ETKA \ pETKA 8.6 katalog części

rbul
Member

ETKA \ pETKA 8.6 katalog części

Post autor: rbul » 11.02.2025, 12:26

Z racji tego, że sam szukałem jakiejś konkretnej wersji ETKI (conajmniej 8.3) działającej i nie sprawiającej problemów postanowiłem podzielić się z Wami tym co znalazłem.
Wszelkie próby wyszukania czegoś kierowały mnie do MMHauto lub podobnych forów gdzie za sam dostęp trzeba zapłacić, a i to nie gwarantowało, że otrzymam dostęp do tego czego oczekuję. W końcu jakoś, gdzieś dorwałem więc wersję 8.3 i ona działała w miarę ok na maszynie wirtualnej ale baza danych była mniej więcej z okolic października 2021, a to trochę mało biorąc pod uwagę, że moje auto to czerwiec 2021.

Ale w końcu znalazłem działającą wersję 8.6.
Obrazek
Obrazek

Można ją zainstalować u siebie na kompie ale tego nie robiłem / nie testowałem.
Najrozsądniejszą wg mnie opcją jest postawienie maszyny wirtualnej i korzystanie z pETKI na niej. Odchodzi nam ew. późniejszy problem, że coś przypadkowo doinstalujemy/odinstalujemy bądź wejdzie jakaś aktualizacja zaburzająca działanie programu.
Sam obraz (~39GB) jest możliwy do pobrania i zaimportowania do VirtualBox'a.

Kod: Zaznacz cały

https://archive.monocul.us/~archive/petka/vms/PETKA_86.ova
Po pobraniu uruchamiacie VirtualBoxa i importujecie plik ova.
Obrazek
Obrazek

Po kliknięciu OK wyskoczy komunikat o umowie licencyjnej, zatwierdzamy go i maszyna się importuje. Sama maszyna zajmuje ok 60GB więc plik ova + zaimportowana maszyna to jest w okolicach 100GB przestrzeni na dysku
Po zaimportowaniu (chwilę to trwa) uruchamiamy maszynę wirtualną.
Obrazek

Czasami się zdarza, przymnajmniej u mnie, że logo windowsa 10 szarzeje. Oznacza to, że maszyna się zapausowała. Na górnej belce wchodzisz Maszyna i odklikujesz Pauza.

Przy pierwszym logowaniu system poprosi o hasło logowania. Hasło logowania jest identyczne jak nazwa użytkownika włącznie z wielkością liter.
Potem uruchamiasz sobie pETKA 8.6 i już :).
Obrazek

Sam sugeruję aby włączyć automatyczne logowanie w windowsie. Wtedy nie powinien pytać o hasło.
Najpierw w Computer Managemet zaznacz sobie Password never expires
Obrazek

Teraz aby nie pytał o hasło przy logowaniu wejdz do rejestru systemu do podklucza [Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon] i sprawdz czy masz 3 klucze ustawione jak na poniższym screenie
Obrazek

I po temacie. Mam nadzieje, że jest to przydatne :)

Awatar użytkownika
Osfald
Senior Member

Re: ETKA \ pETKA 8.6 katalog części

Post autor: Osfald » 13.02.2025, 13:10

rbul kolejny raz dzięki!
Arteon 2.0 TSI i cztery dwudziestki nadal pracują w firmie. Sobie sprawiłem 3L kota V6 z kompresorem :D

MarcinJ88
Junior Member

Post autor: MarcinJ88 » 13.02.2025, 13:26

Dzięki, wszystko działa

stroona
Junior Member

Post autor: stroona » 18.02.2025, 11:43

Wszystko ładnie działa :)
R-Line 2.0 TSI 190 2018

ODPOWIEDZ