Podejrzewam że nie tylko ja mam podobny problem ale...
w moim SB listwy chromowane te przy bagażniku mają wżery (jakby plamy wody ale zatopione wgłąb).
Jakby ktoś szukał rozwiązania to... dzisiaj z tym walczyłem blisko godzinę i usunąłem niemalże w 90%. Generalnie listwy się błyszczą i są mega odświeżone a wżery widać jedynie z bardzo bliska i to trzeba się mocno przyglądać żeby je zauważyć.
Pasta AUTOSOL Metal Polish + średnio twardy pad polerski + wiertarka (wkrętarka).
K2 Ultra Cut też nawet daje radę ale jednak AUTOSOL lepiej się sprawdzał.
Obroty wiertarki na minimum i przesuwasz się pomalutku po listwie.
Było tak:
a jest tak:
a to sprzęt którego używałem:
Listwy chromowane wżery - Arteon SB
Listwy chromowane wżery - Arteon SB
Arteon 2.0 TSI Shooting Brake '21 190 KM DNNA | R-Line | DSG DQ381 | DCC | Nashville 245/35 R20 | obniżony o 20 mm
Re: Listwy chromowane wżery - Arteon SB
A dzięki. Mam to samo, chciałem je dać na dechroming u siebie
Można i tak :-) ... ale i tak przed oklejaniem muszą Ci je spolerować na gładko.
Arteon 2.0 TSI Shooting Brake '21 190 KM DNNA | R-Line | DSG DQ381 | DCC | Nashville 245/35 R20 | obniżony o 20 mm
Pasta autosol jak najbardziej. W poprzednim pojeździe miałem dokładnie ten sam temat i tam załatwiłem to dokładnie tym, nic nie poradzi sobie z tym lepiej, ale... Niepotrzebny jest kompletnie do tego pad polerski ani żadna maszyna. Zajmuje się tym profesjonalnie i uwierz mi że wystarczy zwykła najzwyklejsza i najtańsza mikrofibra na którą nakładasz pastę i lecisz sobie tą mikrofibrą. Te ślady na chromach to nic innego jak działanie chemii na myjniach a także osad powstały z wody która później wysycha na słońcu. Także owszem można się tego pozbyć w łatwy tani i w miarę szybki sposób ale nie na długo. Nawet nałożenie tego jakiejś powiedzmy ceramiki czy innej powłoki ochronnej nie przyniesie zbyt długiego efektu. Jedyny sposób żeby się tego pozbyć na długi czas to właśnie the roaming dobra powłoka ochronna a przede wszystkim po każdym myciu na myjni czy jakąkolwiek inną chemią należy te elementy dobrą fibrom o gramaturze 70 do 30 jak do powłok osuszyć
Robiłem jedną stronę blisko godzinę padem na wiertarce. Z druga stroną mogę przyjechać do Ciebie i pokażesz jak to się robi mikrofibrą, bo jeszcze druga strona mi została :-DRoganJin pisze: ↑16.05.2025, 20:17Pasta autosol jak najbardziej. W poprzednim pojeździe miałem dokładnie ten sam temat i tam załatwiłem to dokładnie tym, nic nie poradzi sobie z tym lepiej, ale... Niepotrzebny jest kompletnie do tego pad polerski ani żadna maszyna. Zajmuje się tym profesjonalnie i uwierz mi że wystarczy zwykła najzwyklejsza i najtańsza mikrofibra na którą nakładasz pastę i lecisz sobie tą mikrofibrą. Te ślady na chromach to nic innego jak działanie chemii na myjniach a także osad powstały z wody która później wysycha na słońcu. Także owszem można się tego pozbyć w łatwy tani i w miarę szybki sposób ale nie na długo. Nawet nałożenie tego jakiejś powiedzmy ceramiki czy innej powłoki ochronnej nie przyniesie zbyt długiego efektu. Jedyny sposób żeby się tego pozbyć na długi czas to właśnie the roaming dobra powłoka ochronna a przede wszystkim po każdym myciu na myjni czy jakąkolwiek inną chemią należy te elementy dobrą fibrom o gramaturze 70 do 30 jak do powłok osuszyć
Nie ma szans tego zetrzeć mikrofibrą, serio ... próbowałem.
Być może miałeś bardziej "świeże" te wżery. Fakt, to jest z chemii z myjek, bo to nie pierwsza osoba potwierdza.
Miałem to samo w Arteonie i raczej spotyka to wszystkich z biegiem czasu.
Tak samo mam przy Touaregu, najbardziej obrywają chromy ozdobne wokół wydechów, dodatkowo jeszcze spalinami.
Tak jak napisał RoganJin, szmatka zawsze mi wystarczyła, no i dobra pasta, przeznaczona typowo do chromów.
Nawet ciężkie maloty przy wydechach po nałożeniu pasty, odczekaniu chwili i przetarciu lub lekkim polerowaniu szmatką z microfibry łatwo schodzą.
Z polerowaniem padem i maszynką trzeba bardzo uważać.
To nie są już prawdziwe chromy jak kiedyś, a chromowana folia i po kilku takich akcjach z maszynką może się folia po prostu skończyć.
Tak samo mam przy Touaregu, najbardziej obrywają chromy ozdobne wokół wydechów, dodatkowo jeszcze spalinami.
Tak jak napisał RoganJin, szmatka zawsze mi wystarczyła, no i dobra pasta, przeznaczona typowo do chromów.
Nawet ciężkie maloty przy wydechach po nałożeniu pasty, odczekaniu chwili i przetarciu lub lekkim polerowaniu szmatką z microfibry łatwo schodzą.
Z polerowaniem padem i maszynką trzeba bardzo uważać.
To nie są już prawdziwe chromy jak kiedyś, a chromowana folia i po kilku takich akcjach z maszynką może się folia po prostu skończyć.
Były: Xsara II 2.0HDi 90PS 2000 Focus II 1.6TDCi 109PS 2007 Focus III 1.6TDCi 116PS 2012 Mondeo V 2.0TDCi 180PS 2016 Edge 2.0biTDCi 209PS 2018 Arteon 2.0TDi 200PS 2021
Jest: Touareg 3.0TDi 286PS R-Line 2023 Puma 1.0 EcoBoost 155PS ST-Line
Jest: Touareg 3.0TDi 286PS R-Line 2023 Puma 1.0 EcoBoost 155PS ST-Line
Dlatego wlasnie zalecam fibre. Uwierz mi, dziala jak pad a do tego masz wieksza kontrole nad temperatura pracy i unikach ewentualnego przegrzania. Mialem takie naloty na listwach w focusie, 10 razy gorzej jak u ciebie. Autosol, fibra i po 2 godzinach wszystko jak nowe, tak jak wspomnial pitol321
nawet zatyra y na maxa wydech blyszczal jak psu jajca i wszystko recznie