O ile pamiętam wchodzimy w Menu / Użytkownik i tam gdzieś można wbić swoje dane do We Connect - a właściwie to dane swojego profilu Volkswagen ID, rejestracja tutaj:
https://www.portal.volkswagen-we.com/po ... guest/home
Żeby doszło do synchronizacji samochód musi mieć jakieś połączenie z netem - nie wiem czy wystarcza eSIM, czy trzeba udostępnić mu swojego neta - bo przez tydzień próbowałem na zmianę tak i tak i ciągle nic się nie udawało.
Chyba ostatecznie zaskoczyło na necie udostępnionym z telefonu.
W trybie gościa te wszystkie usługi raczej nie działają, więc po odpaleniu samochodu musisz wybrać swój profil, wtedy samochód łączy się z We Connect. Jak przełączysz na gościa to tracisz połączenie z apki i nie masz go do czasu ponownego przełączenia się na swój profil.
Profil możesz sparować z kluczkiem (trzeba to wybrać w ustawieniach użytkownika) - wtedy kluczyk, który otwiera samochód od strony kierowcy decyduje o wyboru profilu. Na ekranie po wejściu widzisz piękne "witaj <imię>" i musisz kliknąć "ok" (bardzo ergonomiczne!).
Tryb gościa automatycznie przełącza samochód w tryb najwyższej prywatności danych i mimo że samochód ostrzega wtedy, że użytkownik główny może go śledzić - mi samochód znika wtedy z apki.
Po utworzeniu profilu domyślnie jest on zabezpieczony pinem, warto to wyłączyć, żebyś nie musiał samochodu każdorazowo odblokowywać pinem, szczególnie, że po starcie system potrzebuje chwili, żeby się ogarnąć i reagować na kliknięcia.
Generalnie - ten soft i to całe WeConnect to jest jakiś dramat!