
Do wymiany są tylne tuleje przednich wahaczy. Przednie tuleje przednich wahaczy można wymienić przy okazji. Jak auto jest ze świeżego rocznika, to można zostawić przednie tuleje, mój Arteon jest z 2018 roku, więc wymieniłem komplet, choć przednie były ok, ale roboty z tym trochę jest, więc zrobiłem to za jednym razem. Tylne tuleje dałem w zamienniku, przednie w oryginale.
R-Line 2.0 TSI 190 2018
Moj jest z końca 2021. Czyli do polifta shooting brake beda pasowac te pelne tuleje?