Funkcja wybierania numeru alarmowego ograniczona
Funkcja wybierania numeru alarmowego ograniczona
Dzień dobry
Od jakiegoś czasu spotyka mnie taka sytuacja podczas jazdy:
Wsiadam do auta, uruchamiam, auto łączy się z car play, gra muzyka wszystko działa. Jadę do punktu docelowego (sytuacja zanotowana tylko i wyłącznie poza miastem) nagle na zegarach pojawia się komunikat "Funkcja wybierania numeru alarmowego ograniczona" albo coś podobnego bo nigdy nie zdążyłem zrobić zdjęcia, w tym momencie gaśnie zielona lampka obok przycisku SOS na podsufitce. Jak mam szczęście to SOS zaraz znowu świeci się na zielono i wszystko działa normalnie. Jednak jeśli mam pecha to SOS przestaje świecić do końca podróży i przejścia auta w stan głębokiego uśpienia po czym podczas ponownego uruchamiana auta po tym czasie SOS restartuje się i wszystko wraca do normy.
Niestety skutkiem wyłączenia się SOS jest fakt, że cały infotainment zaczyna robić cyrki: dźwięk przycisków pojawia się po ok 10sek, podczas włączania kamer 360 wyciszenie muzyki następuje po 10sek - analogicznie przywrócenie głośności do poprzedniej, rozmowy przez telefon są niemożliwe bo nikt mnie w tym czasie jest jest w stanie usłyszeć. Dodatkowo jeśli w tym czasie, kiedy SOS nie świeci na zielono, zatrzymam się np na stacji, wyłączę silnik, zamknę auto i wrócę po 2-3 min auto nie będzie w stanie się zalogować na konto główne co powoduje, że cały infotainment jest niedostępny bo zawiesza się na ekranie logowania i kręci kółkiem śmierci w nieskończoność.
Czy ktoś przerabiał podobny problem? Auto oczywiście po gwarancji, zostało mi pół roku pakietu serwisowego który raczej tego typu przypadków nie obejmuje..
Od jakiegoś czasu spotyka mnie taka sytuacja podczas jazdy:
Wsiadam do auta, uruchamiam, auto łączy się z car play, gra muzyka wszystko działa. Jadę do punktu docelowego (sytuacja zanotowana tylko i wyłącznie poza miastem) nagle na zegarach pojawia się komunikat "Funkcja wybierania numeru alarmowego ograniczona" albo coś podobnego bo nigdy nie zdążyłem zrobić zdjęcia, w tym momencie gaśnie zielona lampka obok przycisku SOS na podsufitce. Jak mam szczęście to SOS zaraz znowu świeci się na zielono i wszystko działa normalnie. Jednak jeśli mam pecha to SOS przestaje świecić do końca podróży i przejścia auta w stan głębokiego uśpienia po czym podczas ponownego uruchamiana auta po tym czasie SOS restartuje się i wszystko wraca do normy.
Niestety skutkiem wyłączenia się SOS jest fakt, że cały infotainment zaczyna robić cyrki: dźwięk przycisków pojawia się po ok 10sek, podczas włączania kamer 360 wyciszenie muzyki następuje po 10sek - analogicznie przywrócenie głośności do poprzedniej, rozmowy przez telefon są niemożliwe bo nikt mnie w tym czasie jest jest w stanie usłyszeć. Dodatkowo jeśli w tym czasie, kiedy SOS nie świeci na zielono, zatrzymam się np na stacji, wyłączę silnik, zamknę auto i wrócę po 2-3 min auto nie będzie w stanie się zalogować na konto główne co powoduje, że cały infotainment jest niedostępny bo zawiesza się na ekranie logowania i kręci kółkiem śmierci w nieskończoność.
Czy ktoś przerabiał podobny problem? Auto oczywiście po gwarancji, zostało mi pół roku pakietu serwisowego który raczej tego typu przypadków nie obejmuje..
