Jakie opony zimowe polecacie?
RE: Jakie opony zimowe polecacie?
Ja miałem w RS3 - dobre opony, ale były głośne w 235/35/19.
Właśnie widzę, że jeśli chodzi o Etykietę EU duże znaczenie ma właśnie rozmiar opony. Ja na zimę zamierzam kupić felgi 17 z oponami w rozmiarze 225/55/17 i w tym rozmiarze najcichsze z tych, które rozważałem są Nokian WR D4 69 db a Nokian WR A4 i te Pirelli mają po 72 db . Na te Pirelli zwróciłem uwagę bo teraz na allegro gościu ma je w dobrej cenie tj. 470 zł za sztukę w rozmiarze 225/55/17.
Ja glownie ze wzgledu na glosnosc wzialem 18" WR A4, zreszta pozostale parametry tez maja dobre w 245/45/18.
Z kolei jak sam widzisz w rozmiarze 225/55/17 najcichsze są WR D4.
245/45/R18 UG G1 z GoodYear'a mają 71dB klasa CB. Różnica 2dB będzie praktycznie niesłyszalna a 17" w tym rozmiarze będzie niezłym balonem.
- guttentager
- Member
balon, balonem - ale mniejsze drgania na dziurach, gdy pierwsze roztopy nadejdą.
Ja zauważyłem ze z 18tkami może być problem przy zakupie łańcuchów.
Ja zauważyłem ze z 18tkami może być problem przy zakupie łańcuchów.
Ja 17 nie brałem w ogóle pod uwagę, uznałem, że 2" mniej od letnich i tak będzie ok.
Jestem tego samego zdania że schodzenie poniżej 18" cali przy tej masie i wielkości auta robi się niebezpieczne, 225 będzie bardziej pływać, a w koleinach i tak nie poczuje się dużej różnicy i tak to jest niezły walec.
Jeździłem na SottoZero nie polecam, jedna guma mi pękła z boku po roku użytkowania, dwa dni po wymianie. Ogólnie szmelc a nie Premium.tom-998 pisze: A czy ktoś miał styczność z oponami Pirelli SottoZero Serie 3 ?
Ostatnio zmieniony 31.10.2017, 09:42 przez k1coR, łącznie zmieniany 1 raz.
No ale właśnie 225/55/17 są standardem w wersji essence.
tom-998 jak uważasz jak dla mnie dla Arteona 18" jest idealnym kompromisem między komfortem a dobrym prowadzeniem. Zastanawiałem się nad 19" ale nie podoba mi się wzór z R-Line w 19", a nie mogłem wziąć tej z Elegance. 20" odpadają jak dla mnie, ze względu na jakość naszych dróg.