Czujnik IBS

Awatar użytkownika
Czarnecki
Junior Member

Czujnik IBS

Post autor: Czarnecki » 04.07.2025, 08:25

Zastanawiam sie czy czujnik IBS moze rozładować akumulator?
Od jakiegoś czasu wydaje mi sie ze zamontowane ambient w moim aucie pobiera prad gdy auto stoi ale coraz bardziej zastanawiam sie czy to aby to ?
Wczoraj auto nie odpaliło żadnych komunikatów tylko poduszka sie zaświeciła a co ciekawe jak odpaliłem z boostera to od razu zaczął działać system start stop co ostatnio włączył sie chyba z 2 tygodnie temu auto stoi w garazu tak ze ani temp oleju nie było bo auto 6 dni stało ogólnie nie były spełnione warunki do pracy start stop .
Co myślicie o tym aku był sprawdzany w serwisie stwierdzili ze jest dobry (tak na marginesie przy kontroli auta aku itp znaleźli usterkę pompy ktora znajduje sie w skrzyni została wymieniona na nową auto 25 tys km przebiegu )wracając do czujnika IBS jeśli jest uszkodzony moze zle zażądać energia w aucie ?

Jarekw
Junior Member

Re: Czujnik IBS

Post autor: Jarekw » 09.07.2025, 12:52

Witam,
Tak, uszkodzony czujnik IBS może powodować upływ prądu (parazytyczne rozładowanie akumulatora). Jeśli działa nieprawidłowo, system może błędnie rozdzielać obciążenie lub nie odłączać odbiorników podczas postoju.
Zwłaszcza jeśli system start-stop włączył się od razu po uruchomieniu silnika, może to oznaczać, że system „nie wiedział”, że akumulator jest rozładowany.
Warto przetestować czujnik IBS lub tymczasowo go odłączyć w celu diagnostyki.
VW Arteon 2.0 TDI SCR R-Line DSG

Awatar użytkownika
Czarnecki
Junior Member

Re: Czujnik IBS

Post autor: Czarnecki » 10.07.2025, 08:15

No dziwne zachowanie bo po odpaleniu auta boosterem Start-Stop dzialal chwilę ok 30 min I od tamtej pory nie włączył sie ani razu.
Czy programem VCDS przetestuję IBS ?
Auto w servise było 3 razy mówią ze wszystko jest ok za mało kilometrów robie i dla tego Start-Stop nie dziala
Jeszcze zastanawia mnie jedno czy jeśli akumulator nie jest zakodowany do auta to też moze być przyczyną?
W serwisie zamieniali odłączali akumulator moze go nie zakodowali ?

ODPOWIEDZ