Arteon MY2020

Awatar użytkownika
Osfald
Senior Member

Re: Arteon MY2020

Post autor: Osfald » 17.10.2019, 11:07

biner100 pisze:
17.10.2019, 10:46
Patrzyłem na moją ofertę i tam nie ma słowa o SD i itp.
Chodzi o osoby, które miały zamówienie na przełomie MY2019 i MY2020 (maj-czerwiec 2019). Zamawiałeś Discovery Pro i myślałeś, że dostaniesz wszystko co było do tej pory z tym związane, a przy odbiorze masz zaślepkę DVD i kart. Dealerzy po prostu nie byli o tym informowani, a wszystko teraz się na nich skupia. Ja dostałem, w ramach rekompensaty, wyposażenie warte 2tyś zł i jestem zadowolony.

Jeśli chodzi o osłonę akumulatora to ze wstydem przyznam się, że nie patrzyłem jeszcze pod maskę w tym egzemplarzu :P I chyba nie będę tam zaglądał aby się nie denerwować ;)

Jeśli chodzi o aktualizację softu/navi to odbywa się ona u mnie zdalnie, przez eSIM. Bez konieczności podłączania komórki. Dostałem po prostu komunikat z prośbą o potwierdzenie i tyle. Sprawdzę jaka tam jest teraz wersja i dam znać.

Natomiast wydech w 190KM TSI od początku ma wpisane zaślepki więc wiem co wybierałem i o to czepiać się nie mogę.
Arteon 2.0 TSI i cztery dwudziestki nadal pracują w firmie. Sobie sprawiłem 3L kota V6 z kompresorem :D

PiotrM
Member

Post autor: PiotrM » 17.10.2019, 11:29

Osfald pisze:
17.10.2019, 11:07
biner100 pisze:
17.10.2019, 10:46
Patrzyłem na moją ofertę i tam nie ma słowa o SD i itp.
Chodzi o osoby, które miały zamówienie na przełomie MY2019 i MY2020 (maj-czerwiec 2019). Zamawiałeś Discovery Pro i myślałeś, że dostaniesz wszystko co było do tej pory z tym związane, a przy odbiorze masz zaślepkę DVD i kart. Dealerzy po prostu nie byli o tym informowani, a wszystko teraz się na nich skupia. Ja dostałem, w ramach rekompensaty, wyposażenie warte 2tyś zł i jestem zadowolony.

Jeśli chodzi o osłonę akumulatora to ze wstydem przyznam się, że nie patrzyłem jeszcze pod maskę w tym egzemplarzu :P I chyba nie będę tam zaglądał aby się nie denerwować ;)

Jeśli chodzi o aktualizację softu/navi to odbywa się ona u mnie zdalnie, przez eSIM. Bez konieczności podłączania komórki. Dostałem po prostu komunikat z prośbą o potwierdzenie i tyle. Sprawdzę jaka tam jest teraz wersja i dam znać.

Natomiast wydech w 190KM TSI od początku ma wpisane zaślepki więc wiem co wybierałem i o to czepiać się nie mogę.
Wydech dedykowany był tylko dla TSI 280 KM. Zamiast DVD i gniazd kart jest teraz plastikowa do niczego nie służąca zaślepka. eSIM podobno jest wbudowane ale ja żadnej informacji o aktualizacji nie dostałem. Sprawdź proszę jaką masz wersję softu i wrzuć fotkę. Pd maskę szkoda zaglądać wygląda to biednie. W moim przypadku dealer dołożył osłonę akumulatora we własnym zakresie.
Całość sprawy zgłosiłem wczoraj do fabryki VW w Poznaniu w ramach reklamacji. Jeśli w ciągu 14 dni nie otrzymam sensownego wyjaśnienia i satysfakcjonującego rozwiązania tematu sprawę przekażę swojemu adwokatowi do procesowania dalej.
Nie do końca wiem też (serwis też nie wie) jak jest z e-SIM ponieważ w tle pojawia się tajemnicza firma CUBIC Telecom u której można kupić pakiety danych do karty e-SIM i oby się nie okazało, że bez zakupionego dodatkowo pakietu nie uda się nic zaktualizować. VW likwidując gniazdo kart sim zmusza nas do korzystania z kupowania transmisji danych tylko w jednej firmie dając jej monopol. Ceny ich transferu są tragicznie wysokie. UOKIK będzie miał co robić, ponieważ podpisując umowę nikt nie informował mnie o takich warunkach.
Arteon R-line 2.0 TSI 272 KM

biner100
Member

Post autor: biner100 » 17.10.2019, 11:29

mi na wydechu nie zależy bo mialem w poprzednik i chromy non stop czarne i po jakimś czasie do wymiany. Jakby mi dali gratisy za 2kPlN to byłbym bardzo zadowolony. Ale że mam auto z placu to nic nie dostanę, bo powiedzą mi że widziały gały co brały :)

[email protected]
Member

Post autor: [email protected] » 17.10.2019, 11:51

biner100 pisze:
17.10.2019, 09:42
poważnie nie ma osłony silnika ???? ciekawe czy ten moj co stoi na placu też ma takie braki. Jaki spojler dostałeś w gratisie ???
Podbijam pytanie o spoiler.

