Spalanie
RE: Spalanie
Tylko 95, nie widzę sensu przepłacać
Ja będę lał tylko 95.
Należy stosować się do zaleceń podanych w instrukcji.Andrzejowy pisze: Do tych silników benzynowych lejecie 95 czy 98 ? Głównie chodzi mi o ten 190 KM
Co mówi na ten temat instrukcja?
min 95 i taką leję bo na Shellu nie mają 98, a VPower to dla mnie ściema.
Re: Spalanie
Dla zainteresowanych, wrzucam info z Car-Net dot. mojego TSI 190km:
Dystans: 1.079 km
Śr. zużycie paliwa: 9,3 l/100 km
Śr. prędkość: 55 km/h
Ten dystans to 2 razy trasa ok. 400 km (80% autostrada), raz trasa 130 km, reszta w mieście.
Na autostradzie przy tempomacie ustawionym na 150 km/h spalanie wychodzi: 8,6 - 8,8 l/100 km
Po mieście przy normalnej jeździe spalanie oscyluje wokół: 10,5 l/100 km
Nie robiłem jeszcze trasy krajówkami.
Te dane to tryb normal, eco raczej nie używam, sport sporadycznie.
Dystans: 1.079 km
Śr. zużycie paliwa: 9,3 l/100 km
Śr. prędkość: 55 km/h
Ten dystans to 2 razy trasa ok. 400 km (80% autostrada), raz trasa 130 km, reszta w mieście.
Na autostradzie przy tempomacie ustawionym na 150 km/h spalanie wychodzi: 8,6 - 8,8 l/100 km
Po mieście przy normalnej jeździe spalanie oscyluje wokół: 10,5 l/100 km
Nie robiłem jeszcze trasy krajówkami.
Te dane to tryb normal, eco raczej nie używam, sport sporadycznie.
shm Sporo Ci wciągnął, ja w trasie ponad 350km w jedną stronę, przy ACC ustawionym na 160 km/h, miałem 8,3l/100km. Przy 140km/h - 7,7l w drodze powrotnej.
Śr.prędkość 105km/h
Śr.prędkość 105km/h
Ciężko porównać wyniki spalania nie wiedząc w jakich warunkach obaj jechaliście. Nieraz wystarczy deszcz i mocniejszy wiatr z przodu i spalanie rośnie o przynajmniej litr w porównaniu z przejazdem podczas ładnej i spokojnej pogody.
Ja wszystkie trasy na autostradzie robiłem przy sporym ruchu, więc było przyspieszanie I hamowanie co chwilę. Za mało jeździłem w różnych warunkach żeby jednoznacznie stwierdzić jak wychodzi
Przejechalem 500km specjalnie nie oszczedzajac pedalu gazu jak byla potrzeba na drodze. Silnik TSI 190KM od poczatku 8.5l/100. Dla mnie przyzwoicie.