Ostatnie fotki to GMP Stellar kopia felgi Mercedesa, sama w sobie ładna, tylko czy wzór felgi Mercedesa pasuje do VW?
Niefabryczne felgi 19 do rline, kto się pochwali?
- Xfelgi_pl
- Member
- Kontakt:
Re: Niefabryczne felgi 19 do rline, kto się pochwali?
R-Line 2.0 BiTDI SCR 4MOTION 176 kW 240 KM Biały "Pure"
A jakie to ma znaczenie?
Patrząc na dyskusje na tym forum na temat felg, to wybory w tej kwestii są przeróżne, czasami spór wchodzi w dyskusję światopoglądową, na temat tego, czy właściciel "miał prawo" dać takie czy inne felgi.
Wydaje mi się jednak, że na koniec banana na gębie ma mieć właściciel
Przepraszam za uszczypliwość ale takie podejście to jest właśnie przykład wąskiego spojrzenia i przywiązania do oklepanych kanonów.
Nie ma czegoś takiego, że felga od Mercedesa nie pasuje to VW i odwrotnie. To, że VW akurat tego wzoru nie montuje nie wynika z tego, że pasuje on tylko do Mercedesa tylko raczej z tego, iż w żadnym wypadku koncern nie chce być posądzony o zapożyczenie wzoru od innego koncernu. Druga kwestia to sprawa jakiejś oryginalnej tożsamości.
Ale nas użytkowników to nie dotyczy i my mamy pełną swobodę wyboru. Dlaczego więc ktoś ma się ograniczać z wyborem tylko dlatego, że statystycznie dany wzór występuję częściej w autach innego koncernu?
Skutek takiego stereotypowego myślenia jest taki, że połowa tego forum nie widzi świata poza Rosario i innymi turbinkami, bo od lat VW montuje takie felgi w CC i teraz w Arteonie i każdemu wyryły się w zwojach. A przykład kolegi Paweł76 pokazauje właśnie, że gdy uwolnisz się od tego "niewolniczego" myślenia można dobrać gustowne i oryginalne felgi które z kanonem proponowanym przez VW niewiele mają wspólnego.
- Xfelgi_pl
- Member
- Kontakt:
Noetra pisze: ↑01.04.2019, 12:48Przepraszam za uszczypliwość ale takie podejście to jest właśnie przykład wąskiego spojrzenia i przywiązania do oklepanych kanonów.
Nie ma czegoś takiego, że felga od Mercedesa nie pasuje to VW i odwrotnie. To, że VW akurat tego wzoru nie montuje nie wynika z tego, że pasuje on tylko do Mercedesa tylko raczej z tego, iż w żadnym wypadku koncern nie chce być posądzony o zapożyczenie wzoru od innego koncernu. Druga kwestia to sprawa jakiejś oryginalnej tożsamości.
Ale nas użytkowników to nie dotyczy i my mamy pełną swobodę wyboru. Dlaczego więc ktoś ma się ograniczać z wyborem tylko dlatego, że statystycznie dany wzór występuję częściej w autach innego koncernu?
Skutek takiego stereotypowego myślenia jest taki, że połowa tego forum nie widzi świata poza Rosario i innymi turbinkami, bo od lat VW montuje takie felgi w CC i teraz w Arteonie i każdemu wyryły się w zwojach. A przykład kolegi Paweł76 pokazauje właśnie, że gdy uwolnisz się od tego "niewolniczego" myślenia można dobrać gustowne i oryginalne felgi które z kanonem proponowanym przez VW niewiele mają wspólnego.
Ja tylko napisałem o tym jednym konkretnym modelu a ty od razu całą filozofie do tego dopisałeś
Uwalniając się od, jak to napisałeś "niewolniczego myślenia" bardzo łatwo przejść na ciemną stronę mocy tak zwanego "AgroTuningu"
Odnośnie Gunnera to jest to kopia felgi Audi, bardzo ładna i bardzo popularna w nowych modelach Audi.
R-Line 2.0 BiTDI SCR 4MOTION 176 kW 240 KM Biały "Pure"
Dla mnie też Montevideo są super pasujace do białego. Przy odbiorze dzieki uprzejmosci dilera zamieniłem Sebringi właśnie na Montevideo, bo juz był zatwierdzony do produkcji. Każdy ma wybór co mu sie podoba.
Arteon R-line 190 TSI PureWhite
Noetra pochwał się swoją felgą bo tez pisałeś ze wymieniałeś.
To prawda i nawet tu na forum znajdziesz podobne przykłady. Dlatego napisałem, że trzymanie się kanonu jest mało oryginalne ale na pewno bezpieczne.
Tym bardziej jednak lubię gdy ktoś łamie zasady i proponuje coś fajnego.
Ciekawostka,
dostałem właśnie info od dealera, że w przypadku gdy zastosowane felgi nie mają "homologacji VW" tracę gwarancję na auto pod względem zawieszenia, co w przypadku DCC może mieć istotne znaczenie.
Jakie macie doświadczenia? @Paweł76 - jak to wygląda u Ciebie? Masz DCC? Jak z gwarancją w przypadku felg GMP?
dostałem właśnie info od dealera, że w przypadku gdy zastosowane felgi nie mają "homologacji VW" tracę gwarancję na auto pod względem zawieszenia, co w przypadku DCC może mieć istotne znaczenie.
Jakie macie doświadczenia? @Paweł76 - jak to wygląda u Ciebie? Masz DCC? Jak z gwarancją w przypadku felg GMP?
Niezależnie do tematu gwarancji podrzucę jeszcze jedną symulację kół. A co, w końcu o to chodzi w tym wątku
@Xfelgi_pl - u Ciebie je znalazłem
@Xfelgi_pl - u Ciebie je znalazłem