takie coś też mam ale to było w zasadzie od zawsze z tego co pamiętam i moim zdaniem do jest związane ze zwykłym brakiem zasięgu w danym miejscu. po przejechaniu kilkuset metrów zazwyczaj wraca do normy - no chyba że nie wraca to jest tak jak opisałemYan pisze: ↑24.05.2022, 14:45Czy od początku objawy wyglądały tak jak opisałeś, czy pierw były "słabsze" i w końcu było tak jak w poście?
Ja mam podobny objaw, czasami pojawia mi się na zegarach komunikat "Funkcja SOS niedostępna". Lampka w podsufitce gaśnie, ale gaśnie na 2-3 sekundy i wraca wszystko do normy. Nic więcej się nie dzieje.
I mam dylemat - czy to zgłaszać, bo obawy mam, że po wymianie/dłubaniu/naprawianiu/aktualizacjach softu będzie gorzej i będę się z tym bujał.
Czy jeździć, bo mi to nie wadzi, ale z nadzieją, że nie pogorszy się to do stanu takiego jak Ty opisujesz?
Funkcja wybierania numeru alarmowego ograniczona
Re: Funkcja wybierania numeru alarmowego ograniczona
Miałem to samo w H12. Wgrali 0278 i już się nie pojawia ten komunikat.
Jak masz auto po gwarancji, to powiedz, że problem pojawiał się wcześniej, jeszcze w czasie obowiązywania gwarancji, ale nie było stosownej aktualizacji. Ja np. czekałem na ten soft dobrych parę miesięcy.
Właśnie wróciłem z serwisu, wgrali 0278. Od razu po uruchomieniu pojawiła się informacja o dostępnej aktualizacji, na razie nie akceptuje zobaczę jak auto działa na tym co wgrali. Generalnie po uruchomieniu problemy z zalogowaniem się do konta we connect. Udało się po trzecim uruchomieniu całego systemu, przez drogę powrotna z ASO nie zauważyłem żadnych problemów.defender pisze: ↑24.05.2022, 16:18Miałem to samo w H12. Wgrali 0278 i już się nie pojawia ten komunikat.
Jak masz auto po gwarancji, to powiedz, że problem pojawiał się wcześniej, jeszcze w czasie obowiązywania gwarancji, ale nie było stosownej aktualizacji. Ja np. czekałem na ten soft dobrych parę miesięcy.
Nowa wersja zdaje się działać dużo bardziej responsywnie, z tego co zdążyłem zauważyć to nowy ekran ustawień asystentów - pojawiło się logo IQ.Drive czyli prawie jak nowe auto xD, oraz mignęło mi na ekranie startowym nowe logo R-line to po liftingu, logo na zegarach się nie zmieniło
Panowie tez mam ten problem. Na poczatku miałem błąd przez parę sekund i tak parę razy, teraz mi się tak robi że np. Cały dzień mi się świeci potem jest 2 dni spokoju i znowu świeci cały dzień i tak w kółko.. Samochodu nigdy nie serwisowałem w aso i nie mam zamiaru. Jak spróbować to naprawić? Komus się udało? Nie można tego jakoś całkowicie dezaktywować i miec z głowy?
Czerwony Artek 2.0 tsi 370km by gregor10
- Osfald
- Senior Member
Przecież na to jest akcja serwisowa. Nie musisz kochać ASO ale tę usterkę usuną za free.
Arteon 2.0 TSI i cztery dwudziestki nadal pracują w firmie. Sobie sprawiłem 3L kota V6 z kompresorem
-
- Member
W 2022 była to dobra wola VW I wspierali wymianę sterownika SOS dając upust na nowy jak auto bylo juz po gwarancji. Mnie wymiana z kodowaniem wyniosła niecały 1000 zł.
- Osfald
- Senior Member
Tydzień temu byłem w ASO i mówili coś, że będzie upgrade oprogramowania systemu w ramach akcji naprawczej, włączając w to właśnie SOS. Ma być ponoć bez udziału ASO. Dla świętego spokoju wystarczy podjechać i zapytać czy jesteśmy objęci jakąś akcją.
Jednak 2 lata temu zaprosili nas na wymianę sprzętową tego modułu. Samochody były na gwarancji, to fakt. Nie wiem czy będzie bezkosztowo po gwarancji. W przypadku systemów krytycznych dla bezpieczeństwa (poduszki, hamulce... itp) na pewno robią za darmo po gwarancji. Jak będzie w przypadku SOS...
Jednak 2 lata temu zaprosili nas na wymianę sprzętową tego modułu. Samochody były na gwarancji, to fakt. Nie wiem czy będzie bezkosztowo po gwarancji. W przypadku systemów krytycznych dla bezpieczeństwa (poduszki, hamulce... itp) na pewno robią za darmo po gwarancji. Jak będzie w przypadku SOS...
Arteon 2.0 TSI i cztery dwudziestki nadal pracują w firmie. Sobie sprawiłem 3L kota V6 z kompresorem
Możecie być pewni że po gwarancji nic Wan na pewno za free nie zrobią, taki to serwis VW
Mi na szczęście moduł SOS (usług online chyba tak się to fachowo nazywa) padł miesiąc przed końcem gwarancji i wymienili na szczęście na gwarancji, wspomnę tylko że przedłużona gwarancja do 3 lat.
Bonmis
Mi na szczęście moduł SOS (usług online chyba tak się to fachowo nazywa) padł miesiąc przed końcem gwarancji i wymienili na szczęście na gwarancji, wspomnę tylko że przedłużona gwarancja do 3 lat.
Bonmis
W aso 245zl za stwierdzenie co jest przyczyną czyli diagnoze, powiedziel gość przez telefon.albo aktualizacja za około 450 zł albo do wymiany uwaga anteny Lte w zderzaku i nie wie jaki koszt. Serio jest tam antena lte ? Widzialem tylko modułu gsm.. Zobaczę co mi powie mój mechanik czy jest jakaś szansa na to czy faktycznie tylko serwis
Czerwony Artek 2.0 tsi 370km by gregor10
Wyskoczyło mi dzisiaj to g***o. Przycisk na czerwono, a na wyświetlaczu żółte SOS.
Był jakiś upgrade ostatnio? Bo coś czuję, że bez serwisu się nie obejdzie.
edit: dzisiaj, 30.08 pojawiła się aktualizacja - 138 MB, która rozwiązała problem.
Był jakiś upgrade ostatnio? Bo coś czuję, że bez serwisu się nie obejdzie.
edit: dzisiaj, 30.08 pojawiła się aktualizacja - 138 MB, która rozwiązała problem.