Dodatek do AdBlue na zimę i wycieczki
Dodatek do AdBlue na zimę i wycieczki
Witam kolegów!
Pytanie nr 1
Pomału idzię moja pierwsza zima z Artkiem. Pierwszy diesiel z Adblue. Słyszałem, że dodaję się dodatek przeciwko zamarzaniu płynu i niby wiem jak to zrobić, ale pytanie czy jest faktycznie potrzeba i czy to ma realny sens w zapobieganiu awarii układu zimą lub po niej? Jeśli tak to proszę o jakąś polecajkę sprawdzonego środka.
Pytanie nr 2
Jakie wycieczki? Valeo? Bosh?
Miałem kiedy w focusie Bosh AT , ale tak średnio. W internetach niby ludzie dobrze je oceniają, być może do tego modelu jest lepsza jakość, ale również poproszę o podpowiedź.
Pytanie nr 1
Pomału idzię moja pierwsza zima z Artkiem. Pierwszy diesiel z Adblue. Słyszałem, że dodaję się dodatek przeciwko zamarzaniu płynu i niby wiem jak to zrobić, ale pytanie czy jest faktycznie potrzeba i czy to ma realny sens w zapobieganiu awarii układu zimą lub po niej? Jeśli tak to proszę o jakąś polecajkę sprawdzonego środka.
Pytanie nr 2
Jakie wycieczki? Valeo? Bosh?
Miałem kiedy w focusie Bosh AT , ale tak średnio. W internetach niby ludzie dobrze je oceniają, być może do tego modelu jest lepsza jakość, ale również poproszę o podpowiedź.
Re: Dodatek do AdBlue na zimę i wycieczki
Ad1
Miałem Arteona z AdBlue i obecnie Touarega, nigdy nic nie dodawałem, po za okresowym uzupełnianiem najtańszejnego 10l baniaczka "mocznika", dostępnego w internecie.
Przy Arteonie brak problemów, tak samo Touareg, nie narzekał na brak dodatku do AdBlue w zimie.
Ad2
Z własnego doświadczenia, zawsze kupuję najtańsze oryginalne wycieraczki, czy to wcześniej Fordy, czy obecnie VW, dostępne z Allegr/Eba/Amazo. Całkowity brak pisków, czy innych efektów dźwiękowych i zawsze odpowiednia wytrzymałość gumy pióra wycieraczki.
Miałem Arteona z AdBlue i obecnie Touarega, nigdy nic nie dodawałem, po za okresowym uzupełnianiem najtańszejnego 10l baniaczka "mocznika", dostępnego w internecie.
Przy Arteonie brak problemów, tak samo Touareg, nie narzekał na brak dodatku do AdBlue w zimie.
Ad2
Z własnego doświadczenia, zawsze kupuję najtańsze oryginalne wycieraczki, czy to wcześniej Fordy, czy obecnie VW, dostępne z Allegr/Eba/Amazo. Całkowity brak pisków, czy innych efektów dźwiękowych i zawsze odpowiednia wytrzymałość gumy pióra wycieraczki.
Były: Xsara II 2.0HDi 90PS 2000 Focus II 1.6TDCi 109PS 2007 Focus III 1.6TDCi 116PS 2012 Mondeo V 2.0TDCi 180PS 2016 Edge 2.0biTDCi 209PS 2018 Arteon 2.0TDi 200PS 2021
Jest: Touareg 3.0TDi 286PS R-Line 2023 Puma 1.0 EcoBoost 155PS ST-Line
Jest: Touareg 3.0TDi 286PS R-Line 2023 Puma 1.0 EcoBoost 155PS ST-Line
Ok, dzięki. Tak więc jesli chodzi o wycieraczki to jakie do Artka? Bosch ? Valeo?
Co do AdBlue, w zbiorniczku jest grzałka, która ma zapobiegać zamarzaniu.
Wycieraczki- spróbuj Oximo. Polska firma, połowe tańsze od Boscha, jakościowo ten sam poziom
Wycieraczki- spróbuj Oximo. Polska firma, połowe tańsze od Boscha, jakościowo ten sam poziom
Jak kolega wyżej polecam wycieraczki OXIMO, już ma kilka lat i bez problemu chodzą. AdBlue też nigdy nic nie dolewałem, leje z dystrybutora na stacji.
Arteon R-line 2.0 TDI 190 KM
A macie może koledzy jakiś numer lub rozmiar(długość)wycieraczek do wersji sb z 2021?
WC3505251
650mm i 475mm
650mm i 475mm
Sugerując się powyższymi opiniami zakupiłem przed zimą wycieraczki Oximo.
Niestety przy mrozach poniżej ok. -5 gumy zrobiły się twarde i wycieraczki przestały spełniać swoją funkcję.
Zaczęły "skakać po szybie " i głośno pracować . Wróciłem do starych Boscha. Szkoda.
Niestety przy mrozach poniżej ok. -5 gumy zrobiły się twarde i wycieraczki przestały spełniać swoją funkcję.
Zaczęły "skakać po szybie " i głośno pracować . Wróciłem do starych Boscha. Szkoda.
Elegance 2.0 TSI DKZA DSG 2020
Ta sama sytuacja. W weekend zmieniałem, bo było fatalnie.
Przy okazji, szukam jakieś elastyczne pokrowce na fotel finka.
Podpowiecie coś?
Przy okazji, szukam jakieś elastyczne pokrowce na fotel finka.
Podpowiecie coś?
Ostatnio zmieniony 13.02.2026, 08:56 przez pedo, łącznie zmieniany 1 raz.