Koniec gwarancji fabrycznej

aRteon centrum
Junior Member

Koniec gwarancji fabrycznej

Post autor: aRteon centrum » 11.02.2025, 10:27

Cześć,

niedługo kończy mi się gwarancja fabryczna w Arteonie R i zastanawiam się co dalej. Chciałbym sprawdzić co się da i ewentualne naprawy zrobić jeszcze w ramach gwarancji. Zastanawiam się jak do tego podejść (autoryzowany serwis, niezależny wyspecjalizowany w VAG warsztat, etc.). Macie jakieś doświadczenia? Możecie polecić jakieś miejsce w centrum PL (najlepiej na Mazowszu)?

Zbigniewa
Senior Member

Re: Koniec gwarancji fabrycznej

Post autor: Zbigniewa » 11.02.2025, 13:22

aRteon centrum pisze:
11.02.2025, 10:27
Cześć,

niedługo kończy mi się gwarancja fabryczna w Arteonie R i zastanawiam się co dalej. Chciałbym sprawdzić co się da i ewentualne naprawy zrobić jeszcze w ramach gwarancji. Zastanawiam się jak do tego podejść (autoryzowany serwis, niezależny wyspecjalizowany w VAG warsztat, etc.). Macie jakieś doświadczenia? Możecie polecić jakieś miejsce w centrum PL (najlepiej na Mazowszu)?
Hmm... Jeśli wszystko działa to nie naprawiaj chyba, że prosisz się o problemy.
Ave Arteon
Obyś Żył Wiecznie!

Pozdrawiam.
MY 2021 R-Line TSI 190 kM

SebastianC
Member

Post autor: SebastianC » 11.02.2025, 18:16

Cześć. Przed końcem gwarancji czasami warto zajrzeć pod spód pojazdu w niezależnym serwisie.
Ja zrobiłem to, zaraz po gwarancji i okazało się, że silnik ma zapocenia. Jedno z nich, po jakimś czasie rozszerzyło się i teraz będę musiał naprawić ten wyciek z własnej kieszeni.
Nie ma co świrować z tymi dodatkowymi kontrolami, ale jak jest szansa ściągnąć osłonę silnika, to czemu nie.

aRteon centrum
Junior Member

Post autor: aRteon centrum » 11.02.2025, 18:28

Dzięki! Myślałem raczej o jakiejś bardziej zaawansowanej diagnostyce silnika i ewentualnie skrzyni (np. na hamowni). Zakładam, że ktoś doświadczony mógłby wyłapać ewentualnie symptomy problemów nawet jeśli komputer nie wyrzuca jeszcze błędów.

MarcinJ88
Junior Member

Post autor: MarcinJ88 » 11.02.2025, 19:19

Te ewentualne symptomy i tak Ci nie naprawią na gwarancji, póki nie ma realnych problemów.. jak nawet szarpanie dsg traktują jako normalne. Branie oleju w VW to też nie problem w serwisie.
Można zobaczyć ewentualne wycieki - tego się nie wyprą.

Marcino
Member

Post autor: Marcino » 12.02.2025, 08:51

Jak chcesz skrzynie sprawdzic to VCDS np odczytaj ciśnienia czujnków w mechatronice i coś bediesz wiedział czy mieszcza się w zakłdanych wartościach. Ale jak nie masz realnych problemów to tak jak piszę kolega wyzej nic ci nie naprawią bo nie ma podstaw. Ja bym dziury w całym nie szukał.

aRteon centrum
Junior Member

Post autor: aRteon centrum » 12.02.2025, 19:51

Ok, rozumiem. A macie może jakieś doświadczenia z wydłużenia gwarancji (w formie ubezpieczenia)? Chodzi mi o to, czy ktoś z Was miał może jakieś problemy z naprawami w trakcie takiego ubezpieczenia gwarancyjnego. Zastanawiam się jeszcze nad taką opcją...

ODPOWIEDZ