Ze względu na wygląd jestem napalony na Arteona, jednak czekam na rozwiązanie problemu z hamulcami. Jednak bardzo ważnym kryterium dla mnie jest jeszcze wyposażenie samochodu w systemy asystentów:
- Emergency Assist
- Lane Assist
- Traffic Jam Assist
- Rear Traffic Alert
- Side Assist
- ACC
Z czego dwa pierwsze są krytyczne. Zdarzyło mi się zasnąć za kierownicą i chcę, żeby nowy samochód uratował mi d... w podobnej sytuacji.
Nowy Passat zachwalany jest ze względu na wyposażenie w pakiet IQ.Drive. Arteon wszystkie powyższe systemy również ma w Pakiecie Drogowym Plus. W
Czy ktoś jest w stanie porównać możliwości tych systemów w tych samochodach? Czy to jest to samo? Czy nowe systemy w nowiutkim Passacie to może jakaś kolejna wersja? To w Arteonie ma już jednak 2-3 lata.
Weźmy taki Traffic Jam Assist - w konfiguratorze Passata nie widzę go nigdzie, a w konfigu Arteona jest wymieniony. Ale z kolei na filmach w necie o Passacie 2020 mowa o IQ.Drive i właśnie Traffic Jam Assist.
Sprzedawcy w salonie nie zapytam, bo powie mi to co wyczuje, że chcę usłyszeć. W necie nie mogę się doszukać szczegółów. Ktoś coś wie? Który samochód jest bardziej autonomiczny ?