Spalanie
Re: Spalanie
Ja nie wiem jak on to liczy. Poginałem do Eldara z Pomorza , cały czas A1 i potem expresówką. Wyszła średnia 6.1. I tak przez kolejne kilometry z południa na Podlasie również średnia 6.1. Ale największe zaskoczenie było kiedy jadąc drogami Podlasie wyszła mi średnia 5.5 qźwa to już lekka przesada z tym średnim spalaniem. Wyszło na baku prawie 1130 km. Nie wiem jak to komp. wylicza , ale nie wierzę w to co pokazuje komp. Zrobiłem 860 km a na liczniku jeszcze niby paliwa na 240 km. Zatankowałem dla świętego spokoju i wlazlo do wystrzalu pistoletu 53 litry. Już sam nie wiem ile mieści zbiornik przy 190ps bez qatro. Niby zostalo 13 litrów przy zbiorniku 66, ale wskaźnik pokazywał że dopiero zeszła 1 kreska za 1/2 zbiornika.
Arteon Elegance 2.0 TSI 190 ps
- Blazio1946
- Posting Freak
@Jerzy
Po tym co zatankowałeś to zasięg by sie zgadzał.
Jaką prędkością bo jadąc caly czas równo ok 110km/h takie średnie spalanie otrzymasz.
Ja w nocy Bydgoszcz centrum do Okęcie tempomat na 106km/h 3 osoby i zaladowany bagażnik, od odpalenia do wyłączenia samochodu 5.9l 190TSi
Kiedyś tu wrzuciłem zdjęcie.
Po tym co zatankowałeś to zasięg by sie zgadzał.
Jaką prędkością bo jadąc caly czas równo ok 110km/h takie średnie spalanie otrzymasz.
Ja w nocy Bydgoszcz centrum do Okęcie tempomat na 106km/h 3 osoby i zaladowany bagażnik, od odpalenia do wyłączenia samochodu 5.9l 190TSi
Kiedyś tu wrzuciłem zdjęcie.
Jak miałem temp. ustawiony na 140 to średnie było 6.8. Powyżej tak do 180 wyrzucało 7.1. Bez temp. 140 - 6.5 . Do 100 - 5.8, a przedział 80/90 przez Podlasie 5.5, tylko cały czas noga chodzi na gazie i wszystko w trybie eko z opcją automatu wyrzucania na bieg jałowy przy puszczeniu gazu. Nie wiem czy w to wierzyć i zaufać wskaźnikowi paliwa.
Arteon Elegance 2.0 TSI 190 ps
-
- Senior Member
Pewnie bedzie to trudne dla większości porownac spalanie na tej samej trasie, to samo natezenie ruchu, ta sama temperatura powietrza..... mielibysmy realne dane spalania z kilku źródeł.
- Blazio1946
- Posting Freak
Ja nigdy na eko nie jeździłem a mam rekord 5.0 na tempomacie 90km/h, przy butowaniu ta sama trasa (krajówką) prawie 9l
@Jacekpolok
Na wcześniejszych strona pisałem o różnicy w spalaniu mojego 190TSi i 150Tdi brata, razem trasa jeden za drugim Bydgoszcz-Łódź i powrót, różnica była mniej niż 2litry.
@Jacekpolok
Na wcześniejszych strona pisałem o różnicy w spalaniu mojego 190TSi i 150Tdi brata, razem trasa jeden za drugim Bydgoszcz-Łódź i powrót, różnica była mniej niż 2litry.
-
- Senior Member
Blazio- i to jest najlepsze porownanie. Prawdopodobnie identyczna jazda w tych samych warunkach. Jeszcze gdyby za Wami jechal 280Tsi, 190tdi, 240tdi.... mielibyśmy super dane.
Czyli 190TSI pali mniej niż 150TSI Brawo!. bo właśnie wróciłem z Białowieży cała trasa ok. 500km i średnie spalanie wyszło 5,6 przy prędkościach dopuszczalnych.
Właśnie @Jacekpolok może trzeba umówić Arteony z wszystkimi silnikami i wspólnie przejechać jakąś pętle wokół Warszawy. Trochę po mieście, trochę poza miastem. Wszyscy razem jeden za drugim tak ze 150-200km. Porównać wyniki, opublikować na forum i zakończyć raz na zawsze ten absurdalny wątek
- Blazio1946
- Posting Freak
@Noetra
Nie piszemy o średniej bo takie jak.piszesz, 5.6 z całego wyjazdu to mi nigdy nie wyszło.
To były wartości jakie są możliwe do osiągnięcia w spokojnej lub jeden z drugim jeździe.
Nie piszemy o średniej bo takie jak.piszesz, 5.6 z całego wyjazdu to mi nigdy nie wyszło.
To były wartości jakie są możliwe do osiągnięcia w spokojnej lub jeden z drugim jeździe.
Przecież kolega Jerzy napisał wyraźnie o średniej 5,5 z jazdy po Podlasiu.Blazio1946 pisze: ↑10.08.2019, 20:00@Noetra
Absurd tego wątka polega na tym, że wyniki tu podawane są bezużyteczne z powodu nieporównywalnych warunków w jakich zostały wykonane. Właściwie jedyną sensowną informacją jest podane przez Ciebie porównanie 190TSI z 150TDI kiedy jechałeś tą samą trasą, tą samą prędkością na dwa arteony ze swoim bratem. Choć i tak nie podałeś jakimi prędkościami się poruszaliście, jaki był ruch, jakimi jechaliście drogami no i jaka dokładnie wyszła różnica. I tak jednak jest to jedyna miarodajna informacja w tym temacie.
W pełni popieram wniosek o komisyjne zamknięcie tego idiotycznego wątku.Noetra pisze: ↑10.08.2019, 21:13Przecież kolega Jerzy napisał wyraźnie o średniej 5,5 z jazdy po Podlasiu.Blazio1946 pisze: ↑10.08.2019, 20:00@Noetra
Absurd tego wątka polega na tym, że wyniki tu podawane są bezużyteczne z powodu nieporównywalnych warunków w jakich zostały wykonane. Właściwie jedyną sensowną informacją jest podane przez Ciebie porównanie 190TSI z 150TDI kiedy jechałeś tą samą trasą, tą samą prędkością na dwa arteony ze swoim bratem. Choć i tak nie podałeś jakimi prędkościami się poruszaliście, jaki był ruch, jakimi jechaliście drogami no i jaka dokładnie wyszła różnica. I tak jednak jest to jedyna miarodajna informacja w tym temacie.
Nie ma żadnego miarodajnego sposobu na ocenę podawanych tu wartości spalania.
Wpływa na nie tak dużo czynników że nie da się wyciągnąć z tego żadnych ogólnych wniosków.
Do szału mogą doprowadzić takie wpisy o spalaniu 2 litrowych benzyniaków na poziomie 5 litrów na trasie i poniżej 8 w mieście.
Po co komu taka informacja?
Da się tak przejechać z kilkaset km?