Arteon - hamulce
Re: Arteon - hamulce
Nie wiem, być może już padło takie pytanie. Wymieniał ktoś z Was sam klocki tył?
Interesuje mnie to czy tłoczki się wkręca czy wciska w zacisk?
Z góry dzięki za informację. Pozdrawiam.
Interesuje mnie to czy tłoczki się wkręca czy wciska w zacisk?
Z góry dzięki za informację. Pozdrawiam.
Tu masz elektryczny ręczny także tylko VCDS, kojarzę też jakieś tam sposoby na YT były ze zwarciem kabelków ale różne na ten temat opinie.
Arteon R-line 2.0 TDI 190 KM
VCDS - procedura wymiany okładzin hamulca postojowego i po zdjęciu zacisku wciśnięcie tłoczka bez okręcania.
Tak zgadza się, procedura VCDS ale potem trzeba zrobić więcej miejsca na nowe klocki. Stąd pytanie, sam cylinderek wciskany jest czy wkręcany?
Podrzuci ktoś procedurę cofnięcia klocków VCDSem? Podobnie się chyba robi OBD11, ale ja mam VCDS.
Sama procedura VCDS jest identyczna - ustawienia podstawowe w module hamulca. Ważne tylko, by ręczny był zwolniony.
Co do cofania tłoczków, to nie próbuj ich dodatkowo wciskać. Otwierają się wystarczająco, by założyć zacisk na nowe klocki.
Co do cofania tłoczków, to nie próbuj ich dodatkowo wciskać. Otwierają się wystarczająco, by założyć zacisk na nowe klocki.
W CC jak wymianiałem musiałem dodatkowe wcisnąć... za mało miejsca było na nowy klocek.
Ok, dzięki za info
Ok, dzięki za info
Witam!
Proszę o podpowiedź gdzie we Wrocławiu zrobię swap hamulców Arteona w sprawdzonej firmie. Polecacie swap od Artka R czy raczej coś innego Porsche itp? Pozdrawiam!
Proszę o podpowiedź gdzie we Wrocławiu zrobię swap hamulców Arteona w sprawdzonej firmie. Polecacie swap od Artka R czy raczej coś innego Porsche itp? Pozdrawiam!
Mam pytanie do osób bardziej doświadczonych w samodzielnym serwisowaniu. Chodzi mi o wymianę płynu hamulcowego/odpowietrzenia w sytuacji zmiany zacisków.
Z tego co znalazłem można to zrobić samodzielnie i wg dokumentu który wyszukałem procedura jest trochę inna niż to co do tej pory znałem - zaczynamy od koła najdalszego od zbiornika płynu hamulcowego.
Obecna, wyszukana przeze mnie procedura dla Arteona/Passata itp wygląda następująco:
1. Wciśnij mocno pedał hamulca i przytrzymaj.
2. Otwórz odpowietrznik na zacisku hamulcowym.
3. Wciśnij całkowicie pedał hamulca.
4. Zamknij odpowietrznik przy wciśniętym pedale.
5. Powoli zwolnij pedał hamulca.
Tę sekwencję odpowietrzania należy wykonać 5 razy na zacisk hamulcowy.
Sekwencja odpowietrzania:
1 - Przedni lewy zacisk hamulcowy
2 - Przedni prawy zacisk hamulcowy
3 - Tylny lewy zacisk hamulcowy
4 - Tylny prawy zacisk hamulcowy
Czy ktoś z kolegów może to potwierdzić bądź czy są dodatkowo jakieś szczegóły, o których należy pamiętać? Pomijam cofanie tłoczka np. VCDSem w tylnym zacisku.
Doczytałem się także, że po odpowietrzeniu dobrze byłoby wykonać odpowietrzanie komputerem aby pompa abs wypchnęła ew całe powietrze.
Z tego co znalazłem można to zrobić samodzielnie i wg dokumentu który wyszukałem procedura jest trochę inna niż to co do tej pory znałem - zaczynamy od koła najdalszego od zbiornika płynu hamulcowego.
Obecna, wyszukana przeze mnie procedura dla Arteona/Passata itp wygląda następująco:
1. Wciśnij mocno pedał hamulca i przytrzymaj.
2. Otwórz odpowietrznik na zacisku hamulcowym.
3. Wciśnij całkowicie pedał hamulca.
4. Zamknij odpowietrznik przy wciśniętym pedale.
5. Powoli zwolnij pedał hamulca.
Tę sekwencję odpowietrzania należy wykonać 5 razy na zacisk hamulcowy.
Sekwencja odpowietrzania:
1 - Przedni lewy zacisk hamulcowy
2 - Przedni prawy zacisk hamulcowy
3 - Tylny lewy zacisk hamulcowy
4 - Tylny prawy zacisk hamulcowy
Czy ktoś z kolegów może to potwierdzić bądź czy są dodatkowo jakieś szczegóły, o których należy pamiętać? Pomijam cofanie tłoczka np. VCDSem w tylnym zacisku.
Doczytałem się także, że po odpowietrzeniu dobrze byłoby wykonać odpowietrzanie komputerem aby pompa abs wypchnęła ew całe powietrze.
Możesz zamiast zabawy z pompowaniem hamulca, co do takiej czynności potrzebne są zawsze 2 osoby, wykorzystać pompę podciśnieniową. Ale tutaj musisz mieć sprężarkę. Wtedy musisz tylko dbać o odpowiedni stan w zbiorniczku. A co do odpowietrzania pompy ABS to tylko wtedy jak byś całkowicie spuszczał płyn.
Arteon Elegance 2.0 TSI 190 ps