Zabezpieczenie przed zimą
Zabezpieczenie przed zimą
Mam pytanie, z racji tego, że moje auto będzie parkowało wyłącznie na zewnątrz czy powinienem wyłączyć składane lusterka?Słyszałem wiele mitów, że gdy popada śnieg i będzie duży mróz, może się coś odłamać, spalić elektryka itp...i odnośnie kamery cofania, czy też trzeba z niej rezygnować, na okres zimowy, jeśli tak to jak to zrobić
- Blazio1946
- Posting Freak
Re: Zabezpieczenie przed zimą
W żadnym z wcześniejszych samochodów ze składanymi lusterkami nie miałem nigdy problemów, o których piszesz.
W passacie B8 kamera normalnie, tymi samochodami można jeździć zimą.
W passacie B8 kamera normalnie, tymi samochodami można jeździć zimą.
Ja bardziej martwię się o otwieranie drzwi w zimie gdy lód zamarznie na łączeniu szyba - drzwi. Po pociągnięcia klamki szyba lekko sie uchyla. A co w przypadku gdy zablokuje ją lód?
Albo co jeśli akumulator padnie? Sprzedawca nie byl w stanie mi odpowiedziec na to pytanie.
Akurat, jeśli chodzi o drzwi nie ma problemu, mam Audi A7 i szyba działa na tej samej zasadzie, nigdy nic się nie stało
Co do kamery to nie ma problemu w zimie, natomiast co do lustetek bylbym ostrozny. Nie chodzi o snieg ale jak najpierw pada snieg z deszczem a potem to zamarznie to powstaje problem a akurat mechsnizm tych lustetek do super wytrzymalych nie nalezy. Znam tylko jeden przypadek kiedy sie uszkodzilo lusterko w ten sposob w zimie w passacie b8, wymienili na szczescie w ramach gwarancji...
W temacie szyb trafiłem ostatnio na forum Subaru i Alfa Romeo (chyba Mito). Bywa różnie, niektorzy pisali, że mieli problemy zwłaszcza po deszczowym dniu gdzie w nocy przymroziło. Ogólnie polecali dobrze zabezpieczyć uszczelki (tam gdzie wchodzi szyba), a w razie problemów psikać odmrażaczem na łączenie szyba/drzwi (na dole) i próbować delikatnie np. kartą kredytową oddzielić lód od szyby. Niestety ktoś pisał, że został mu tylko bagażnik, bo nie było opcji wejść... Ja właśnie dlatego wziąłem webasto, żeby mieć święty spokój jak auto będzie noc poza garażem w zimie miało stać.
- guttentager
- Member
No to z webasto masz już rozwiązanie, godne zazdrości
I o lusterka czy szyby też nie musisz się martwić.
Każdemu innemu radzę wrzucić do bagażnika wazelinę albo jakiś preparat do uszczelek.
Teraz ładnie nasmarować, a pożniej tylko doprawiać przy wyjazdach z myjni.
O lusterkach wypowiadać się nie będę. Do tej pory deaktywowałem tę opcję w zimie.

Każdemu innemu radzę wrzucić do bagażnika wazelinę albo jakiś preparat do uszczelek.
Teraz ładnie nasmarować, a pożniej tylko doprawiać przy wyjazdach z myjni.
O lusterkach wypowiadać się nie będę. Do tej pory deaktywowałem tę opcję w zimie.
- Blazio1946
- Posting Freak
Kompletne, jak nowe webasto można na allegro wyrwać za 1500zl. Z Passata B8 i Arteona te same nr.
A jaki jest nr katalogowy w przypadku diesla?