Aktualizacja Systemu w Polifcie 2023

Marcino
Member

Re: Aktualizacja Systemu w Polifcie 2023

Post autor: Marcino » 10.10.2025, 09:12

No tak to jest, to prawda

Cochise
Junior Member

Post autor: Cochise » 13.10.2025, 20:58

U mnie również aktualizacja przebiegła bezproblemowo od wersji
[H22] 0278 do [H22] 0332 . Dziękuję

Awatar użytkownika
x4er0
Junior Member

Post autor: x4er0 » 25.10.2025, 10:25

Jalu pisze:
18.04.2025, 08:25
olek pisze:
15.05.2024, 20:52
Rozmawiałem z centralą w Poznaniu na temat braku aktualizacji. Dział usług cyfrowych VW-na twierdzi że aktualizacje systemu online będą dostępne niezależnie od pakietu we connect. Po wygaśnięciu pakietu we connect znikną niektóre funkcje w aplikacji np. mruganie światłami Tidal itd ale same aktualizacje systemu są niby dożywotnie. Na pytanie dlaczego część użytkowników otrzymuje aktualizacje a inni nie , nie potrafili jednoznacznie odpowiedzieć. Zasugerowali że brak aktualizacji nie oznacza że nie będą dostępne za jakiś czas i że są one zależne od wersji wyposażenia auta oraz rocznika samochodu. Widzą w swoim systemie już zainstalowane aktualizacje czyli w moim przypadku OUG8. Widzą także nadchodzące aktualizacje których w moim przypadku brak. Jeśli coś działa nie prawidłowo zalecają wizytę w serwisie i tam zostanie wgrana najnowsza wersja oprogramowania.
Witam. A ja po niemal 3 latach sam siebie namówiłem, że kupię sobie usługę Tidal, by korzystać w moim SB, bo przecież na ekranie Discover Media Pro pojawia się ikona Tidal oraz Apple Music. No i wczoraj chciałem sprawdzić, czy dalej dobrze pamiętam ścieżkę znalezienia tejże ikony, czyli w źródłach dźwięku - streaming..., itd. Okazało się, że nie ma już ikonek ani Tidala ani Apple Music. Myślałem, że może coś źle robię, więc zapytałem dzisiaj w centrum usług cyfrowych VW i okazało się, że...., VW już nie współpracuje z tymi platformami, dlatego poznikały z ekranów. Taka kicha. Można się zdziwić czasem w VW, jak zmieniają się (znikają) różne rozwiązania, bardziej lub mniej ważne dla użytkowników.
ciekawe co piszesz, bo ja korzystajac z Apple Music, dzis przypadkiem na to trafilem w aucie, nie majac swiadomosci wczesniej, ze mam Apple i Tidal, bez problemu polaczylem Apple Music z auta i wszystko działa 🙂 Ja czytajac ten wątek, mam wrazenie, ze kazdy ma inne opcje (soft tez nie jest stary, bo w ubieglym roku mi aktualizowali do bodajze 300 albo 320, nie pamietam). Dziala mi Apple Music, wyswietlaja sie na zegarach wskazowki nawigacji nawet od Google, nie tylko Apple maps, to drugie zaczelo dzialac po jakiejs aktualizacji softu.
Arteon 2.0 TSI 190HP R-Line

ptkwzl
Junior Member

Post autor: ptkwzl » 31.10.2025, 14:02

Cześć, czy jesteś w stanie @rbul lub ktokolwiek z forum pomóc w kwestii pobrania tego update'u? Na tej ruskiej stronie mam tylko opcję View a nie Download. Przy kliknięciu View wyskakuje komunikat, że jest za duży plik i jedyne co mogę zrobić to go pobrać, ale żadnej opcji. Próbowałem z dwóch przeglądarek. To samo tyczy się strony MIB. Jest jakiś błąd, który nie pozwala wejść na nią.