Re: Funkcja wybierania numeru alarmowego ograniczona
Napisz jaką masz wersję oprogramowania.
- Osfald
- Senior Member
Serwis zna ten problem. Wymieniany był któryś z modułów odbiornika radiowego lub tego modułu SOS. Na forum na pewno o tym pisano. Poszukaj.
Arteon 2.0 TSI i cztery dwudziestki nadal pracują w firmie. Sobie sprawiłem 3L kota V6 z kompresorem
Czy jest jakaś możliwość zgłoszenia sprawy do importera/centrali tak aby przesłali do konkretnego serwisu instrukcje postępowania? Zakładam ze zwykle ASO weźmie auto na kilka godzin i stwierdzi ze nie ma problemu a ja sobie to wszystko ubzdurałem
Chyba nie ma takiej możliwości. Próbowałem zrobić podobnie z innym problemem, ale w ASO stwierdzili, że to serwis musi wystąpić o przesłanie stosownych procedur po uprzednim opisaniu usterki. Czekałem około miesiąca zanim otrzymali instrukcje i zgodę na wymianę sterownika. Auto jest na gwarancji. No chyba, że ściemniali z jakichś innych względów.
Ave Arteon
Obyś Żył Wiecznie!
Pozdrawiam.
MY 2021 R-Line TSI 190 kM
Obyś Żył Wiecznie!
Pozdrawiam.
Słabo to wygląda, właśnie gadałem z ASO, gwarancja się skończyła, producent nie przewiduje dla mojego VINu akcji serwisowej. Mogę przyjechać na diagnostykę i będą szukać za 350 zł/h nie wiadomo ile i nie wiadomo czego Fajny ten Volkswagen, taki nie za dobry
Poczekaj, poczekaj, jeszcze kilka wizyt w ASO i zmienisz zdanie z "nie za dobry" na bardzo dosadne określenie. Faktem jest, że Arteon posiada mnóstwo układów elektronicznych i dość trudno to ogarnąć, ale w końcu pracują tam (chyba) specjaliści a nie księża czy bracia zakonni.
Ave Arteon
Obyś Żył Wiecznie!
Pozdrawiam.
Obyś Żył Wiecznie!
Pozdrawiam.
Generalnie sytuacja zmienia się jak w kalejdoskopie Kolejne telefony i okazało się że pakiet który posiadam obejmuje diagnozę i naprawę układów elektronicznych a kolejna osoba z ASO z którą rozmawiałem już nawet stwierdziła że jak awaria układu SOS to nie muszę nic więcej tłumaczyć i to znany problem i będzie aktualizacja lub wymiana sterownika..
Czy od początku objawy wyglądały tak jak opisałeś, czy pierw były "słabsze" i w końcu było tak jak w poście?
Ja mam podobny objaw, czasami pojawia mi się na zegarach komunikat "Funkcja SOS niedostępna". Lampka w podsufitce gaśnie, ale gaśnie na 2-3 sekundy i wraca wszystko do normy. Nic więcej się nie dzieje.
I mam dylemat - czy to zgłaszać, bo obawy mam, że po wymianie/dłubaniu/naprawianiu/aktualizacjach softu będzie gorzej i będę się z tym bujał.
Czy jeździć, bo mi to nie wadzi, ale z nadzieją, że nie pogorszy się to do stanu takiego jak Ty opisujesz?
Ja mam podobny objaw, czasami pojawia mi się na zegarach komunikat "Funkcja SOS niedostępna". Lampka w podsufitce gaśnie, ale gaśnie na 2-3 sekundy i wraca wszystko do normy. Nic więcej się nie dzieje.
I mam dylemat - czy to zgłaszać, bo obawy mam, że po wymianie/dłubaniu/naprawianiu/aktualizacjach softu będzie gorzej i będę się z tym bujał.
Czy jeździć, bo mi to nie wadzi, ale z nadzieją, że nie pogorszy się to do stanu takiego jak Ty opisujesz?