Dźwięk silnika
Dźwięk silnika
Ostatnio w jakimś teście Arteona rzucił mi się w oczy komentarz o trybie dźwięku silnika bodajże normalny i sport. Z opisu wynikało, że w trybie sport dźwięk syntezowany z głośników ma poprawiać "wrażenia". Czy ta opcja jest powiązana z silnikiem, lub/i systemem multimedialnym? Standardowo 90% recenzji w sieci dotyczy 280km i DP. Nie znalazłem info czy taka funkcja jest dostępna dla na przykład TSI 190km. Druga sprawa to czy ta funkcja rzeczywiście daje lepsze odczucia.
Re: Dźwięk silnika
Tylko 280 km tsi i 240 km tdi. Dzwiek jest podijany ale nie przez glosniki tylko przed taki booster zamontowany na podszybiu. Dzwiek fajny, nrzmi jak v8 ale na dluzsza mete meczy
TSI 190 KM nie ma podbicia dźwięku ale brzmi rasowo jak się wkręca. Nie brzmi jak obecne kosiarki.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Soundaktor
Mnie zastanawia czy podbity dźwięk jest słyszalny na zewnątrz czy tylko w kabinie. Spora część osób usuwa wymienione wyżej urządzenie ze względu na "sztuczny" dźwięk.
Mnie zastanawia czy podbity dźwięk jest słyszalny na zewnątrz czy tylko w kabinie. Spora część osób usuwa wymienione wyżej urządzenie ze względu na "sztuczny" dźwięk.
Nie trzeba usuwac, mozna wyciszyc kodowaniem albo wylaczyc w trybie indywidual z menu. Dziek podbija tylko w trybie sport. Nie wiem jak jest na zewnatrz ale w wersji 280km przy wydechu sa podobno jakies klapki sterowane elektycznie wiec moze byc troche glosniej
Cos tu rzeczywiscie widac z boku tlumikow, jakis silownik...moze otwierac dodatkowa rure
Cos tu rzeczywiscie widac z boku tlumikow, jakis silownik...moze otwierac dodatkowa rure
Ostatnio zmieniony 19.02.2018, 22:40 przez kriss555, łącznie zmieniany 1 raz.
Wydech w 280ce jest na klapach. Przy odpalaniu leci test zamknięcie - otwarcie, na zimnym silniku (na ssaniu) klapy otwarte i pracuje głośniej. Przy prawidłowej pracy powyżej 3,5k obrotów klapy są otwierane i przy zmianie biegów od czasu do czasu wydech "pryknie". U siebie wypiąłem wtyczki z klap na stałe i cały czas mam je otwarte. Jest trochę głośniej, ale i tak nie jest to to czego bym oczekiwał Jest plan zrobienia Cat-backa na seryjnych klapach, tak żeby były sterowane z mapy silnika (tak jak w serii, tylko głośniej przy otwartych klapach). Może będzie "Popcorn" przy redukcjach
Arteon R-Line 2.0 TSI(280) 350 4x4
0-100 4.5s RL
100-200 11.4s RL
Speed-Buster
VWR600
0-100 4.5s RL
100-200 11.4s RL
Speed-Buster
VWR600
A mi właśnie w trybie sport przeszkadza te wycie i mam nadzieję że jakimś modem da się ten badziew wyłączyć..
Arteon 2.0 TSI 280 KM Silver Pyrit
No to ustaw sobie indywidual jak sport, tylko w zakłatcę dzwięk silnika daj wyłączone
Arteon R-Line 2.0 TSI(280) 350 4x4
0-100 4.5s RL
100-200 11.4s RL
Speed-Buster
VWR600
0-100 4.5s RL
100-200 11.4s RL
Speed-Buster
VWR600
Zahar testował niedawno T-ROCa z TSI 190km. Mozna sobie posłuchać jak mruczy. Swoja drogą, zahar twierdzi ze testowany troc masa podchodzi pod 1.7t, zmierzyli przyśpieszenie do 100 na poziomie 6.6s. W Arteonie ten sam motor, podobna masa i 7.7s.
https://youtu.be/FtsXVuoiaWM
https://youtu.be/FtsXVuoiaWM