Ubytek G13
Re: Ubytek G13
Każdy płyn oznaczony na etykiecie jako szkodliwy to jest to samo co g13. To jest glikol etylenowy po prostu. Kolor nie ma znaczenia. Nie za bardzo jest sens kupować w ASO. Jeśli koncentrat to trzeba go koniecznie rozcieńczyć tak jak zaleca producent . Glikol etylenowy ma ta dziwna przypadłość że czysty zamarza szybciej niż rozcieńczony wodą.
RLINE stop hybrid go TDI (190KM )
Cześć,
U mnie dość niepokojący objaw. Pojawił się komunikat o uzupełnieniu płybu chłodniczego. Po zakończeniu jazdy okazało się, że płynu praktycznie nie ma. Dolano do wymaganego poziomu, po jednym dniu płynu znów brak. Pod samochodem sucho, w okolicu zbiorniczka również. Poziom oleju oraz jego konsystancja raczej prawidłowa. Gdzie szukać przyczyny? Spotkał się ktoś z Was z podobnym przypadkiem?
Pacjent 2.0 biTDI 4Motion.
U mnie dość niepokojący objaw. Pojawił się komunikat o uzupełnieniu płybu chłodniczego. Po zakończeniu jazdy okazało się, że płynu praktycznie nie ma. Dolano do wymaganego poziomu, po jednym dniu płynu znów brak. Pod samochodem sucho, w okolicu zbiorniczka również. Poziom oleju oraz jego konsystancja raczej prawidłowa. Gdzie szukać przyczyny? Spotkał się ktoś z Was z podobnym przypadkiem?
Pacjent 2.0 biTDI 4Motion.
- Osfald
- Senior Member
Za szybko go ubywa... no chyba, że zalałeś i się odpowietrzył. Zalej jeszcze raz i obserwuj.
Z gorszych scenariuszy, jeśli wszędzie masz sucho (na zewnątrz i wewnątrz kabiny) i płyn nie miesza się z olejem silnika to może pękł kanał i leje do cylindra? Nie wiem czy w Arteonach olej w skrzyni ma chłodzenie za pomocą wspólnej chłodnicy. Bywało, że taka wspólna chłodnica miała wew. pęknięcie i płyn mieszał się z olejem skrzyni...
Z gorszych scenariuszy, jeśli wszędzie masz sucho (na zewnątrz i wewnątrz kabiny) i płyn nie miesza się z olejem silnika to może pękł kanał i leje do cylindra? Nie wiem czy w Arteonach olej w skrzyni ma chłodzenie za pomocą wspólnej chłodnicy. Bywało, że taka wspólna chłodnica miała wew. pęknięcie i płyn mieszał się z olejem skrzyni...
Arteon 2.0 TSI i cztery dwudziestki nadal pracują w firmie. Sobie sprawiłem 3L kota V6 z kompresorem
Udało się zlokalizować wyciek w lewej, przedniej części pojazdu. W okolicy koła cieknie płyn chłodniczy. Widoczne jest uszkodzenie chłodnicy. Czy jest to dodatkowa chłodnica wody? Jaki jest jej kod?
VW Arteon 2017r. 2.0 biTDI 4Motion
VW Arteon 2017r. 2.0 biTDI 4Motion
U mnie tez ubywało w podobnym tempie i w końcu do wymiany była pompa wody.
2.0TDI 190KM, R-Line, Kurkuma