Jakie opony zimowe polecacie?
- guttentager
- Member
RE: Jakie opony zimowe polecacie?
57,1mm ale nawet jeśli weźmiesz z większym otworem, to redukuje się go pierścieniem z tworzywa sztucznego.
Ostatnio zmieniony 27.10.2017, 13:23 przez guttentager, łącznie zmieniany 1 raz.
To nie są stalowe (lub alu ?) pierścienie ?
- guttentager
- Member
Może i są z innego materiału, ale znam tylko te z tworzywa. Miałem je w wielu samochodach (felgi były aftermarket czyli BBS, Borbet i OZ). Również z błogosławieństwem niemieckiego TÜVu.
BTW: pomyślałem jeszcze o kwestiach chemicznych w przypadku stali z aluminium, ale to bzdura, bo śruby przecież też stalowe są.
BTW: pomyślałem jeszcze o kwestiach chemicznych w przypadku stali z aluminium, ale to bzdura, bo śruby przecież też stalowe są.
Ostatnio zmieniony 27.10.2017, 15:38 przez guttentager, łącznie zmieniany 1 raz.
plastikowe spełniają tak samo dobrze swoje zadanie a nawet lepiej, bo się nie zapiekają. Tutaj moje opracowanie z Forum Passata.
d7d - może Ty myślałeś o dystansach - ale one są potrzebne gdy ET felgi nie jest dopasowane do samochodu. Więcej o felgach tutaj.
d7d - może Ty myślałeś o dystansach - ale one są potrzebne gdy ET felgi nie jest dopasowane do samochodu. Więcej o felgach tutaj.
Ostatnio zmieniony 27.10.2017, 16:11 przez jedrus, łącznie zmieniany 1 raz.
masz rację a moim zdaniem plastikowe nawet lepiej spełniają swoją funkcję, bo swego czasy aluminiowe tak mi się zapiekły w Polówce, że nie mogłem ich ściągnąć a z plastikowymi nie miałem jeszcze problemów.jedrus pisze: plastikowe spełniają tak samo dobrze swoje zadanie
Katalog
Gdyby ktoś potrzebował.
Przy okazji w katalogu na 17 mają Winter Contact TS 850 P 215/55 i też się ku nim skłaniam. Ewentualnie Goodyear UG G1.
Felgi mam zamiar dać z phateona 3D0601025AN 7.5j17 et 40
Wyglad nie ten na 17 calach no ale bezpieczeństwo przede wszystkim.
Gdyby ktoś potrzebował.
Przy okazji w katalogu na 17 mają Winter Contact TS 850 P 215/55 i też się ku nim skłaniam. Ewentualnie Goodyear UG G1.
Felgi mam zamiar dać z phateona 3D0601025AN 7.5j17 et 40
Wyglad nie ten na 17 calach no ale bezpieczeństwo przede wszystkim.
Ostatnio zmieniony 31.10.2017, 23:31 przez Auror, łącznie zmieniany 1 raz.
Myślałem o aluminiowych bo takie widziałem. Te z tworzywa muszą być odpowiednio wytrzymałe, czyli firmowe.jedrus pisze: plastikowe spełniają tak samo dobrze swoje zadanie a nawet lepiej, bo się nie zapiekają. Tutaj moje opracowanie z Forum Passata.
Przeczytaj to co podrzuciłem - pierścienie centrujące są ważne tylko przy montażu, aby równo zgrać otwór centralny felgi z piastą. Po montażu nie przenoszą żadnych obciążeń.
Dzięki, już przeczytałem
Pierścienie centrujące po montażu nie przenoszą żadnych obciążeń w trakcie jazdy i postoju.
Pierścienie centrujące po montażu nie przenoszą żadnych obciążeń w trakcie jazdy i postoju.
A czy ktoś miał styczność z oponami Pirelli SottoZero Serie 3 ?