Jakie opony zimowe polecacie?
Re: Jakie opony zimowe polecacie?
Czuc jakas roznice miedzy ta a szersza? A jak ze spalaniem ma duze znaczebie?
Węższa opona bardziej "wciśnie" się w śnieg. (Rozłożenie masy na mniejszą powierzchnię styku) Niestety droga hamowania będzie przez to dłuższa. Opony szersze będą głośniejsze. Naturalnie im szersza opona tym większe zużycie paliwa. Jest to spowodowane większym współczynnikiem oporu. Za to dzięki niemu droga hamowania na szerszych oponach jest mniejsza.
Podsumowując - jeśli musisz wyjechać od siebie przez drogę kiepsko odśnieżoną warto brać opony węższe (u mnie niestety tak jest dlatego mam węższe 17). Jeśli w większości wypadków poruszasz się drogami głównymi które są w miarę odśnieżone to brałbym szerszą 18 pomimo głośniejszej pracy i większego zużycia.
Podsumowując - jeśli musisz wyjechać od siebie przez drogę kiepsko odśnieżoną warto brać opony węższe (u mnie niestety tak jest dlatego mam węższe 17). Jeśli w większości wypadków poruszasz się drogami głównymi które są w miarę odśnieżone to brałbym szerszą 18 pomimo głośniejszej pracy i większego zużycia.
Opony Viking (ok. 420 pln/szt.) - bym nie założył do Arteona.
Podobno są produkcji norweskiej.
Podobno są produkcji norweskiej.
Ja dostałem do Arteona Nokian WR A4 - 19 bardzo dobre opony
I wszystko w temacie
Mam takir dziwne uczucie gdy zalozylem 18 zimowe ze jest bardziej twardo na dziurach niz na 20, ma ktos podobne odczucia?
Mam takir dziwne uczucie gdy zalozylem 18 zimowe ze jest bardziej twardo na dziurach niz na 20, ma ktos podobne odczucia?
Czy ktoś z Was przerabiał temat śrub zabezpieczających do kół dla Arteona? W standardzie jest tylko taka nakrętka na torx'a a same nakrętki antykradzieżowe trzeba kupić osobno ?
VW Arteon R-Line 2.0 TSI 190
w kazdym kole powinienes miec jedna nakretke na "torxa" ale ta nakretka ma takie dziwne wyzlobienie nieregularne - przyjrzyj sie. to jest wlasnie zabezpieczenie
Miałem dokładnie takie samo wrażenie jeszcze gdy miałem różne arteony na jazdy próbne. benzyna 280 w 20" felgach i bitdi na 18" i ten biTdi wydawał mi się dużo twardszy. Gdzieś na niemieckim forum też wyczytałem że kupując seryjnie auto na 20" felgach jest inaczej skonfigurowany DCC niż kupując na 18"
Bitdi jest sporo ciezszy stad ta roznica w odczuciach
Mam zgryz
Zamówiłem R-line z DCC i XDS , ma przyjechać na 18 calowych felach (Sebring)
Czy ktoś jeżdzi na 18 z DCC ??
Jeśli nie ma różnicy w komforcie i wybieraniu nierównosci, to albo zrezygnuje z DCC, albo wezme fele 19
Coś poradzicie ??
Zamówiłem R-line z DCC i XDS , ma przyjechać na 18 calowych felach (Sebring)
Czy ktoś jeżdzi na 18 z DCC ??
Jeśli nie ma różnicy w komforcie i wybieraniu nierównosci, to albo zrezygnuje z DCC, albo wezme fele 19
Coś poradzicie ??
Arteon R-line 190 TSI PureWhite