Arteon: Wady i Usterki Jakosciowe

mike_pl
Member

Re: Arteon: Wady i Usterki Jakosciowe

Post autor: mike_pl » 20.09.2018, 15:51

Odnośnie szumów/świstów przy lusterku/szybie pasażera to problem w moim serwisie znany, podobno coś z uszczelką przy szybie, miało trwać kilka minut ale niestety okazało się, że moja uszczelka jest za krótka czy coś takiego i zamówili mi nową, za około 5-10 dni wezwą mnie na jej wymianę.
Co do lakieru to jego delikatność potwierdził serwis jak i doświadczony detailer (podobno wszystkie nowe lakiery są delikatne ale te od VW szczególnie), przed zdaniem samochodu tylko malowanie z AC albo polerka i odświeżenie lakieru u detailera.

MaciekFLEX
Member

Post autor: MaciekFLEX » 21.09.2018, 12:40

Najbardziej miękkie lakiery są głównie w japońskich, koreańskich, szwedzkich samochodach. Wystarczy raz nieumiejętnie umyć i jest mnóstwo hologramów. Druga sprawa to ich grubość. Aktualnie europejskie mają 80-120 mikronów. Ostatnio mierzyłem nową Mazdę 6, która miała 50-60 mikronów czyli tyle co nic. Jak się porysuje to nawet nie ma czego korygować... Nie zgodzę się z teorią, że "wszystkie lakiery są delikatne", ponieważ są wyjątki. Miałem do czynienia z Porsche Macanem, które było tak twarde, że musiałem używać past starego typu. Audi można zamówić z tzw. "lakierem ceramicznym", który jest po prostu twardy. Wracając do tematu, VW wcale nie ma jakiegoś szczególnie delikatnego lakieru lecz nie można go porównać z tym co był np. w Passacie B6, bo to inna bajka. U Ciebie jak są plamy pod lakierem i VW twierdzi, że to "normalne" to weź rzeczoznawcę, bo ujawniła się wada lakiernicza. Jeżeli są na lakierze to musisz wziąć to na "klatę". Może uda się to usunąć, bez wielkiej ingerencji.
VW Arteon R-Line 2.0 TDI 190 4MOTION

Awatar użytkownika
Marcin
Member

Post autor: Marcin » 21.09.2018, 16:55

Jacekpolok pisze:
20.09.2018, 07:59
Marcin. Zrob zdjecie jaki telefon mieści sie w ladowarce indukcyjnej, jak otwieraja sie z tylu okna, jaki masz z tylu podlokietnik, jaki jest promien skretu, jakosc skóry itd.
Oczywiscie część usterek wystepuje w kilku przypadkach (np u mnie byl check engine co tydzien) jednak większość jest obecnych w kazdym arteonie.
jak wspomina mój przedmówca - to co wymieniasz to nie są wady tylko cechy auta. Noż kurła ktoś cię zmusił do kupna tego auta ? ! W innych myślisz, ze na telefon masz 30cm wejście, w innych myślisz, że skóra po X kk km się nie zagnie ? w innych nie masz promieni skrętu ?
Jechałem ostatnio lexusem LC500 wartym 750 tyś. zł jako pasażer i kierowca. Oczywiście to inna klasa samochodu, ale uwierz mi, ze też niektóre rzeczy mnie mocno zdziwiły, np. to, że obok wyświetlacza miałeś taki pasek plastikowy o powierzchni hmmm 30cm x 16 ... zwykły czarny plastik. W to miejsce jest OPCJA, że pokrycją ci to jakimś materiałem za opłatą! w aucie za 750tyś. !
jak nie wierzysz, to ci dam namiar nawet do gościa to sam się przekonasz ;)

Jacekpolok
Senior Member

Post autor: Jacekpolok » 21.09.2018, 18:15

Marcin - wybieralem pomiedzy bmw x5, lexus rxh, lexus ls, audi a6, audi a5, arteon, toyota landcruiser. Rozpiętość jak widzisz od 180 do 350tys nie wspominając o tym ze to zupelnie rozne pojazdy. Jedynie arteona nie bylo jeszcze w polsce poniewaz zamawialem go w maju. Juz 2 lata temu bylo jasne ze vw cc nie bedzie produkowany oraz ze beszie nastepca. Prototyp byl oczywoscie inny. Bmw x5- zona i dzieci zle ocenily wygode jazdy z tylu na jezdzie testowej ( dla mnie pozycja kierowcy byla super). Lexus rxh - ladnie wykonany ale kultura pracy...masakra. zakonczylem jazde probna przed czasem. Ls- za maly w srodku. Landceuiser ma przyciski z avensis z 2004roku itd. Jezeli do cech auta zaliczasz np kia stinger- malo miejsca na stopy z tylu to przykro. To moze sa i cechy ale NEGATYWNE. Nie badz bezkrytyczny tylko dlatego ze wydales juz pieniadze i musisz jezdzic kilka lat. Co do promienia skretu- to samo osiedle jezdzilem cc- na 1x zawracalem. Tutaj kolega bije na glowe szokujacym promieniem w kia optima. Cecha w postaci muejsca na telef9n samsung galaxy mini? To WADA. Chyba ze mam nokia 3310... wybor samochodu jest tragicznie trudny- latwiej wybrac dostawczaka lub klase do 100k zł. Moj faworyt to jednak audi a7 2018 i mam nadzieje ze za 2 lata bedzie dostepny za 300-350k.

