VW Arteon - produkcja styczeń 2020 r 2.0 TSI, R-line
Miałem kilka samochodów już ale czegoś takiego jeszcze nie miałem...
Wczoraj podczas jazdy, pasażer z przodu miał włączone podgrzewane siedzenie, nagle poczuliśmy jakiś smród spalonego czegoś chemicznego. Na początku myślę, pewnie jakiś szrot przede mną jedzie i z niego taki smród jest.
Nagle jednak syn siedzący z tyłu zauważył, że z pod fotela przedniego pasażera leci DYM. Zjechaliśmy szybko na pobocze i zacząłem sprawdzać skąd ten dym się pojawia (na początku pomysł, że ze skrzyni biegów), po chwili okazało się że kostka pod siedzeniem się topić zaczęła od instalacji podgrzewania siedzenia.
Masakra... jestem już umówiony do ASO na wymianę ale szczerze nie spodziewałem się po VW Arteonie takich "atrakcji".
Arteon MY2020 - zwarcie instalacji elektrycznej
Arteon MY2020 - zwarcie instalacji elektrycznej
Ostatnio zmieniony 10.10.2020, 01:04 przez bercikson, łącznie zmieniany 1 raz.
2.0 TSI 190hp R-Line
Re: Arteon MY202 - zwarcie instalacji elektrycznej
Jeśli nie ma możliwości odwrotnego podłączenia wtyczki to bez problemu udowodnisz wadę fabryczną - na produkcji ktoś źle kabelki powpinał do kostki i zwarcie gotowe. Ostatni raz coś takiego widziałem w swoim "nowym" pececie 15 lat temu - cokolwiek się nie wpięło pod usb to komputer dawał spalenizną. :p tutaj pewnie większe prądy płyną żeby rozgrzać fotele, to i narobił się dym. Nie zazdroszczę sytuacji... Najlepiej niech sprawdzą od razu wszystkie fotele które masz podgrzewane, bo problem może być też z drugiej strony i zamiast przepinać/poprawiać wszystkie wtyczki pod fotelami może wystarczy poprawić przy źródle.