Prawdopodobnie Twój problem nie leżał po stronie powłoki, a po stronie złego nałożenia przez wykonawcę. Dobrze nałożona i dobra powłoka da radę ochronić lakier przez długi czas. I nie mówię tego w oparciu o dane z internetu lub marketing producenta, ale o własne doświadczenie z powłoką Gyeon Mohs Q2 na wcześniejszym Passacie. Po 3 latach lakier auta jak nowy, a mycie to głównie sama zimna woda z sieci na myjce bezdotykowej. Koszt mycia 4-6 zł. Aby utrzymać właściwości powłoki, raz na pół roku po umyciu auta przetarcie go środkiem konserwującym do powłoki tego samego producenta i nie musi tego zrobić specjalista. Jest to zwykłe przemycie auta tym środkiem, a sam preparat (Cure) to koszt niecałe 100 zł i buteleczka 250 ml wystarczała na 3 razy, czyli około 1,5 roku. Aktualnie czekam na położenie tej powłoki na Arteonie. Minimum jakie ja przyjmuję to 3 warstwy. Tyle miałem na Passacie. Z tym, że wykonawca będzie inny niż na Passacie, dlatego też nie wiem, czy to zda egzamin, bo sama powłoka to jedno, a jej poprawne nałożenie to drugie i często od tego drugiego zależy jej skuteczność. Koszt powłoki 100 ml (na Arteona ok. 50 ml to 3 warstwy powinny wyjść) to niecałe 700 zł, ale można kupić 50 ml, które dadzą 3 warstwy za połowę taniej. Koszt położenia w moim przypadku to 400 zł. Niżej filmik z testu powłoki, jednak ja nie na nim się opieram a na doświadczeniu jej na Passacie.Rkarcz pisze: ↑14.06.2018, 08:29Bzdura. Żadna powłoką nie ochroni lakieru od odprysków. Moze, no może od przebarwień od ptasich kup czy jak koledze od owadów - ale na to lepsze jest mycie do 2-3 dni jak się pojawi. A jak jest słońce i upał to trzeba to zrobić tego samego dnia tam naprawdę. Ale żadna powłoką poza folią nie chroni przed uszkodzeniami mechanicznymi. Miałem na poprzednim aucie Ceramic Pro 9H. Czyli wypas. Właściwości hydrofobowe straciła po 5-6 miesiącach, a odświeżanie co rok to koszt ok. 400 PLN. Nowa powloka to 2600 PLN. Cena bardziej za świadomość posiadania niż za jakikolwiek efekt. Dla mnie detailerzy którzy to oferują to naciągacze, a ci co mówią że ochroni lakier przes odpryskami to zwykli oszuści. Mój samochód miałem myć samą wodą, taka wspaniała miała być powłoka. Taaa...
https://www.youtube.com/watch?v=E-d7n60i1JE&t=