Kodowanie samochodów

Awatar użytkownika
marcinch87
Junior Member
Posty: 23
Rejestracja: 02.11.2020, 13:53
Lokalizacja: Szczecin

Re: Kodowanie samochodów

Post autor: marcinch87 » 19.11.2020, 14:14

1. Da się może zmienić jednostkę prędkości na tym ekranie "Sport" który wskazuje moc i temperatury (oleju i płynu chłodniczego)?

Obecnie moc wskazywana jest w KW i nie widze możliwości zmiany na KM. Chyba że ta opcja gdzieś jest (bo powinna) a ja nie mogę jej znaleźć.

2. Gdzieś widziałem w tym wątku że nie da się zmienić skali na prędkościomierzu żeby pokazywał co 20 km/h a w poniższym filmiku na yt jednak ktoś to zrobił.

https://youtu.be/fWCDHExnu_o

Może jednak komuś z forum do dzisiaj udało się dotrzeć do takiej opcji?

3. Zakodowałem otwieranie lusterek dopiero przy zapłonie. Działa to jednak dobrze tylko otwierając z pilota (po naciśnięciu przycisku otwierania na pilocie lusterka sie nie otwierają tylko samochód czeka na zapłon). Jednak zazwyczaj samochód otwiera się ciągnąc za klamkę z kluczykiem w kieszeni i wtedy lusterka się jednak od razu otwierają. Da się to jakoś skorygować żeby otwieranie lusterek następowało zawsze dopiero przy zapłonie?
VW Arteon 2.0 Tsi 280 KM R-line 2017

Awatar użytkownika
LordVATer
Junior Member
Posty: 43
Rejestracja: 03.08.2020, 19:27

Re: Kodowanie samochodów

Post autor: LordVATer » 08.12.2020, 18:30

Czy jest możliwość dokodowania przycisku ESC OFF w aucie, które go nie miało fabrycznie? Myślałem, że wystarczy zamontować nowy zestaw przycisków i zmienić w sterowniku 09, w adaptacjach coś w "Button in center console". Niestety nie ma tam takiej opcji (rozebrałem auto i zamontowałem nowe przyciski, zamiast najpierw sprawdzić, co można zmienić :s ).

Wie ktoś, jak tego dokonać?
Załączniki
Screenshot_20201208-164948.jpg
Screenshot_20201208-164955.jpg
Ostatnio zmieniony 11.12.2020, 21:27 przez LordVATer, łącznie zmieniany 1 raz.
Elegance 2.0 TSI 272 KM

Awatar użytkownika
arteonR
Member
Posty: 135
Rejestracja: 04.10.2019, 15:44

Re: Kodowanie samochodów

Post autor: arteonR » 08.12.2020, 18:59

LordVATer pisze:
08.12.2020, 18:30
Czy jest możliwość dokodowania przycisku ESC OFF w aucie, które go nie miało fabrycznie? Myślałem, że wystarczy zamontować nowy zestaw przycisków i zmienić w sterowniku 09, w adaptacjach coś w "Button in center console". Niestety nie ma tam takiej opcji (rozebrałem auto i zamontowałem nowe przyciski, zamiast najpierw sprawdzić, co można zmienić :s ).

Wie ktoś, jak tego dokonać?
prawdopodobnie w innym miejscu jest kodowanie tego przycisku bo mam plik z obd11 z passerati b8 miał przycisk esp ale jak widac na obrazku nie był tutaj ustawiony.
3A3E4C21-D754-452D-AE81-28EDBD34D60C.jpeg
TSI190 MY2020

Awatar użytkownika
LordVATer
Junior Member
Posty: 43
Rejestracja: 03.08.2020, 19:27

Re: Kodowanie samochodów

Post autor: LordVATer » 08.12.2020, 19:19

Właśnie obawiam się, że potrzeba użyć długiego kodowania i to w module 03 :cry: A to już trochę mnie przerasta.

Czy ktoś z 2.0 TSI 272 KM, mający przycisk ESC, mógłby wkleić kodowanie sterownika 03?
Ja mam takie i chciałbym porównać.
0DEC6B9454212373477A070860CB69B0D62AC4E2E0069675384250F8C2A9420B00000012121212B835351919323200
Elegance 2.0 TSI 272 KM

Awatar użytkownika
Eldar
Senior Member
Posty: 268
Rejestracja: 19.08.2017, 23:43
Lokalizacja: Barwałd Górny
Kontakt:

Re: Kodowanie samochodów

Post autor: Eldar » 10.12.2020, 22:38

Tego przycisku się nie koduje :D

Awatar użytkownika
LordVATer
Junior Member
Posty: 43
Rejestracja: 03.08.2020, 19:27

Re: Kodowanie samochodów

Post autor: LordVATer » 10.12.2020, 22:41

To czemu nie działa? 🤔
Elegance 2.0 TSI 272 KM

Awatar użytkownika
Eldar
Senior Member
Posty: 268
Rejestracja: 19.08.2017, 23:43
Lokalizacja: Barwałd Górny
Kontakt:

Re: Kodowanie samochodów

Post autor: Eldar » 11.12.2020, 07:48

Zobacz w schematy

Awatar użytkownika
LordVATer
Junior Member
Posty: 43
Rejestracja: 03.08.2020, 19:27

Re: Kodowanie samochodów

Post autor: LordVATer » 11.12.2020, 08:01

Aż tak zaawansowany nie jestem. :sick: Dlatego liczę na znalezienie kogoś, kto mi odpowie, czy sam dam radę i co trzeba wymienić.
Czy wymaga to specjalistycznej pracy elektryka, czy tylko wymiany końcówki przewodu, wpinanej do jakiegoś gniazda?

Nie jest to rzecz niezbędna i wymieniłem przyciski przy okazji poprawiania fabryki - zawinęła im się wiązka od przycisku grzania kierownicy i przyciski po prawej nie licowały się z ramką. W lutowanie kabli raczej bawić się nie będę i raczej nie powinienem. :D
Elegance 2.0 TSI 272 KM

Awatar użytkownika
johnyPL
Senior Member
Posty: 371
Rejestracja: 24.07.2019, 14:18
Lokalizacja: Katowice

Re: Kodowanie samochodów

Post autor: johnyPL » 12.12.2020, 07:35

@eldar włączenie funkcji line assist oraz czytania znaków w audi rs3 8v z 2020 rok to jaki koszt? Pozdrowienia
johnyPL

Arteon R-Line TSI 190KM JB4 241/385

Awatar użytkownika
Eldar
Senior Member
Posty: 268
Rejestracja: 19.08.2017, 23:43
Lokalizacja: Barwałd Górny
Kontakt:

Re: Kodowanie samochodów

Post autor: Eldar » 12.12.2020, 08:06

Wpadnij do mnie to podłącze Ci ten przycisk za 100 zł.
Lane Assist 200
Traffic Jam Assist i Emergency 400
Znaki 200
Jeśli wszystko na raz to 500 zł.

ODPOWIEDZ