Wyciek oleju z obudowy rozrzadu
Re: Wyciek oleju z obudowy rozrzadu
Odpukać do tej pory jeszcze nigdy nie dolewałem między wymianami (co 15 tys. km) i ciągle mi zostaje 0,5l Aż mnie to trochę dziwi. Mam najechane 80 tys. km. Za to pojawiły się jakieś stuki w podwoziu jakby ze skrzyni biegów (może zerwana poduszka?) - jutro jadę do mechanika to sprawdzić.
Arteon Elegance 2.0 TSI 190KM (MY2018)
-
- Junior Member
Zamówiłem oryginalna obudowę i uszczelki czekam na mechaniora, do tej pory bylo Ok ale po powrocie z dłuższej trasy znowu krzyknął o dolewkę, silnik w okolicach rozrzadu jak w poście zapocony, mam nadzieje ze to rozwiąże problem.
Nie żebym się na tym jakoś znał , ale dolewka 0.5 l to chyba gdyby ciekło tym miejscem to miałbyś wszędzie wokół i pod autem pełno oleju?lgkamil1988 pisze: ↑13.01.2023, 23:40Zamówiłem oryginalna obudowę i uszczelki czekam na mechaniora, do tej pory bylo Ok ale po powrocie z dłuższej trasy znowu krzyknął o dolewkę, silnik w okolicach rozrzadu jak w poście zapocony, mam nadzieje ze to rozwiąże problem.
-
- Junior Member
Właśnie tak bylo cała oslona dolna byla w oleju i kapało na kostke , mechanik przy wymianie oleju zdjął obudowę z racji ze nie moglem dostac od reki oryginału obudowy jeszcze raz uszczelnił i z dolnej czesci przestało kapać ale po jakimś czasie w górnej czesci obudowy
Ponownie zrobiło sie mokro …
Ponownie zrobiło sie mokro …
Panowie ta obudowa jest do wymiany ogólnie w TSI 190KM, zaczyna delikatnie cieknąć, od góry lub dołu przy 70K, ASO zaleca obserwacje póki nie cieknie na maksa. Nie ma śladów na kostce a dolewki robisz co 2-4tyś km więc są w normie wg VW.
Mam ten sam problem. Zastanwia mnie tylko ze skoro cieknie to w srodku musi byc pelno oleju a tam jest rozrząd. Czy nadmiar tego oleju niebwplywa zle na pasek rozrzadku. Arteon TSI 190km
-
- Member
TSI jest na łańcuchu i rozrząd wręcz musi pływać w oleju.
Ddziwne zatem ze jest plastikowa.
Czy oprocz tej oslony trzeba cos jeszcze wymieniac??
Czy oprocz tej oslony trzeba cos jeszcze wymieniac??