Został wyceniony przez eurotax 20tys mniej niez kwota po rabacie... wiadomo eurotax zawsze zaniża wartości. Jeśli miałeś w ubezpieczeniu sumę/wartość auta poniżej wartości którą masz do spłaty to wtedy jest potrzebne Rti ale jeśli ubezpieczyłeś auto z opcją "stała suma ubezpieczenia" i ta suma byłaby wyższa niż wartość auta do spłaty to wówczas nie jest potrzebny ani GAP ani RtiBlazio1946 pisze: ↑15.03.2020, 13:50ovball pisze: ↑15.03.2020, 10:22olek1305 jeśli Ty jesteś pierwszym właścicielem i przykładowo auto kosztowało Cie 200k a w trzecim roku warte jest np 160k to nie ubezpieczysz na wartość fakturowa, jest tylko opcja rzeczoznawcy ale tu tez musialbys udowodnić że auto jest doinwestowane.
natomiast jesli w momencie zakupu auto było warte 200k ale kupiles za 160k bo dostałeś dobry rabat to jedt mozliwe ze w 3 roku ubezpieczysz na wartosc fakturowa.
Nie jest tak jak piszesz. Ja rozbilem 1.5 rocznego passata i po 18 miesiącach użytkowania z przebiegiem 30 tys w stanie idealnym, był wyceniony w eurotax na ponad 20 tyś mniej niż kwota (po rabacie) z faktury zakupu. Dobrze, że miałem RTi.
Samochód 2 a co dopiero 3 letni straci więcej na wartości od ceny zakupu. Nie katalogowej bo jak kupujesz i ubezpieczasz w salonie to sumą ubezpieczenia jest kwota faktury a nie kwota z konfiguracji.
Jak możesz ubezpieczyć w 3 roku auto na wartość z faktury zakupu? Poza tym ubezpieczyciel i tak sam sobie wycenia przy powstałej szkodzie lub całce przed wypłatą odszkodowania.
więc również odpowiadając na kwestie ubezpieczenia auta na wartość fakturową uwierz że jest taka możliwość nawet w 3 roku
i dlatego nie ubezpieczam auta na wartość fakturową i nie robię tego w salonie bo właśnie salon tak by mi ubezpieczył,
a wartość realna danego modelu jest dużo wyższa niż wartość fakturowa.