Listwy LED na progi

SebastianC
Member

Re: Listwy LED na progi

Post autor: SebastianC » 28.08.2020, 00:17

BCMy często domyślnie nie obsługują Ambiente kolorowego. Parę osób z forum Passata wie jak to zweryfikować po numerach części. Można BCM kupić używkę ale na pewno nie na OLX. Jak już to od znanego sprzedawcy z Allegro gdzie dostaniemy potwierdzenie kto nam to sprzedał. To znacznie zmniejsza prawdopodobieństwo kupienia części pochodzącej z kradzieży. Trzeba pamiętać, że części elektroniczne mają swój indywidualny numer a kodowanie odbywa się online, więc jeśli pochodza z kradzieży to policja dostaje informację że jesteśmy w posiadaniu takiej części.
Część osób dokłada ambiente białe z pominięciem sterowników i kodowania - po prostu podłaczając zasilanie do podświetlenia przecisków. Ja tak mam w Passacie. Jedyna wada, to taka, że nie da się osobno sterować intensywnością listew od intensywności pozostałych elementów. Nawet przednie listwy mam przerobione na białe ambiente.

@kriss555
Jeśli nie masz pinów - to masz dwa wyjścia: albo zmieniasz sterowniki na odpowiedną wersję albo customowa podpinasz lampki pod signał z zamka i podnośnika szyby:

tylne lewe drzwi + silnik pin 1

- zamek drzwi pin 2

tylne prawe drzwi + silnik pin 1

- zamek drzwi pin 5

Powyższy schemat pochodzi z Golfa ale działa w Passacie B8 i będzie również działał w Arteonie. Schemat zawiera błąd ale jakiś taki prosty. Jak weźmiesz wtyczkę do ręki to od razu zrozumiesz, że ktoś się pomylił i trzymał ją odwrotnie podczas spisywania numerów.
To rozwiązanie w zasadzie nie ma wad poza tym, że nie jest fabryczne no i nie możesz podpiąć lampek z klasyczną żarówką o dużym poborze prądu bo z czasem mogą się przepalić mikroswitche w zamkach.
Więcej infa tutaj: https://forum.vw-passat.pl/topic/61493- ... -drzwiach/
Ostatnio zmieniony 28.08.2020, 11:31 przez SebastianC, łącznie zmieniany 1 raz.

mariusz123a
Member

Post autor: mariusz123a » 28.08.2020, 05:56

Po co wprowadzasz innych w błąd, ambiente mam dolozone kolorowe i sterowanie kolorami idzie do BCM, a nie do sterowników drzwi.

SebastianC
Member

Post autor: SebastianC » 28.08.2020, 11:38

Masz rację. Ambiente kolorowe jest podpięte bezpośrednio pod BCM. Miałem fabryczne wiązki w rękach ale widocznie źle zinterpretowałem ich połączenia. Teraz dopytałem kogoś bardziej obeznanego w temacie i jest tak jak piszesz. Mea culpa. Poprawiłem swój post aby nie wprowadzać zamieszania.

ODPOWIEDZ