Szyberdach
- Osfald
- Senior Member
Re: Szyberdach
Nie wiem gdzie Ciebie PiotrM uczyli jak ustawiać pod siebie fotel ale mogę powiedzieć coś o sobie... Mnie ostatni raz uczono 2 miesiące temu tu: https://www.cargo.edu.pl/menu-strefa-ki ... azdy-kat-b
Szkolącym jest MACIEJ GLEIXNER, pilot, wice mistrz rajdowy Polski grupy N... chyba coś tam wie.
Prawidłowa pozycja za kierownicą promowana także przez wiele "autorytetów internetowych" to pozycja na rolexa z łopatkami przytulonymi do oparcia. Dla mnie najzwyczajniej jest to pozycja wygodna i w miarę bezpieczna, żaden taboret czy krzesło.
Biorąc pod uwagę co mówią internety, co uczą na kursach doskonalenia jazdy (kiedy musisz opanować samochód np. na płycie poślizgowej i nagle "rąk Ci nie starcza") oraz co mówi moja "wygodna dupa" (120kg wagi) to nie ma szans abym zmieścił się pod szyberdachem w Arteonie, a 14cm luzu nad głową to dla mnie jakaś totalna fantazja. Tyle nie mam nawet w wersji bez szyberdachu.
Popatrz także na film z 2 metrowym Zacharem siadającym do wersji bez szyberka.
Szkolącym jest MACIEJ GLEIXNER, pilot, wice mistrz rajdowy Polski grupy N... chyba coś tam wie.
Prawidłowa pozycja za kierownicą promowana także przez wiele "autorytetów internetowych" to pozycja na rolexa z łopatkami przytulonymi do oparcia. Dla mnie najzwyczajniej jest to pozycja wygodna i w miarę bezpieczna, żaden taboret czy krzesło.
Biorąc pod uwagę co mówią internety, co uczą na kursach doskonalenia jazdy (kiedy musisz opanować samochód np. na płycie poślizgowej i nagle "rąk Ci nie starcza") oraz co mówi moja "wygodna dupa" (120kg wagi) to nie ma szans abym zmieścił się pod szyberdachem w Arteonie, a 14cm luzu nad głową to dla mnie jakaś totalna fantazja. Tyle nie mam nawet w wersji bez szyberdachu.
Popatrz także na film z 2 metrowym Zacharem siadającym do wersji bez szyberka.
Ostatnio zmieniony 23.03.2021, 12:14 przez Osfald, łącznie zmieniany 1 raz.
Arteon 2.0 TSI i cztery dwudziestki nadal pracują w firmie. Sobie sprawiłem 3L kota V6 z kompresorem
Zachar, jak sam mówi ma dwa palce miejsca nad głową czyli ok 4 cm przy wzroście 200 cm. To oznacza dla faceta 188 cm 16 cm luzu. Rozumiem, że w cylindrach nikt raczej nie jeździ. Szyber nawet jeśli trochę obniża to i tak nie wierzę w bajki, że ktoś się nie mieści za kierownicą.
Arteon R-line 2.0 TSI 272 KM
Ja 189 cm wzrostu, fakt fotel na najniższej pozycji bo po pierwsze lubię a po drugie w szkole bezpiecznej jazdy gość mówił, że lepiej mieć luz nad głową. Nigdy nie odczułem, że brakuje mi miejsca nad głową - przy większych prędkościach wiadomo że się go nie otwiera ale wolne przeloty poza miastem - bajunia
Arteon TSI MY2020 Piryt (190KM)
Namieszaliście mi w głowie. Tyle powiem
Teraz nie wiem co zrobić. Jest ktoś z Łodzi z szyberdachem gdzie mógłbym usiąść ?
Teraz nie wiem co zrobić. Jest ktoś z Łodzi z szyberdachem gdzie mógłbym usiąść ?
- Osfald
- Senior Member
Zachar mierzy to w samochodzie BEZ szyberadachu. Poza tym mniej więcej zdajesz sobie sprawę, że człowiek ma tułów i nogi? Czasami jakąś fryzurę, którą wpycha pod podsufitkę... Różnica między facetem 200cm i 188cm wzrostu nie odkłada się tylko na tułowiu...
Najniższa pozycja na fotelu, przyjmując fotel bez elektryki (bo ten z elektryką znowu jest troszkę wyżej - mam możliwość usiąść sobie na obu) i ustawienie na rolexa powoduje, że człowiek 2m wzrostu klinuje się pod podsufitką wyposażoną w szyberdach. Sprawdzałem to przed zakupem w salonie. Dla dwumetrowców nie ma bezpiecznej i wygodnej opcji korzystania z egzemplarza wyposażonego w szyber. Dla ludzi o 12 cm niższych, w tak wyposażonym samochodzie będzie być może te 4-5cm miejsca nad głową. Parafrazując pewne powiedzenie to podajesz te 16cm razem z długością kręgosłupa...
Ostatnio zmieniony 24.03.2021, 08:02 przez Osfald, łącznie zmieniany 1 raz.
Arteon 2.0 TSI i cztery dwudziestki nadal pracują w firmie. Sobie sprawiłem 3L kota V6 z kompresorem
- Osfald
- Senior Member
Zdecydowanie przymierz się. Najłatwiej chyba skorzystać z takiej możliwości w salonie?
Pytanie czy jest różnica między panoramą a zwykłym szyberdachem? Chodzi mi o "grubość" podsufitki.
tutaj ładnie widać próg okna : https://youtu.be/mwQ_8YAv4AU?t=515