szarpniecie przy ruszaniu na autohold dsg
-
- Junior Member
szarpniecie przy ruszaniu na autohold dsg
Witam jezdzilem wczesniej passatem b8 2.0 tdi dsg i tego problemu nie bylo i mamy tez dwa inne w rodzinie arteony 2019 w ktorych to szarpanie na autohold przy ruszaniu nie wystepuje a u mnie arteon 2020 dsg to wlasnie delikatne szarpniecie wystepuje jakby za pozno odpuszczal autohold hamulec a dsg chce ruszyc, przy wylaczonym autohold nie ma szarpania. Czy tez cos takiego u Was jest mowie o silniku 2.0 tdi wszystkie arteony u nas ten sam silnik i dsg ale tylko u mnie szarpie. W serwisie pan nie zauwazyl problemu regulacja autohold nie istnieje, z tego co slyszalem w nie ktorych modelach vw daje wieksza sile hamowania i to przez to moze tak byc nie ktorzy tak mowia na serwisie.
-
- Member
Re: szarpniecie przy ruszaniu na autohold dsg
To chyba tak działa trochę losowo. Co prawda u mnie Passat 1.8TSI DSG ale auto hold działał tak, że każde ruszanie odbywało się aż z przysiadaniem tyłu (tak późno hamulce odpuszczały). Musiałem zupełnie zrezygnować z tej opcji, bo nikt kto jest choć trochę wrażliwy na technikę jazdy nie byłby w stanie tego tolerować.
Natomiat ostatnio znowu aktywowałem auto hold - po bodaj dwóch czy trzech latach przerwy i wygląda, że obecnie działa to dosyć sensownie.
Tak, że widać że coś się lepiej skalibrowało, ale co i jakie czynniki mają na to wpływ... kto wie.
Natomiat ostatnio znowu aktywowałem auto hold - po bodaj dwóch czy trzech latach przerwy i wygląda, że obecnie działa to dosyć sensownie.
Tak, że widać że coś się lepiej skalibrowało, ale co i jakie czynniki mają na to wpływ... kto wie.
-
- Junior Member
Mi jak tak lekko szarpie to wyłączam na trochę autohold i po kilkunastu km włączam z powrotem i na jakiś czas znów rusza miękko. Ten hamulec się chyba jakoś uklada.
VW Arteon '18 2.0 TDI 240PS R-Line 4MOTION
Ten czas odpuszczenia auto hold i podtrzymania na wzniesieniu można regulować np w aplikacji w obd11 są tam bodajże 3 poziomy: Early,Normal,Late.
TSI190 MY2020
-
- Junior Member
Sprawdzales to na swoim Arteonie czy poprostu slyszales? bo mechanik upiera sie ze nie ma regulacji sam juz nie wiem, mnie strasznie to irytuje szarpanie, w rodzinie mielismy pare passatow b8 teraz kilka arteonow i tylko w moim szarpie.
-
- Junior Member
na zimno po nocy jest ok tylko przez chwile dopóki nie nagrzeja sie troche hamulce i wtedy szarpie, wystarczy pare kilometrow i szarpie na zimno po nocy przez chwile jest ok
U mnie nic takiego się nie dzieje a dojazd do pracy mam pod górkę gdzie autohold spełnia swoją funkcję.
Mechanik nie wszystko musi wiedzieć lub nie wszystko chce powiedzieć. :-)szeffo1978 pisze: ↑25.07.2022, 10:23Sprawdzales to na swoim Arteonie czy poprostu slyszales? bo mechanik upiera sie ze nie ma regulacji
Opcja jest w VCDS lub OBD11 i działa, choć to chyba nie tu masz problem. U mnie po zmianie na early wszystko przebiega łagodniej, ale wcześniej też nie było mowy o szarpaniu. Po prostu czuć było moment puszczenia hamulca przy ostrzejszym ruszeniu.
Może jednak postawić na klocki lub tarcze. Mi ostatnio pojawiło się coś takiego, jak w starszych autach nie odpuszczał ręczny i odskakiwał po ruszeniu. Okazało się, że zużyły się tylne klocki i wymiana wyeliminowała problem.