Awatar użytkownika
Hastra
Junior Member

Post autor: Hastra » 17.10.2019, 11:52

Cześć,
We wtorek mój samochód był w warsztacie w sprawie nawigacji i oto co wiem:
1. ASO nie wie jak zaktualizować nawigację
2. Plik nawigacji widoczny na stronie VW nie pasuje do naszej wersji
3. Aktualizacje map mają się pojawić "za jakiś czas" w formie pliku aktualizacji online.
4. Nie zawsze zmieni się wersja mapy, ponieważ aktualizacja dogrywa czasem pojedyncze, zaktualizowane elementy. Wszystko ma się dziać bez wiedzy użytkownika (info uzyskane na infolinii 61 628 57 17)

Co do całego infotainmentu to:
1. System to nówka sztuka nieśmigana i jak widać nie do końca przetestowana - mi brakuje np. ekranu Monitor Mocy (ekran widoczny w instrukcji) + do tego cały system czasem się zwiesza.
2. System też bardzo wolno działa, co ma być tematem aktualizacji, jakie ma przeprowadzić VW.

jeśli chodzi o same aktualizacje - miałem jedną w momencie odbioru pojazdu.

Co do E-sim:
1. Samochód jest podłączony do internetu przez e-sim - dostęp do usług aktualizacji, śledzenia pojazdu poprzez we-connect itp mamy przez 3 lata (tak, jest to obsługiwane przez Cubic Telecom)
2. Do powyższego nie trzeba wykupywać pakietów
3. Jeśli chcesz utworzyć w samochodzie hotspot i podłączać do niego telefony - wtedy konieczne jest wykupienie pakietów danych.
4. Po trzech latać trzeba wykupić wsparcie na kolejne lata (w moim przypadku będzie to rok, bo mam leasing na 4).

Jeśli chodzi o wydechy, wolę to co jest, zderzak z tyłu nie będzie zbierał sadzy.

Co do silnika, potwierdzam, wygląda... biednie :) Jak ktoś chce, zrobię zdjęcie.

Jeśli chodzi o spojler, u mnie jest, w kolorze nadwozia. Też mogę zrobić zdjęcie.

PiotrM
Member

Post autor: PiotrM » 17.10.2019, 11:55

biner100 wrzuć proszę zdjęcie z ekranu z informacją o wersji softu.

PiotrM
Member

Post autor: PiotrM » 17.10.2019, 11:59

Hastra pisze:
17.10.2019, 11:52
Cześć,
We wtorek mój samochód był w warsztacie w sprawie nawigacji i oto co wiem:
1. ASO nie wie jak zaktualizować nawigację
2. Plik nawigacji widoczny na stronie VW nie pasuje do naszej wersji
3. Aktualizacje map mają się pojawić "za jakiś czas" w formie pliku aktualizacji online.
4. Nie zawsze zmieni się wersja mapy, ponieważ aktualizacja dogrywa czasem pojedyncze, zaktualizowane elementy. Wszystko ma się dziać bez wiedzy użytkownika (info uzyskane na infolinii 61 628 57 17)

Co do całego infotainmentu to:
1. System to nówka sztuka nieśmigana i jak widać nie do końca przetestowana - mi brakuje np. ekranu Monitor Mocy (ekran widoczny w instrukcji) + do tego cały system czasem się zwiesza.
2. System też bardzo wolno działa, co ma być tematem aktualizacji, jakie ma przeprowadzić VW.

jeśli chodzi o same aktualizacje - miałem jedną w momencie odbioru pojazdu.

Co do E-sim:
1. Samochód jest podłączony do internetu przez e-sim - dostęp do usług aktualizacji, śledzenia pojazdu poprzez we-connect itp mamy przez 3 lata (tak, jest to obsługiwane przez Cubic Telecom)
2. Do powyższego nie trzeba wykupywać pakietów
3. Jeśli chcesz utworzyć w samochodzie hotspot i podłączać do niego telefony - wtedy konieczne jest wykupienie pakietów danych.
4. Po trzech latać trzeba wykupić wsparcie na kolejne lata (w moim przypadku będzie to rok, bo mam leasing na 4).

Jeśli chodzi o wydechy, wolę to co jest, zderzak z tyłu nie będzie zbierał sadzy.

Co do silnika, potwierdzam, wygląda... biednie :) Jak ktoś chce, zrobię zdjęcie.

Jeśli chodzi o spojler, u mnie jest, w kolorze nadwozia. Też mogę zrobić zdjęcie.
Porównaj czy masz taką sama wersję softu jak u mnie albo wrzuć proszę zdjęcie z ekranu z wersją.
U mnie zawiesza się czasem nawigacja ale samo uruchamianie systemu trwa kilkanaście sekund.
Poza brakiem monitora mocy, brak też stopera i wskaźnika jazdy ECO, mimo że instrukcja obsługi wydanie 07.2019 wyraźnie je opisuje.

biner100
Member

Post autor: biner100 » 17.10.2019, 11:59

Hastra pisze:
17.10.2019, 11:52

poproszę o fotki silnika i spojlera

alcalu
Senior Member

Post autor: alcalu » 17.10.2019, 11:59

Osfald pisze:
17.10.2019, 11:07
Można próbować negocjować (mi się udało 2x sensownie dogadywać z dealerem na różne podmiany i rekompensaty) - ja bym celował w jakieś felgi na zimę za 8-10k w miejsce wymiany wydechu etc.

biner100
Member

Post autor: biner100 » 17.10.2019, 12:00

PiotrM pisze:
17.10.2019, 11:55
biner100 wrzuć proszę zdjęcie z ekranu z informacją o wersji softu.
Moj nie odebrany jeszcze, nie złozylem jeszcze podpisu,po tym wszystkim waham się.

ODPOWIEDZ