Zastanawiam sie czy czujnik IBS moze rozładować akumulator?
Od jakiegoś czasu wydaje mi sie ze zamontowane ambient w moim aucie pobiera prad gdy auto stoi ale coraz bardziej zastanawiam sie czy to aby to ?
Wczoraj auto nie odpaliło żadnych komunikatów tylko poduszka sie zaświeciła a co ciekawe jak odpaliłem z boostera to od razu zaczął działać system start stop co ostatnio włączył sie chyba z 2 tygodnie temu auto stoi w garazu tak ze ani temp oleju nie było bo auto 6 dni stało ogólnie nie były spełnione warunki do pracy start stop .
Co myślicie o tym aku był sprawdzany w serwisie stwierdzili ze jest dobry (tak na marginesie przy kontroli auta aku itp znaleźli usterkę pompy ktora znajduje sie w skrzyni została wymieniona na nową auto 25 tys km przebiegu )wracając do czujnika IBS jeśli jest uszkodzony moze zle zażądać energia w aucie ?
Czujnik IBS
Re: Czujnik IBS
Witam,
Tak, uszkodzony czujnik IBS może powodować upływ prądu (parazytyczne rozładowanie akumulatora). Jeśli działa nieprawidłowo, system może błędnie rozdzielać obciążenie lub nie odłączać odbiorników podczas postoju.
Zwłaszcza jeśli system start-stop włączył się od razu po uruchomieniu silnika, może to oznaczać, że system „nie wiedział”, że akumulator jest rozładowany.
Warto przetestować czujnik IBS lub tymczasowo go odłączyć w celu diagnostyki.
Tak, uszkodzony czujnik IBS może powodować upływ prądu (parazytyczne rozładowanie akumulatora). Jeśli działa nieprawidłowo, system może błędnie rozdzielać obciążenie lub nie odłączać odbiorników podczas postoju.
Zwłaszcza jeśli system start-stop włączył się od razu po uruchomieniu silnika, może to oznaczać, że system „nie wiedział”, że akumulator jest rozładowany.
Warto przetestować czujnik IBS lub tymczasowo go odłączyć w celu diagnostyki.
VW Arteon 2.0 TDI SCR R-Line DSG
Re: Czujnik IBS
No dziwne zachowanie bo po odpaleniu auta boosterem Start-Stop dzialal chwilę ok 30 min I od tamtej pory nie włączył sie ani razu.
Czy programem VCDS przetestuję IBS ?
Auto w servise było 3 razy mówią ze wszystko jest ok za mało kilometrów robie i dla tego Start-Stop nie dziala
Jeszcze zastanawia mnie jedno czy jeśli akumulator nie jest zakodowany do auta to też moze być przyczyną?
W serwisie zamieniali odłączali akumulator moze go nie zakodowali ?
Czy programem VCDS przetestuję IBS ?
Auto w servise było 3 razy mówią ze wszystko jest ok za mało kilometrów robie i dla tego Start-Stop nie dziala
Jeszcze zastanawia mnie jedno czy jeśli akumulator nie jest zakodowany do auta to też moze być przyczyną?
W serwisie zamieniali odłączali akumulator moze go nie zakodowali ?