Tamten wątek jest tak za-spamowany że nawet do niego nie zaglądam :-)
Kodowanie samochodów
Re: Kodowanie samochodów
johnyPL
Arteon R-Line TSI 190KM JB4 241/385
Arteon R-Line TSI 190KM JB4 241/385
Pytanie do osób które od nowości miały XDS, posiadam obd11 i chcę odkodował xds do 190 tsi. Jak podłączacie obd11 to na jakim poziomie macie w standardzie?
Arteon Shooting Brake R 2.0 TSI 320HP
Z tego co się orientuje zawsze jest na NORMAL... ale chętnie się dowiem, jaka jest różnica po zmianie na hard... Ew Soft.
W skodzie SIII miałem zmienione na HARD i mocno wciągała w zakręt.korygujac sile odśrodkowa...
Jak zachowuje się Artek? Ktoś to testował?
W skodzie SIII miałem zmienione na HARD i mocno wciągała w zakręt.korygujac sile odśrodkowa...
Jak zachowuje się Artek? Ktoś to testował?
—
Arteon B 2.0 TDI 150KM DSG - 2020 - ManganGrey
Ja pomimo tego ze w specyfikacji zakupu (kupiłem z placu) nie mam XDS to na OBD11 tez mam na normal. Czy to oznacza że mam jednak XDS?
- Osfald
- Senior Member
XDS to kwestia softu bo część sprzętową każdy Arteon ma. Realizowane jest to oparciu o pracę zacisków hamulcowych. Możesz sobie włączyć i wyłączyć przez OBD11. Są powszechnie dostępne kodowania.
Radzę tylko uważać z wyborem trybu/siły działania XDS aby nie przesadzić:
barszcz2 pisze: ↑18.08.2020, 07:15Potwierdzam, po włączeniu XDS na max na pierwszej mokrej trasie wyjechalem 2 razy z zakretu przodem - cale szczescie nic nie jechalo z naprzeciwka bo juz bym nie pisal sobie tu. Zazwyczal przy pokonywaniu zakretu bez lub na minimalnym gazie - najzwyczjaniej skrecasz koła a auto nadal jedzie prosto wydając przy tym harczacy dzwiek jakby ABS odpalil.Eldar pisze: ↑31.12.2018, 00:37Nie możliwe... Powinno być zupełnie odwrotnie niż mówiszRkarcz pisze: ↑30.12.2018, 13:47Jakby ktoś planował kodowanie XDS to ustawienie maksymalne wyłącza zarzucanie tyłu. Samochód staje się silnie podsterowny. Na mokrych zakrętach wywala przodem bez zarzucania. Zobaczę jak działa minimalny XDS.
Ale z drugiej strony ciekawe jakby z takim ustawieniem przeszedłby testy łosia.
Edit.
Jak Ci zarzuca tył to nie odejmuj gazu w zakręcie.
Arteon 2.0 TSI i cztery dwudziestki nadal pracują w firmie. Sobie sprawiłem 3L kota V6 z kompresorem
No to może inaczej zapytam
Skoro jak jest na HARD wyjeżdża przodem... to co się dzieje jak jest na SOFT? Wylatuje tyłem?
A co jak jest NORMAL?
A co się dzieje jak się go wyłączy w ogóle?
Skoro jak jest na HARD wyjeżdża przodem... to co się dzieje jak jest na SOFT? Wylatuje tyłem?
A co jak jest NORMAL?
A co się dzieje jak się go wyłączy w ogóle?
—
Czy ustawiał ktoś w OBD11 „reakcja na pedał przepustnicy” na Responsive? Czuć wyraźna różnice na reakcje na gaz?
OK ale czy efekt jest taki sam jak przełączysz lewarek na S?
Czy coś lepiej?
Czy coś lepiej?
—
Nie. Nie jest jak S.
Ogólnie jeździłem z tym tydzień i wróciłem do standardowych ustawień. Może pedał działał aksamitniej przy delikatnym ruszaniu, a może trochę to efekt placebo. Jednak na pewno wciśnięcie na trasie gazu do dechy działało zupełnie inaczej - jakbym jechał tramwajem. Kompletnie pozbawiło auto dzikości. Mi bardziej pasuje standard.
Ogólnie jeździłem z tym tydzień i wróciłem do standardowych ustawień. Może pedał działał aksamitniej przy delikatnym ruszaniu, a może trochę to efekt placebo. Jednak na pewno wciśnięcie na trasie gazu do dechy działało zupełnie inaczej - jakbym jechał tramwajem. Kompletnie pozbawiło auto dzikości. Mi bardziej pasuje standard.