Doleję oliwy do ognia Niektórzy uważają, że lepiej lać 95, bo dużo więcej jej schodzi, więc jest mniej syfu w zbiornikach
Osobiście stacji na S nie lubię, za dziwne praktyki manipulowania klientów do zakupu VPowera, które się tam spotyka.
Pb 95/98
Re: Pb 95/98
namawiają bo mają dużą marże na tych paliwach z dodatkami, jak i na hot dogach
Wszystko zależy od tego ile planujemy mieć auto.
Jeśli ktoś planuje trzymać Arteona przez 10-15 lat i przejechać nim 500k km to może i warto się 'doktoryzować' z tego jakie paliwo lać do baku i jaki to 'udziwniony' olej lać do silnika.
Ja poprzedniego Passata B8 planowałem trzymać tylko 4 lata a sprzedałem po 3 z przebiegiem 55k km. Olej zmieniłem tylko raz gdy musiałem przy 30k km, paliwo lałem gdzie było najbliżej/najwygodniej.
Pierwszego właściciela raczej nie dotyka problem paliwa/oleju w silniku.
Jeśli ktoś planuje trzymać Arteona przez 10-15 lat i przejechać nim 500k km to może i warto się 'doktoryzować' z tego jakie paliwo lać do baku i jaki to 'udziwniony' olej lać do silnika.
Ja poprzedniego Passata B8 planowałem trzymać tylko 4 lata a sprzedałem po 3 z przebiegiem 55k km. Olej zmieniłem tylko raz gdy musiałem przy 30k km, paliwo lałem gdzie było najbliżej/najwygodniej.
Pierwszego właściciela raczej nie dotyka problem paliwa/oleju w silniku.
-
- Member
Czytałem artykuł, który porównywał 95 do 98 na przykładzie Golfa VI GTI. Moc na hamowni, przyśpieszenia itp. - generalnie parametry na obu paliwach podobne. Jeżdżę dieslem 190KM 4motion i zauważyłem, że gdy zatankuje pod korek na Shelu tego drogiego diesla (mam tam kuzynkę i kiedyś powiedziała, że paliwa "V" przyjeżdżają z Niemiec). Po wyzerowaniu licznika w cyklu mieszanym przejeżdżam ponad 1000 km a na siłę i rezerwie zrobiłbym 1100. Podobnie z tym droższym mam na Statoilu. Tankuję na różnych stacjach, zawsze "firmowych", nie zbieram punktów i zazwyczaj na zwykłym paliwie po 900 - 950km zapala się rezerwa... Generalnie na jedno wychodzi, bo różnica 20-30 zł na zbiorniku przełoży się na większą ilość przejechanych km. Przypomniałem sobie, że zatankowałem kiedyś Sprintera w automacie Dynamikiem z Lotosa. Tempomat, 140km/h, S8 na Warszawę i zauważyłem, że na wzniesieniach nie zrzucał biegów jak kiedyś. To demo van i waga zawsze ta sama więc coś w tym musi być...
VW Arteon R-Line 2.0 TDI 190 4MOTION
Trochę odgrzeje temat: to ile oktanów, to każdy z nas powinien mieć napisane na etykiecie przy wlewie paliwa i tego pewnie najlepiej się trzymać
Pytanie jest, czy lać paliwo na BP, Orlen, CircleK, Shell? Czy marka ma jakiejś znaczenie, czy (niestety) tyle opinii ilu kierowców? I nie chodzi mi tutaj o osiągi (oktany nie maja na to wpływu), tylko realną jakość paliwa.
Pytanie jest, czy lać paliwo na BP, Orlen, CircleK, Shell? Czy marka ma jakiejś znaczenie, czy (niestety) tyle opinii ilu kierowców? I nie chodzi mi tutaj o osiągi (oktany nie maja na to wpływu), tylko realną jakość paliwa.
Lać tam, gdzie stacja jest w miarę nowa, to i syfu w zbiornikach nie ma tyle.
Marka bez znaczenia, paliwo i tak idzie albo z Orlen, albo Lotos, a na zachodzie ze Schwedt.
Marka bez znaczenia, paliwo i tak idzie albo z Orlen, albo Lotos, a na zachodzie ze Schwedt.
2.0TDI 190KM, R-Line, Kurkuma