Arteon - hamulce
Re: Arteon - hamulce
Napisałem do BOKu kilka dni temu
Dzisiaj zadzwonili z aso Plichta i umówiłem się na wymianę tarcz i klocków (podobno wsadza inne niż pierwszy montaż) na 05/02. Dam znać czy jest poprawa...
tym samym VW przyznał się ze pierwszy montaż miał wadliwe podzespoły ale oczywiście nie przyznają się do tego oficjalnie...
W BMW jak coś takiego się dzieje jest od razu akcja serwisowa a VW głowa w piasek i udaje ze to nie jego.... dramat
Dzisiaj zadzwonili z aso Plichta i umówiłem się na wymianę tarcz i klocków (podobno wsadza inne niż pierwszy montaż) na 05/02. Dam znać czy jest poprawa...
tym samym VW przyznał się ze pierwszy montaż miał wadliwe podzespoły ale oczywiście nie przyznają się do tego oficjalnie...
W BMW jak coś takiego się dzieje jest od razu akcja serwisowa a VW głowa w piasek i udaje ze to nie jego.... dramat
Traczevi klocki z tylu wymienione... objawy zniknęły. Zobaczymy czy pojawia się znowu za ok 10 tys km
Generalnie to chyba ostatni mój vw
Generalnie to chyba ostatni mój vw
mi od 2-3k zaczeło przy hamowaniu dudnić. Nawet przy delikatnej prędkości jak hamuję delikatnie to jest generalnie taki słyszalny szum. Też czuję, że mnie czeka wizyta w ASO, przejechane niecałe 23k
Witam, zabawne, dostaliśmy identyczne pismo z VW Plichta Gdańsk, czyli w porozumieniu z VW Polska Plichta GDN pokrył koszt wymiany tarcz i klocków. Układ hamulcowy dalej hałasuje, ale na razie tarcze wyglądają ok. Poziom obsługi klienta - masakra i dno.
boobek pisze: ↑28.01.2019, 20:26przyszło pismo z BOK
w odpowiedzi na zgłoszenie otrzymane w dniu 23.01.2019r. dotyczące korozji tylnych tarcz hamulcowych w przedmiotowym samochodzie uprzejmie informujemy, że podjęliśmy kontakt z Partnerem Serwisowym Volkswagen Plichta w Gdańsku. Zostaliśmy poinformowani, że przeprowadzone czynności serwisowe nie potwierdziły występowania wady materiałowej lub wytwórczej tarcz hamulcowych. W związku z powyższym naprawa nie zostanie wykonana w ramach gwarancji. Zwracamy uwagę, że korozja widoczna na załączonych zdjęcia powstaje na skutek sposobu eksploatacji: intensywności użytkowania auta, siły hamowania. Mając jednak na uwadze zaufanie jakim obdarzył Pan markę Volkswagen podczas wyboru auta oraz dbając o dobre imię marki Volkswagen, wspólnie z ww. Partnerem Serwisowym podjęliśmy decyzję aby w ramach indywidualnego, jednorazowego gestu handlowego przeprowadzić bezpłatną wymianę elementów układu hamulcowego. Szczegółowe informacje w przedmiotowej sprawie uzyska Pan u Partnera Serwisowego Volkswagen Plichta w Gdańsku. Wyrażamy przekonanie, że dalsza eksploatacja samochodu będzie dla Pana satysfakcjonująca.
8 luty wizyta na wymianę
Panowie, aktualizacja: akcja z pismami, rękojmiami etc. zakończyła się pismem z ASO Plichta Gdańsk, że nie uznają usterki jako wady fabrycznej i podtrzymują, że uszkodzenia wynikają z niewłaściwego użytkowania, ale doceniając zaufanie, jakim ich obdarzyłem kupując VW pokryją koszt wymiany tarcz. Bla, bla, bla... Wymiana była, zobaczymy, co dalej...
quote=madix2210 post_id=8725 time=1546846688 user_id=565]
mam ten sam problem VW Arteon Elegance 2.0 TSI 190 KM, jazda w cyklu miejskim, tarcze fioletowe, powiedziano mi, że to wina zbyt agresywnego hamowania( przy jeździe w mieście, gdzie zawsze zachowuję odległość i nie wciskam hamulca do deski), zgłaszam sprawę do Rzecznika spraw Konsumenta oraz zlecam wykonanie ekspertyzy do PZMotu, dam znać co ustaliłem
[/quote]
quote=madix2210 post_id=8725 time=1546846688 user_id=565]
Witam,emtek pisze: ↑07.06.2018, 08:16Auto w wersji 2.0 TSI Elegance odebrałem w połowie marca. Używam go głównie do 20 km dojazdów do pracy trasą S8 z podwarszawskiej wsi na Bemowo. Ma 6 tys. km przebiegu. Styl jazdy referuję spokojny, średnie spalanie waha mi się od początku między 8,1-8,2 l/100km.
Kilka dni temu po zwyczajnym dojeździe do pracy w Warszawie, pozostawieniu Arteona na parkingu, gdy po robocie zacząłem wracać do domu zaczęły hałasować hamulce . Dźwięk głośny, podobny do tego, gdy się kończą klocki. Po kilku kilometrach ścichł, ale utrzymuje się już stale, głównie przy nieco dłuższym użyciu hamulca. Sądziłem, że coś się może dostało w hamulce, umówiłem się do serwisu VW. Wczoraj z mechanikiem pojeździliśmy trochę, później auto poszło na podnośnik.