Jacekpolok
Senior Member

Post autor: Jacekpolok » 21.09.2018, 18:21

Z jednym sie zgodze- wiele ofero2anych marek jest slabo wykonczona. Dzisiaj Mercedes eklasa avantgarde - kiepskie wykonanie/szycie skory ale jakosc tej skory nie jest najgorsza- zajrzyj na wykonczenie schowka w oparcu foteli przednich w porownaniu do arteon. Bedac na serwisie renault pare dni temu- pozytywnie oceniam jakość wykonczenia foteli oraz wyprofilowanie w renault espace- najbogatsza wersja. Tylko co z tego jak cala reszta jest z fatal

mike_pl
Member

Post autor: mike_pl » 21.09.2018, 19:53

Prawdą jest, że nie ma aut idealnych. Dla przykładu miałem bmw 5 F10 - do 100k km przebiegu w zasadzie tylko to, co serwis przewidywał, po magicznej granicy gwarancyjnej czyli 100k km albo 3 lata, auto zaczęło się sypać jak domki z kart, co 3 miesiące zostawiałem po 3-5 tyś zł. to półośka, to piasta, to gumowometalowy łącznik przy dyferencjale z tyłu (nie jestem mechanikiem ale tak to chyba się zwało), to coś ze skrzynią korbową, pęknięty wał napędowy (auto w xdrive) i jeszcze coś tam było pod "pampersem", którego nikt przy wstępnych oględzinach nie ściąga. Podczas spokojnej jazdy pod lekką górkę wyświetlał się komunikat w idrive "napęd, pełna moc silnika ograniczona, skontaktuj się z serwisem", automat na zimnym silniku przy podjeżdżaniu do bramy garażowej (bez dodawania gazu) potrafił zgasnąć. W serwisie potwierdzili, że z kluczyka coś odczytali ale po diagnostyce komputerowej wszystko jest ok i błędów nie ma. Deska rozdzielcza też trochę skrzypiała jak się ją gniotło paluchami. Przy powszechnych testach jakości wykonania drzwi jakie prezentuje czasami Zachar, że szarpie za uchwyt i sprawdza czy nic nie skrzypi, w BMW lekko skrzypiało. Odnośnie foteli komfortowych to skóra po 50 tys km też się pozagniatała a skórzany łącznik regulowanego podkolannika pękł na szwie i serwisant powiedział, że "gwarancja nie obejmuje ale tak między nami to często to pęka". Samochód rzeczywiście komfortowy, ładny, z magicznym znaczkiem ale naprawdę z w Arteonie nie ma tragedii. Tak jak kolega Marcin napisał, nawet w aucie za 750 tys znajdzie się coś, co wydawałoby się niedopuszczalne w takich pieniądzach.

joogas
Junior Member

Post autor: joogas » 21.09.2018, 21:10

Powiem szczerze że Wasze posty dają dużo do myślenia, pokazują wady i zalety auta. Na pewno dużo zależy z jakiego auta sie przesiadamy i co oczekujemy po nim w zależności od wydanej kasy. Niestety czasy takie, że to my kierowcy jestesmy testerami nowych aut.
Odnośnie miejsca na telefon to duży minus, jeśli stać kogoś na takie auto to wyświetlacz telefonu też raczej ma większy niż pojemność schowka. Też mnie dziwią swisty i inne dźwięki nieprzyjemne podczas jazdy, lakier mało trwały, szkoda. Ale trzeba powiedzieć wprost- wybierając arteona idzie się na pewne kompromisy.

Trex67
Junior Member

Post autor: Trex67 » 07.10.2018, 13:11

Jakość pastików w środku dramat, niska jakość jak w starym oplu, gdzie te premium, gdzie obszycia skóry deski czy wstawki alu za miasy plastiku - co za oszczędność, macalem nowa 508, mazde 2018 czy innne - bija na glowe arteona.

Ciągle coś mi się odzywa w czasie jazdy z deski, spasowanie chyba albo plastik fantastik.

yaaber
Member

Post autor: yaaber » 07.10.2018, 19:40

Widzę kolega wyżej chyba opłacony przez serwis francuskie.pl czy coś podobnego ;-)
Szczególnie ocena mazdy mi się bardzo podoba, faktycznie klasa materiały. Wytrzymują jakieś 5k km, później już nawet nie opel a polonez ;-)
Co do skrzypienia i tych plastików w arteonie, trzeba było sprawdzić samochód przed kupnem zamiast brać "sprowadzoną" używkę essence, nigdy nie bitą, igła, jeźdzona przez księdza itp ;-)

Ps. Tak, post przesiąknięty ironią bo dawno takich bzdur tu nie było.
Arteon Elegance 2.0 TSI 190KM 2018

Jacekpolok
Senior Member

Post autor: Jacekpolok » 08.10.2018, 08:15

Kazdy ma prawo do wlasnwj oceny samochodu. Wg mnje jakosc skory jest niska. Faktycznie brak wykonczen chrom i juz wielu uzytkownikow wymienia przyciski na takie z passata. Kia optima prezentuje lepsza jakosc skory i bardziej komfrotowe/wypasione fotele.
Ppdzielam opinie ze auto nie warte kwoty powyzej 140k zl.
Dodam ze 5 lat jezdze marla VW i do cc nue mialem tylu zastrzezen. Wczesniej jezdzilem audi opel ford itd kazdym przynajmniej 2 lata.

ODPOWIEDZ