Poniżej zrzut:
Zrzut ekranu 2025-10-31 o 14.17.10.png
Błąd strony MIB
rbul pisze:
08.01.2025, 09:35
Generalnie to kroki jakie poczyniłem są następujące:

1. Uruchamiasz radio i przytrzymujesz przycisk Menu aż na ekranie pojawi się Tryb serwisowy i na tym ekranie klikasz Aktualizacja oprogramowania/wersje
Obrazek
po czym klikasz Rozpocznij aktualizację
Obrazek

2. Radio uruchamia się ponownie w Engineering mode. W Engineering mode wszystkie kliki muszą być podwójne. Aby sprawdzić jaką masz aktualnie zainstalowaną wersję softu klikasz Version information
Obrazek
I tutaj pojawia się wersja którą masz obecnie zainstalowaną na swoim Discovery Pro.
Obrazek
Wychodzisz z trybu Engineering mode klikając Back i Reboot to normal mode. Gasisz radio i idziesz do kompa.

3. W tym momencie udajesz się na stronę https://mib-helper.com/ i wklepujesz całą wersję w wyszukiwarkę. Dla przykładu wpisanie mojej poprzedniej wersji softu z której startowałem -> MOI3_EU_VWMQB_P27800P
Obrazek
Zaznaczone na czerwono mamy wersję która jest ostatnia i oficjalna. Po kliknięciu w details przekieruje nas na stronę Mib-helper z tym właśnie softem. I na środku w punkcie 2gim mamy link do strony gdzie przekieruje nas na stronę https://mibsolution.one/#/1.

4. Dalej wchodzimy zgodnie ze screenem, a okaże się, że wersja 330 nie jest najnowsza i jest dostępna wersja jeszcze wyższa -> 332:
Obrazek

Jak widać wersja zaznaczona na zielono jest to wersja SEQREL a to oznacza, że jest to wersja sekwencyjna (aktualizacja 2w1). Najpierw podniesie do wersji 308 a potem do wersji 332. No i tu przechodzimy do sedna bo wersja z mibsolution.one nie działa (są błędy w archiwach i nie chce się wypakować) natomiast jest dostępna ta wersja do pobrania ze strony: https://disk.yandex.ru/d/R3aFFqnP2nxnIQ

5. Po pobraniu tej paczki i otwarciu archiwum mamy 2 foldery. Oba te foldery kopiujemy na pendriva. Mój był sformatowany na extFAT. Idziemy do auta i wkładamy pendrive do usb c. Włączamy zapłon (ja tak robiłem dla świętego spokoju). Uruchamiasz radio i przytrzymujesz przycisk Menu aż na ekranie pojawi się Tryb serwisowy i na tym ekranie klikasz Aktualizacja oprogramowania/wersje

6. W Engineering mode klikasz Update
Obrazek

pokazuje się ekran z wyborem USB klikasz go 2x i pokazuje się ekran:
Obrazek

7. Jak jesteś zdecydowany to klikasz Start update potwierdzasz raz jeszcze i jazda

System będzie sie aktualizował ok 40min. Wiem, można dostać zawału momentami szczególnie jak po 1 paczce (mniej więcej w połowie całego procesu) wywali Update failed :D . Jest to normalne zachowanie - u mnie też tak było. Ja nie dotykałem niczego. Nie otwierałem, nie zamykałem drzwi, okien , nic. Nawet przy wysiadaniu (robiłem to w garażu) nie dotykałem kierownicy jakby to miało zaszkodzić xD. Więc uzbrajamy się w cierpliwość, chodzimy wokół auta i czekamy ;). Czasem aktualizacja ma przywieszki ale niczego jej nie potrzeba do szczęścia, tylko czasu.

Z tego co udało mi się wyczytać na forum Passata to jeśli ktoś ma wersję 0156 to nie da się przejść na wyższą wersję w ten sposób. Trzeba udać się do serwisu i zapłacić swoje za update. Wątpię aby Arteony miały tak niską wersję softu ale... wiadomo.

Wszystko co tutaj napisałem to moje własne doświadczenia i oczywiście każdy robi update na własną odpowiedzialność. Ja posiłkowałem się tematami z równych forów m.in. Passata. Tutaj zebrałem to do kupy i opisałem aby było Wam trochę łatwiej :)

--------------------------------------------------
Edit:
Na podstawie informacji od kolegi z forum Passata (i na podstawie plików w paczce) mogę powiedzieć, że do wersji 308 można podnieść softy z wersji: 268, 270, 272, 274, 276, 278, 300, 302, 304, 306

Do wersji 332 można podnieść softy z wersji: 308, 310, 312, 314, 316, 318, 320, 322, 324, 326, 328, 330

ODPOWIEDZ