Pre-Crash nie zadziałał
Re: Pre-Crash nie zadziałał
Mi też przebiegajacej sarny nie wyłapał także tylko dzięki refleksowi skończyło się lekkim obtarciem.
Arteon R-line 2.0 TDI 190 KM
Kilka dni temu robiłem pierwszą dłuższą trasę odebranym dwa miesiące temu Arteonem. Ostatnie 200km dosyć mocno padało, jechałem na dwupasmówce z aktywnym tempomatem. Kilka razy zdarzyło się, że zaczynając wyprzedzanie na lewym pasie, w momencie jak mój przód dojeżdżał do poziomu tyłu auta na prawym pasie, nagle wyskakiwała czerwona ikona hamuj z głośnym sygnałem. Nic przede mną nie było oczywiście. Ktoś się spotkał z taką sytuacją? Jest sens jechać do ASO, czy narazie odpuścić?
To system Front Assist, który może, wedle instrukcji, zareagować niewłaściwie podczas jazdy w deszczu lub śniegu. Lub oczywiście, gdy jest uszkodzony. Ja jednak nigdy czegoś takiego nie miałem. Czy problem pojawił się wyłącznie podczas deszczu? Czy oprócz kontroli i sygnału samochód zaczynał hamować? Poobserwowałbym jeszcze okoliczności, w których dzieją się takie rzeczy. Masz jeszcze trochę gwarancji =)
-
- Member
Podczas deszczu nigdy mi tak radar nie zareagował. Podczas intensywnych opadów wyłącza mi się jedynie dynamic light asist.markos17 pisze: ↑23.04.2022, 09:55Kilka dni temu robiłem pierwszą dłuższą trasę odebranym dwa miesiące temu Arteonem. Ostatnie 200km dosyć mocno padało, jechałem na dwupasmówce z aktywnym tempomatem. Kilka razy zdarzyło się, że zaczynając wyprzedzanie na lewym pasie, w momencie jak mój przód dojeżdżał do poziomu tyłu auta na prawym pasie, nagle wyskakiwała czerwona ikona hamuj z głośnym sygnałem. Nic przede mną nie było oczywiście. Ktoś się spotkał z taką sytuacją? Jest sens jechać do ASO, czy narazie odpuścić?
To przy okazji mnie uspokoiłeś, bo też tak miałem dwa czy trzy razy.mariusz123a pisze: ↑23.04.2022, 18:57Podczas intensywnych opadów wyłącza mi się jedynie dynamic light asist.
Zdarzyło się tylko podczas deszczu na tamtej trasie, bez hamowania. Fakt, że nie miałem okazji sprawdzić go ponownie w podobnych warunkachMarcusfff pisze: ↑23.04.2022, 16:36To system Front Assist, który może, wedle instrukcji, zareagować niewłaściwie podczas jazdy w deszczu lub śniegu. Lub oczywiście, gdy jest uszkodzony. Ja jednak nigdy czegoś takiego nie miałem. Czy problem pojawił się wyłącznie podczas deszczu? Czy oprócz kontroli i sygnału samochód zaczynał hamować? Poobserwowałbym jeszcze okoliczności, w których dzieją się takie rzeczy. Masz jeszcze trochę gwarancji =)
Czy ta ikona z ostrzeżeniem dźwiękowym wyskoczy również w sytuacji kiedy zbliżę się do pojazdu poprzedzającego ale nie będę jechał na tempomacie?
@oolram tak