Arteon - hamulce
Re: Arteon - hamulce
Wrzucił ktoś może do siebie i może się wypowiedzieć czy to działa/ma sens taki set z Porsche Macan (zacisk 4 tłoki od Brembo, tarcza 340 mm) jak na foto?
Z tego piszą na forum Superba to daje radę, pytanie jak w naszych Arteonach bo duże to i ciężkie jest na tyle, że nawet tarcze od DBA się poddały...
Z tego piszą na forum Superba to daje radę, pytanie jak w naszych Arteonach bo duże to i ciężkie jest na tyle, że nawet tarcze od DBA się poddały...
eRlinia 2.0 teesi + blisko 600 Nm w ośce
Witam. Czy coś się zmieniło w sprawie serwisu i wymiany tarcz na ich koszt? We wrześniu (18tys) miałem wymieniane z wielką łaską za free ale twierdzili że to moja wina że są spalone i biją . Obiecałem poprawę i unikać gwałtownych hamowań oraz hamowań z dużych prędkości do zera. Niestyt stało się znowu (24 tys), słychać hałas przy hamowaniu. Czy możliwe by znowu wymienili za free tarcze? Czy może mają już jakąś ulepszoną wersję tarcz?
W moim 2,0 tfsi 190 km wymieniali 4 razy na gwarancji… gwarancja się już skoczyla
Pytam bo nie chce do nich jechać i pytać czy wymienia mi na gwarancji.
Panowie przymierzam się do wymiany tarcz i klocków z przodu. Co polecacie już po waszych doświadczeniach ?
Zimmermann i ATE ponoć piszczy, opinie takie sobie, choć cena bardzo ok.
Rozważam Black Diamond Combi lub GROOVED 12 + klocki Black Diamond Predator lub DS2500 albo Rotinger + klocki DS2500, macie jakieś doświadczenia czy warto ?
Ewentualnie coś z EBC lub DARK Performance oraz pytanie czy wrzucać przewody w oplocie, ktoś zakładał ? Koszt niewielki, ponoć różnica ogromna - nie puchną, lepiej hamują.
Rotingery poleca mi znajomy, ponoć b.dobre tarcze.
Zimmermann i ATE ponoć piszczy, opinie takie sobie, choć cena bardzo ok.
Rozważam Black Diamond Combi lub GROOVED 12 + klocki Black Diamond Predator lub DS2500 albo Rotinger + klocki DS2500, macie jakieś doświadczenia czy warto ?
Ewentualnie coś z EBC lub DARK Performance oraz pytanie czy wrzucać przewody w oplocie, ktoś zakładał ? Koszt niewielki, ponoć różnica ogromna - nie puchną, lepiej hamują.
Rotingery poleca mi znajomy, ponoć b.dobre tarcze.
Zdecydowanie po swoich eksperymentach odradzam EBC (gnoje nie uznają oczywiście gwarancji, ale jak kupujesz to wchodza z butami w tyłek), ich tarcze to syf z gilem - przy nich Textar to Ferrari. Ferodo DS2500 wg. moich doświadczeń żaden szal, najwyżej nie piszcza. Sławne DBA 4000T3 rozniez się poddały (rozmiar z przodu 312 mm), więc szału nie ma. Jedyne sensowne rozwiązanie to zmiana na inny set zacisków (jakiś solidny 4-tlok), tarcz (coś 350 mm lub wiecej) i klocków. To z moich doświadczeń
Spokojnie nie chodzi mi o set dla fur 300-400 konnych, chodzi o coś znacznie lepszego od serii dla 200KM i żeby gówno nie piszczało i nie biło, seria mi wytrzymała 70 tyś. km więc dramatu nie ma ale przy dziecku zmieniłem diametralnie sposób podróżowania na znacznie wolniejszy
Blacki nacinane i nawiercane mają znacznie lepsze parametry od gównianego standardu z ASO wg danych producenta.
Blacki nacinane i nawiercane mają znacznie lepsze parametry od gównianego standardu z ASO wg danych producenta.
-
- Member
Zostaw klocki seryjne, kup tylko tarcze nawiercane, nie nacinane zeby odprowadzaly cieplo z klocka i będziesz zadowolony. Klocek musi pylić, jak nie pyli to jest za twardy i zużywa tarcze, a nie sam siebie.
Nawiercane tarcze to tylko producent hałasu, nie dają absolutnie nic nie licząc "opisów" producentów co to nie wnoszą do hamowania (wyłącznie hałas). Jeśli jakieś "modyfikowane" to nacinane.
-
- Member
Zorientuj się w temacie i później się wypowiadaj. Pokaz mi suoercar'a z nacięciami, a nie z nawiercaniem