ARTEON 2.0 BI TDI WŁĄCZAJĄCY SIĘ WENTYLATOR ZIMĄ
ARTEON 2.0 BI TDI WŁĄCZAJĄCY SIĘ WENTYLATOR ZIMĄ
Witam,
Odebrałem auto w czwartek 14.12.2017, aktualnie około 450 km przebiegu.
Dzisiaj przy temp. około 0 stopni włączył mi się wentylator przy normalnej jeździe po mieście, po zgaszeniu silnika wentylator chodził na pełnych obrotach i wyczuwalny był swąd na pograniczu spalenizny.
Temperatura oleju i chłodziwa w normie. Klima włączona była tylko przy ogrzaniu przedniej szyby, potem w trakcie tylko grzanie lusterek, a nawiew w pozycji AUTO bez załączonej klimy.
Czy to jest normalne? Zrobiłem już trasę ok. 300 km i tam nic się nie działo.
Odebrałem auto w czwartek 14.12.2017, aktualnie około 450 km przebiegu.
Dzisiaj przy temp. około 0 stopni włączył mi się wentylator przy normalnej jeździe po mieście, po zgaszeniu silnika wentylator chodził na pełnych obrotach i wyczuwalny był swąd na pograniczu spalenizny.
Temperatura oleju i chłodziwa w normie. Klima włączona była tylko przy ogrzaniu przedniej szyby, potem w trakcie tylko grzanie lusterek, a nawiew w pozycji AUTO bez załączonej klimy.
Czy to jest normalne? Zrobiłem już trasę ok. 300 km i tam nic się nie działo.
Re: ARTEON 2.0 BI TDI WŁĄCZAJĄCY SIĘ WENTYLATOR ZIMĄ
Pewnie wypalanie dpf, akurat wypadło jak skończyłeś jechać.
Bardzo prawdopodobne, generalnie przy wypalaniu dpf załącza się wentylator i silnik wchodzi na wyższe obroty.
A masz webasto? Albo ustawione dogrzewanie w ustawieniach klimy? Jak jedziesz na krotkiej trasie to dogrzewa i od razu tak sie nie wylaczy. Ja mam benzyne z webasto i tak samo sie dzieje, jak odznacze opcje dogrzewania w klimie to nie ma tego
Najprawdopodobniej wypalanie dpf, komp dodatkowo obciaza odbiorniki energii aby zwiekszyc spalanie celem wypalenia sadzy z fultra. Sprawdz czy szyba z tylu albo ogrzewana przednia tez ie sa cieple wowczas
Mam ten sam silnik i mam tak samo. To dpf się wypala przy tym smród jakby sprzęgło się paliło . Niczym się nie przejmój. Dodatkowo ci powiem że auto pali jak chce możesz codziennie jeździć tą samą trasę ( poza miejską ) w tej samej temperaturze otoczenia i z normalnym trybem jazdy bez żadnego EKO. I raz pali 6,5 a raz 7,5 a innym razem nawet 8 czy 5,5 litra. Nie mam pojęcia dlaczego tak jest może to jakiś kolejny wałek vw z emisją spalin
PS. Wyłapałem też kilka błędów w oprogramowaniu ( Discovery pro ) np. Naciśnij MODE i wybierz tryb jazdy użytkownika. Wybierz skrzynia tryb ECO. Przełączyła ci się w Eko masz to na wyświetlaczu jako bieg np E2 a teraz jak zgasisz auto zamkniesz i ponownie wsiądziesz i odpalisz będziesz miał tryb Normal ( D - na wyświetlaczu) a w ustawieniach użytkownika że niby ECO. Takich błędów wyłapałem kilka jak już nie kilkanaście
PS. Wyłapałem też kilka błędów w oprogramowaniu ( Discovery pro ) np. Naciśnij MODE i wybierz tryb jazdy użytkownika. Wybierz skrzynia tryb ECO. Przełączyła ci się w Eko masz to na wyświetlaczu jako bieg np E2 a teraz jak zgasisz auto zamkniesz i ponownie wsiądziesz i odpalisz będziesz miał tryb Normal ( D - na wyświetlaczu) a w ustawieniach użytkownika że niby ECO. Takich błędów wyłapałem kilka jak już nie kilkanaście
I dzis przytrafilo mi sie to samo, pytanie mozna silnik wylaczyc i dpf sie sam wypali?
Pamietam w a4 b7 jak mialem jeszcze filtr zapalala sie kontrolka i trzeba bylo jezdzic by sie wypalilo inaczej paliwo w oleju.
Pamietam w a4 b7 jak mialem jeszcze filtr zapalala sie kontrolka i trzeba bylo jezdzic by sie wypalilo inaczej paliwo w oleju.
W moim poprzednim było tak: DPF bez włączonego silnika się nie wypali, musisz odczekać chwilę aż zacznie normalnie pracować, Kontrolka zapala się tylko przy zapchaniu powyżej chyba 60% o ile dobrze pamiętam i wtedy musisz jechać ze stałą prędkością 70-80 kmh przez ok 10km. Jeden z powodów dla których zrezygnowałem z diesla.
Albo jestem głupi, albo się nie znam. Ale jaki ma sens instalowanie filtra, który aby się przeczyścić (czy co on tam robi), musi wypalić cały ten syf co skutkuje i tak taką samą albo i większą emisją spalin do atmosfery?
K1coR a jaka kontrolka się wtedy zapala, masz jakieś poglądowe zdjęcie lub możesz je opisać?
U mnie zdarza się że gaszę silnik zamykam auto i po 2-3 sekundach potrafi się włączyć któryś z wentylatorów i dpf się wypala ( wnioskuje to po zapachu ) ale dzieje się to na zgaszonym silniku. Muszę poczytać na jakiej zasadzie działa ten dpf i jak się wypala. Adblue to nic innego jak mocznik iluś tam procentowy.
PS jak wam trawa na działce nie rośnie wystarczy popsikać ADBlue i macie bujną piękną i zieloną trawę latem
U mnie zdarza się że gaszę silnik zamykam auto i po 2-3 sekundach potrafi się włączyć któryś z wentylatorów i dpf się wypala ( wnioskuje to po zapachu ) ale dzieje się to na zgaszonym silniku. Muszę poczytać na jakiej zasadzie działa ten dpf i jak się wypala. Adblue to nic innego jak mocznik iluś tam procentowy.
PS jak wam trawa na działce nie rośnie wystarczy popsikać ADBlue i macie bujną piękną i zieloną trawę latem