Arteon - hamulce
Re: Arteon - hamulce
Po przeczytaniu większości wiadomości z tego wątku stwierdziłem że szkoda czasu na ASO. Wymieniłem więc komplet tarcz na produkt od Brembo. Pokonałem już kilka tysięcy km. Wreszcie zapanowała błoga cisza przy hamowaniu.
-
- Senior Member
To Aso ma zadbac o prawdilowo dzialajcay samochód. Zadne rozwiązanie naprawiac wszystko samemu. Tym sposobem powinienem zakupic obd i kasowac check engine za kazdym razem jak sie pojawi.... chociaz rozumiem twz osoby co mają dosyc spychologii prowadzonej przez VW. W kazdej naprawie serwisowej.
Nie mów że ty dalej jeździsz zastępczym?
Ja mam po 67 kkm tarcze tylne z fabryki. Choć raz już blacha klocka tarła o tarczę i deko ją zjechała. Kolejne klocki je wylizały i jest malina.
Ja mam po 67 kkm tarcze tylne z fabryki. Choć raz już blacha klocka tarła o tarczę i deko ją zjechała. Kolejne klocki je wylizały i jest malina.
Arteon 2.0 TSI 280 KM Silver Pyrit
-
- Senior Member
Rkarcz tak jest. W sumie juz 9 miesiecy zastępczy. Moj stoi w piwnicach serwisu i czeka.....
Ale jaja. A jak z gwarancją? Leci bo masz zastępczy czy przedłużą na okres czekania na rozwiązanie?
Arteon 2.0 TSI 280 KM Silver Pyrit
- Blazio1946
- Posting Freak
-
- Senior Member
Gwarancja wg warunkow nie zostaje wydłużona chociaz bede staral sie przekonac na rożne sposoby ze to nie jest uczciwe rozwiazanie. To kolejny minus w vw- czas naprawy nie wydluza gwarancji. Ps. Dodatkowo znowu plus dla KIA. 2.5 letnia optima, urwana blokada kierownicy ( mechaniczna przez pracownika myjni). 1 wisyta w serwisie, wycena 2500zl. PIsmo do centrali i odpowiedz po 15minutach " naprawa zrealizowana z gwarancji ".
Jednak - jeśli bym się nie upomniał o wymianę tarcz i klocków - były dopięte do zlecenia i ... 'no przecież panu wymienialiśmy' .. zrobiłem wielkie oczy a po chwili wyjaśniło się - były dopięte do zlecenia poprzedniej naprawy gwarancyjnej i niby teoretycznie wymienione a faktycznie - leżały sobie ładnie w magazynie, na kolejnej wizycie nastąpi wymiana , za około tydzień. Zdam relację co wtedy będą się działy za cuda..
Witam! Tak na gorąco! Odbyłem dzisiejszą umówiona wizytę w serwisie. Po oględzinach i jeździe testowej pracownika serwisu, stwierdzono kompletne uszkodzenie okładziny tylnych klocków hamulcowych i co za tym idzie tylnych tarcz przebieg auta 9tys.km. Po krótkim kontakcie z centralą, wymieniono wszystko w ramach gwarancji. W trakcie rozmowy z przedstawicielami serwisu ustaliłem, iż problem jest im doskonale znany i wynika z faktu, iż jeden z producentów klocków dla koncernu VAG wyprodukował wadliwe klocki hamulcowe, które trafiły do vw arteon i passat. W ramach gwarancji ASO wymienia klocki i tarcze, innego producenta i o innych oznaczeniach serii. Ogólnie stwierdzono, iż bardzo dobrze się stało, że im to zgłosiłem. W związku z powyższym zasugerowałem, przeprowadzenie akcji serwisowej w tym zakresie,. Pozdrawiam i sugeruję, czujność w kwestii tylnych hamulców
Black Elegance 190 km TSI
A mi wczoraj w Poznaniu powiedzieli, że znają temat, ale na tą chwilę nie mają rozwiązania problemu, więc mam czekać, aż otrzymają odpowiednie wytyczne i wtedy do mnie zadzwonią i poproszą o ponowny przyjazd do serwisu.