I tu dramat - tarcze hamulcowe przegrzane z przodu i z tyłu, wyraźnie bardziej z tyłu, tam prawie fioletowe. Mało tego, po prawej stronie z przodu na tarczy rant, jakby miała ze 20-30 tys przebiegu. Oczywiście gwarancja tego nie obejmuje, co z tego, że samochód ma kilka tys. przebiegu. Początkowo usłyszałem teksty w stylu, że chyba nie potrafię jeździć (mam 28 lat stażu kierowcy ), ale później już odpuścili widząc moją minę. Powiedzieli, że regułą stają się wymiany kompletów tarcze plus klocki co 20 tys km, szczególnie w SUV-ach VW. Sprawdzili w systemie VW czy jest coś na ten temat dla serwisów - i owszem, było - informacja, by odrzucać wszystkie roszczenia klientów w ramach gwarancji, czy nawet nie udzielać zniżek na wymianę i części w ramach tzw. dobrej woli VW.
Zakładam ten wątek dla wszystkich, którzy mają podobne objawy, lub będą mieli. Może to pech, że trafiłem na 4 tarcze z tak niskiej jakości żeliwa, może to wada konstrukcyjna. Nie wiem. Natomiast nie miałem żadnego awaryjnego hamowania, a z dawnych nawyków mam zwyczaj hamowania głównie silnikiem. Cóż, pozostaje wymiana na inny zestaw tarcz i klocków, zresztą w serwisie usłyszałem, by nie kupować tarcz i klocków VW
Mój wątek wiąże się częściowo z tym - viewtopic.php?f=2&t=102&hilit=hamulce
mam ten sam problem VW Arteon Elegance 2.0 TSI 190 KM, jazda w cyklu miejskim, tarcze fioletowe, powiedziano mi, że to wina zbyt agresywnego hamowania( przy jeździe w mieście, gdzie zawsze zachowuję odległość i nie wciskam hamulca do deski), zgłaszam sprawę do Rzecznika spraw Konsumenta oraz zlecam wykonanie ekspertyzy do PZMotu, dam znać co ustaliłem
[/quote]
@up - czy taka ekspertyza jest ponad gwaranta, który decyduje w ASO ? Pytam, ponieważ też na dniach będę się pewnie bił z nim a chcę sobie z tym poradzić jakimś pismem. Czy jest jakaś instytucja, która góruje nad nimi ?
- Blazio1946
- Posting Freak
Byłem w serwisie sprawdzić hamulce bo coś ostatnio tył huczy przy hamowaniu z większych prędkości. Stwierdzili korozję tarcz (wżery na powierzchni ciernej) i 80% zużycie klocków z tyłu, przód jest ok, tarcze spoko a klocki mają tylko 20% zużycia.
Wymieniliby bez gadania ale przebieg mam 35 tys i podobno tylko do 30 tys mogą robić od razu. Spróbuję napisać do centrali.
Jeżeli macie poniżej 30tys przebiegu i coś huczy przy hamowaniu (nawet delikatnie lub nie zawsze) to umawiajcie się na serwis.
Wymieniliby bez gadania ale przebieg mam 35 tys i podobno tylko do 30 tys mogą robić od razu. Spróbuję napisać do centrali.
Jeżeli macie poniżej 30tys przebiegu i coś huczy przy hamowaniu (nawet delikatnie lub nie zawsze) to umawiajcie się na serwis.
W chu... wała... sorry ale taka jest prawda!Blazio1946 pisze: ↑11.02.2019, 19:51Byłem w serwisie sprawdzić hamulce bo coś ostatnio tył huczy przy hamowaniu z większych prędkości. Stwierdzili korozję tarcz (wżery na powierzchni ciernej) i 80% zużycie klocków z tyłu, przód jest ok, tarcze spoko a klocki mają tylko 20% zużycia.
Ja zacząłem oficjalnie zgłaszać sprawę przy 15 tys i mi serwis powiedział ze mogliby wymienić ale tylko do 10tys. Wymienili dopiero po mailu do boku.
Ale to tez nie do końca mi się podoba bo dostałem pismo jak każdy i nie jest to wymiana gwarancyjna a taka powinna być!!!
Zgłosiłem pojawiające się hałasy przy wyhamowywaniu z ok 90 do 40 przebieg 8 kkm – serwis wymienił tylnie klocki - dostałem informację ze użyty był wadliwy materiał w serii która miałem zamontowaną ("R" 2.0 190 KM – produkcja czerwiec 18) , podobno było to tez powodem „strzałów” z auto hold po parkowaniu po nocy oraz ten wadliwy materiał powodował odciskanie się na tarczach klocków – wyczyścili tarcze (choć nadal widać ślady )– po wyjechaniu z serwisu hałas jeszcze większy ale podobno po dotarciu ma być ok …
Podobno zmienili dostawcę części i powinno być już ok na org. ma być też akcja ogłoszona oficjalnie, takie dostałem info. U mnie było zużycie klocków z tyłu 40%, wymieniają wadliwe klocki i tarcze bez problemu. Przód jest ok, nic się nie dzieje.