Witam wszystkich.
Krótkie pytanie. Arteon R SB 2021 2.0TDI 200HP. Mój egzemplarz nie wskazuje ciśnienia w oponach. Można je jedynie zapisać.
Pytanie 1: na jakiej zasadzie działa wskazywanie ciśnienia w takim wydaniu?
Pytanie 2: jaki jest koszt i ile roboty z uzbrojeniem auta w system wskazywania dokładnego ciśnienia
Arteon czujniki ciśnienia
Re: Arteon czujniki ciśnienia
Odpowiem na 1: Pompujesz 4 opony na dane wartości, zapisujesz za zapłonie przyciskiem „SET” a jak to działa?
Sterownik ABS wykrywa spadek ciśnienia w oponie w oparciu o zmieniony obwód toczny. Opona o mniejszym ciśnieniu wykonuje więcej obrotów niż opona o ciśnieniu prawidłowym.
Na pytanie 2 kiedyś szukałem odpowiedzi ale po czasie uznaje że bez sensu. Przecież zależy nam na informacji o utracie ciśnienia i taka tutaj otrzymamy, która opona również . Więc Moim zdaniem bez sensu przy spadku ciśnienia od 0.1 zwykle mam info o spadku.
Sterownik ABS wykrywa spadek ciśnienia w oponie w oparciu o zmieniony obwód toczny. Opona o mniejszym ciśnieniu wykonuje więcej obrotów niż opona o ciśnieniu prawidłowym.
Na pytanie 2 kiedyś szukałem odpowiedzi ale po czasie uznaje że bez sensu. Przecież zależy nam na informacji o utracie ciśnienia i taka tutaj otrzymamy, która opona również . Więc Moim zdaniem bez sensu przy spadku ciśnienia od 0.1 zwykle mam info o spadku.
Dzięki za odpowiedź. W poprzednim aucie miałem identyczny system jak tutaj tyle że w kołach były zamontowane czujniki ciśnienia TPMS a w aucie zaraz po niewielkim spadku ciśnienia jedynie wyskakiwał komunikat o niskim ciśnieniu nie wskazywało którym kole a nie jaki spadek wartości mimo tych czujników TPMS ale tak jak mówisz cenna informacja że jest ubytek ciśnienia i należy to skontrolować to sama sobie jest pomocne A że mamy w jednym kole drugim i trzecim 2,5 bara a w czwartym 2,4 to w sumie żadna cenna informacja. Ale pytam z ciekawości bo widzę że są arteony z takim systemem który wskazuje dokładne ciśnienie w każdej z opon dlatego z ciekawości chciałem zapytać jaki jest koszt dołożenia takiego systemu
Przy konfiguracji chyba nie było opcji nawet na takąRoganJin pisze: ↑16.02.2025, 10:19Dzięki za odpowiedź. W poprzednim aucie miałem identyczny system jak tutaj tyle że w kołach były zamontowane czujniki ciśnienia TPMS a w aucie zaraz po niewielkim spadku ciśnienia jedynie wyskakiwał komunikat o niskim ciśnieniu nie wskazywało którym kole a nie jaki spadek wartości mimo tych czujników TPMS ale tak jak mówisz cenna informacja że jest ubytek ciśnienia i należy to skontrolować to sama sobie jest pomocne A że mamy w jednym kole drugim i trzecim 2,5 bara a w czwartym 2,4 to w sumie żadna cenna informacja. Ale pytam z ciekawości bo widzę że są arteony z takim systemem który wskazuje dokładne ciśnienie w każdej z opon dlatego z ciekawości chciałem zapytać jaki jest koszt dołożenia takiego systemu
Opcje wydaje mi się że było to tylko w przedliftach.
Była taka opcja, posiadam to w swoim R-Line po face liftingu. Opłata za ten system to coś ok. 1000 zł (o ile dobrze pamiętam). W mojej ocenie jest to przydatna opcja, nie trzeba sprawdzać każdego koła oddzielnie, a tylko dopompowuje się konkretnie wskazane. Oszczędność czasu, ale też możliwość wizualnego sprawdzenia ciśnienia we wszystkich kołach w jednym momencie.
Ave Arteon
Obyś Żył Wiecznie!
Pozdrawiam.
MY 2021 R-Line TSI 190 kM
Obyś Żył Wiecznie!
Pozdrawiam.
MY 2021 R-Line TSI 190 kM
okZbigniewa pisze: ↑16.02.2025, 13:42Była taka opcja, posiadam to w swoim R-Line po face liftingu. Opłata za ten system to coś ok. 1000 zł (o ile dobrze pamiętam). W mojej ocenie jest to przydatna opcja, nie trzeba sprawdzać każdego koła oddzielnie, a tylko dopompowuje się konkretnie wskazane. Oszczędność czasu, ale też możliwość wizualnego sprawdzenia ciśnienia we wszystkich kołach w jednym momencie.