Za Chiny Ludowe nie mogę dogadać się z nawigacją. Kiedyś próbowałem się nią bawić, wprowadziłem adres domowy, pracy i parę ulubionych. Ale wprowadzanie adresów głosowo nie działało. Dziś podjąłem drugą próbę. Nie działała nawet komenda "Prowadź do domu" tylko wyszukiwało jakieś dziwne miejscowości typu Domowice czy cokolwiek. O w prowadzeniu celu typu miasto, ulica numer nie było mowy. Tylko wyszukiwanie bzdór "Powtórz" i tego typu pierdoły.
Zauważyłem, że język klawiatury był niemiecki. Zmieniłem na polski i zaczęło dobrze reagować na komendy "Prowdź do domu, (..) do pracy, (..) do adresu w ulubionych". Ale "wprowadź adres" bez zmian. Co ciekawe użyłem "wprowadź kraj ponownie" choć była Polska. Próbowałem wiele razy i powiedziałem "Deutschland" i też nie zrozumiało. Próbowałem wprowadzić adres niemiecki w Berlinie, ale również nie spotkałem się ze zrozumieniem
. Po ponownym uruchomieniu adresu dalej nie rozumie, za to domyślnie mam teraz Niemcy
. Nie próbowałem już dalej "Polen", bo wysiadłem nerwowo.
Mam jakieś dziwne przeczucie, że czeka na adres w jakimś innym języku. Ktoś miał podobnie? Jakieś ustawienia czy coś? Mapy 22.7.
Druga sprawa, to to, że jak powiem "Prowadź do kontaktu" to kontakt rozpoznaje, bo go właściwie powtarza, ale twierdzi, że nie ma dla niego adresu. A jak wejdę w kontakty z poziomu samochodu, to ten adres jest...
Drobna dygresja. Raz na pół roku miewam tak, że nie wybiera mi kontaktów głosowo. Wybieram jeden a samochód pyta mnie czy chcę zadzwonić do zupełnie innego, wybranego z czapy, który nawet nie brzmi tak jak ten, który chciałem. Działa wtedy rozparowanie i ponowne sparowanie telefonu. Nie wiem czy ma to związek, ale po prostu dogadywanie się czasem z tą obsługą głosową jest... trudne.