Powłoka ceramiczna / Wosk / Folia
Re: Powłoka ceramiczna / Wosk / Folia
Mnie malo braklo ale kolega sie tym zawodowo zajmuje powiedzial mi ze jak nie mam co zrobic z 2-3 tys to zebym mu je dal a nie nakladal. Pozadny wosk raz na 2-4 mies i tez efekt jest. Pozadny to nie taki za 50zl za pudelko
Arteon 2.0 TSI 280 km 4motion
Ile osób tyle opinii. Osobiscie uważam, ze ceramika ułatwia mycie samochodu, w szczególności łatwiej zadbać o czystość felg. Korzystam z ceramiki marki Gyeon, która ma świetne właściwości hydrofobowe dodatkowo lakier bardziej się błyszczy. Grunt to nie myć na szczytach i silna chemią i każdy lakier będzie zadbany. Niewidzialna wycieraczka tej marki również robi robotę.
johnyPL
Arteon R-Line TSI 190KM JB4 241/385
-
- Junior Member
johnyPL jak długo masz nałożoną tę ceramikę? Na tyle długo żeby powiedzieć "tak, ceramika trzyma efekt dłużej niż woskowanie co 3-4 miesiące, więc opłaca się wydać parę tysi?" Czy to w miarę nowy temat u Ciebie?
Temat w praktyce znany od 2009 roku i praktykowany na 5 samochodach.SoundFormat pisze: ↑16.11.2019, 22:13johnyPL jak długo masz nałożoną tę ceramikę? Na tyle długo żeby powiedzieć "tak, ceramika trzyma efekt dłużej niż woskowanie co 3-4 miesiące, więc opłaca się wydać parę tysi?" Czy to w miarę nowy temat u Ciebie?
johnyPL
Ja mogę powiedzieć od siebie, że 2,5 roku temu robiłem ceramikę na swojego passata w topowym zakładzie w Krk. Teraz zamówiłem arteona i zamierzam znowu położyć ceramikę (+ppf na zderzak i lampy), aczkolwiek nie jest to wg mnie dla każdego. Ja nie mam czasu na mycie auta (na bezdotykowej jestem mniej więcej raz na 2 miesiące a na mycie tam gdzie robiłem ceramikę umawiam się raz na kwartał a czasem nawet raz na pół roku). Nie byłbym w stanie tak rzadko odwiedzać myjni gdyby nie ceramika. Dodatkowo widzę, że stan lakieru auta po tych 2,5 latach jest w dużo lepszym stanie niż u znajomych, który kupowali w tym samym czasie i użytkują auto w lżejszych warunkach niż ja. Aktualnie nadal jak jadę na bezdotykową, to samą wodą jestem w stanie auto doprowadzić do stanu akceptowalnego. Nie ma już efektu wow (ten utrzymywał się jakieś 9 miesięcy) ale na pewno ceramika ułatwia mycie auta (dla mnie to warte wydania 3 tys na 3 lata, dla innych pewnie nie).
-
- Senior Member
3000 to 250 wizyt za 12zl na bezdotykowej czyli mycie co 4 dni lub 1x na tydzien na automatycznej.....
Ekonomicznie ceramika nawet jezeli skuteczna....to sie nie kalkuluje. Lepiej samemu wosk nalozyc raz na 2-3 miesiace...
Ekonomicznie ceramika nawet jezeli skuteczna....to sie nie kalkuluje. Lepiej samemu wosk nalozyc raz na 2-3 miesiace...
I za te 12zl umyjesz samochód bezdotykowo? Życzę powodzeniaJacekpolok pisze: ↑17.11.2019, 13:053000 to 250 wizyt za 12zl na bezdotykowej czyli mycie co 4 dni lub 1x na tydzien na automatycznej.....
johnyPL
Zgadzam się ale z jednym zastrzeżeniem. Załóżmy, że zarabiam 500 zł na godzinę i nie mam czasu wolnego. Wówczas ta kalkulacja już nieco inaczej się prezentuje Dlatego pisałem, że jak ktoś nie ma czasu na mycie, to się opłaca. Jak ktoś ma czas, to też uważam, że lepszy efekt i taniej uzyska regularnym dobrym woskowaniemJacekpolok pisze: ↑17.11.2019, 13:053000 to 250 wizyt za 12zl na bezdotykowej czyli mycie co 4 dni lub 1x na tydzien na automatycznej.....
- Blazio1946
- Posting Freak
Powłokę ma się raz w życiu, ktoś to pisał i to jest najtrafniejsze określenie. Też miałem raz i na tym koniec.
Jak się tak licytujecie o czas, koszty, wygląd auta to 3000zl można zagospodarowac w ten sposób.
Raz w miesiącu lub nawet co dwa, odstawić samochód na mycie detalingowe przy okazji zakupów, kina czy siłowni, myjnie są w centrach handlowych (99-179zl) i lakier będzie lepiej wyglądał, blyszczał i cały czas właściwości hydro i oleofobowe będą.
Jak się tak licytujecie o czas, koszty, wygląd auta to 3000zl można zagospodarowac w ten sposób.
Raz w miesiącu lub nawet co dwa, odstawić samochód na mycie detalingowe przy okazji zakupów, kina czy siłowni, myjnie są w centrach handlowych (99-179zl) i lakier będzie lepiej wyglądał, blyszczał i cały czas właściwości hydro i oleofobowe będą.
Arteon R-line 190 TSI
akurat u mnie by się to też nie sprawdziło - w centrum handlowym jestem raz na rok Mam na tyle mało czasu, że zastanawiałem się nad skorzystaniem z opcji (myjnia zabiera i oddaje samochód) ale tego rodzaj usługa miesięcznie kosztuje ok 1000 zł, więc przy takim aucie to nieporozumienieBlazio1946 pisze: ↑17.11.2019, 15:19Powłokę ma się raz w życiu, ktoś to pisał i to jest najtrafniejsze określenie. Też miałem raz i na tym koniec.