Dziewne odgłosy z zawieszenia

Awatar użytkownika
LordVATer
Member

Re: Dziewne odgłosy z zawieszenia

Post autor: LordVATer » 14.02.2025, 18:25

dave pisze:
14.02.2025, 14:53
Najwcześniej u mechanika będę w czerwcu więc zobaczymy. Chyba że będzie trzeba zajechać wcześniej to wykorzystam okazję. Pytanie czy to jest jakoś niebezpieczne czy te przewody mogą ulec uszkodzeniu w takim układzie czy coś. O ile to faktycznie wina ich montażu...
Jeśli coś hałasuje z przodu po lewej (po stronie kierowcy), to nie jest to kwestia przewodów. One są po prawej i dają specyficzny dźwięk: https://www.youtube.com/watch?v=5R7NKKbD5eY

Może to być cokolwiek - od elementów zawieszenia, po stukające mocowania np. klapy silnika. Na ASO raczej bym nie liczył. Najlepiej samemu z latarką obejrzeć co się da.
Ja ostatnio walczyłem z piskiem podczas wolnej jazdy (po wymianie tarcz i klocków). W ASO najpierw powiedzieli, że nic nie piszczy. Jak dostali nagranie, sprawdzili jeszcze raz i podobno coś zrobili. Nic to nie dało. Jak kazałem sprawdzić jeszcze raz, zarzekali się że wszystko jest poprawnie i nasmarowane jak trzeba. I ma się gonić.
Rozebrałem sam hamulce z przodu, wymieniłem prowadnice zacisków, wszystko przesmarowałem i nic. Dalej to samo. Rozebrałem tylne hamulce i okazało się, że nie dali tam ani grama pasty przeciw piszczeniu. Myślałem, że mnie szlag trafi. Nasmarowałem i spokój. Tyle warte jest ASO. Sam szukaj.

RoganJin
Member

Re: Dziewne odgłosy z zawieszenia

Post autor: RoganJin » 14.02.2025, 19:22

Nieeew to zdecydowanie nie ten dzwiek. Zupelnie inny. Dokladnie jakby cos bylo luzne i sie "telepalo" o cos. Jakby klocki hamulcowe o tarcze albo cos w boczku drzwi. Zawiecha sprawdzana w dwoch roznych warsztatach i wszystko git wiec kiedys zrobie jak radzisz i poszukam pod maska czegos luznego. Za elementy karoserii szarpalem. Wszystko sztywne. Ale to dzwiek taki jakby ze srodka auta ale nie bezposrednio z wnetrza cos luznego tylko jakby z jakiejs warstwy np wlasnie z za jakiegos plastiku czy cos, nie wiem czy wiesz o co mi chodzi 😅

ODPOWIEDZ