Pb 95/98
Pb 95/98
Panowie jako, że przyzwyczaiłem się do Shella, mam pytanie do was. Gdzie i jaką Pb tankujecie 95 czy 98 czy może V-Power/Verva ?
Shell niestety nie ma 98 tylko 100 lub 95 V-Power, no i oczywiście zwykłe 95. W instrukcji piszą, że lanie 98 nie ma wpływu na spalanie i żywotność silnika, w VW sprzedawca mówi że on by lał 98, więc mam dylemat. Do V-Power'a nie jestem przekonany, bo w dieslu zapychał mi dwa razy szybciej DPF i więcej przy tym palił, a przyrostu mocy nie czułem wcale...
Shell niestety nie ma 98 tylko 100 lub 95 V-Power, no i oczywiście zwykłe 95. W instrukcji piszą, że lanie 98 nie ma wpływu na spalanie i żywotność silnika, w VW sprzedawca mówi że on by lał 98, więc mam dylemat. Do V-Power'a nie jestem przekonany, bo w dieslu zapychał mi dwa razy szybciej DPF i więcej przy tym palił, a przyrostu mocy nie czułem wcale...
RE: Pb 95/98
Ja do RS3 oczywiście lałem Pb98, ale zwykłe (Orlen/Lotos/BP). Na Shellu nigdy nie tankowałem, dla mnie różnica w cenie jest absurdalna za Nitro... Bywało, że tankowałem Pb95, bo akurat w trasie nie mieli na stacji Pb98 i auto jechało tak samo.
Ja bym do tego 190tsi w ogóle nie zastanawiał się nad Pb98, może od czasu do czasu ze względu na dodatki czyszczące w tych niektórych paliwach, ale czy to aby też nie jest bełkot marketingowy...
Ogólnie dyskusja stara jak internet i fora samochodowe
Ja bym do tego 190tsi w ogóle nie zastanawiał się nad Pb98, może od czasu do czasu ze względu na dodatki czyszczące w tych niektórych paliwach, ale czy to aby też nie jest bełkot marketingowy...
Ogólnie dyskusja stara jak internet i fora samochodowe
- guttentager
- Member
To jak napełnianie opon azotem.
Każdy ma swoje racje i wolność wyboru.
Każdy ma swoje racje i wolność wyboru.
Nowe silniki m.in TSI działają już tak jak TDI tam jest bezpośredni wtrysk paliwa dlatego to czy 95 / 98 nie ma większego znaczenia (jedynie moc) to ważniejsze jest tu czystość paliwa jakie wlewamy. Odradzam stacje typu Auchan, Neste itp. Dla informacji podam że w rejowcu k/poznania są zapasy dla wojska paliwo jest wymieniane co 5 lat i ono trafia właśnie do tanich bezobsługowych stacji. Miałem okazję widzieć taką próbkę paliwa, była sama rdza
Na youtubie widziałem także pomiar mocy na hamowni miedzy paliwem 95/98 różnica ok 1hp autem testowym był seicent o mocy 70hp.
Na youtubie widziałem także pomiar mocy na hamowni miedzy paliwem 95/98 różnica ok 1hp autem testowym był seicent o mocy 70hp.
Re: Pb 95/98
Panowie,
Czy ktoś leje Shell V-Power Racing 100 oktanowe ?
Jak wasze odczucia?
Warto?
Ludzie na https://www.facebook.com/sportmile/post ... 2943283121 piszą w postach, że warto.
Jakie są wasze opinie ?
Czy ktoś leje Shell V-Power Racing 100 oktanowe ?
Jak wasze odczucia?
Warto?
Ludzie na https://www.facebook.com/sportmile/post ... 2943283121 piszą w postach, że warto.
Jakie są wasze opinie ?
Arteon R-line 2.0 TSI 272 KM
Jeżeli silnik nie jest zestrojony pod lepsze paliwo a mam tu na myśli większa ilość oktanow to lanie go nie ma sensu. Tak jest w przypadku 2.0 TSI 190KM ale przy 280 już warto lać 98 bo tak jest auto ustawione. Natomiast oczywiście 95 tez da radę.
- Blazio1946
- Posting Freak
polecam poczytac o spalaniu stukowym i wtedy mozemy mowic o lepszym samopoczuciu. Reasumujac jesli kogos stac to lepiej lac 98 i mie chodzi tu o moc.
W nowoczesnych silnikach benzynowych nie ma problemu spalania stukowego. Oprogramowanie silnika skutecznie radzi sobie z tematem.
Arteon Elegance 2.0 TSI 190KM 2018