Ankieta - ponadnormatywny szum-świst z okolic drzwi, przednich - słupka A
Re: Ankieta - ponadnormatywny szum-świst z okolic drzwi, przednich - słupka A
U mnie świst był z prawej strony przy prędkości 120km/h i wyższej. Nagrałem, pokazałem ASO. Pojeździli posprawdzali gdzie to może być. Kilkukrotnie podklejali szczeliny i robili próby.
Okazało się, że świst jest z prawego lusterka. Nie wiem co z nim zrobili ale świst usunęli.
Tylko obawiałem się, bo mam "ciemne kierunkowskazy", co o czymś świadczy. Mimo że mam to w obu autach, a świst pojawił się dopiero niedawno. Ale na szczęście nie robili z tego kłopotu.
Mój świst:
https://www.youtube.com/watch?v=N5dKDEHhppM
Okazało się, że świst jest z prawego lusterka. Nie wiem co z nim zrobili ale świst usunęli.
Tylko obawiałem się, bo mam "ciemne kierunkowskazy", co o czymś świadczy. Mimo że mam to w obu autach, a świst pojawił się dopiero niedawno. Ale na szczęście nie robili z tego kłopotu.
Mój świst:
Elegance 2.0 TSI MY2020
R-Line 2.0 TSI MY2021
R-Line 2.0 TSI MY2021
Niestety i mnie dopadł ten nieszczęsny problem...
Przypadłość jaką opisał Robs On ( https://www.youtube.com/watch?v=Zen2CxKFuRE ), tyle, że u mnie świst pojawia się od strony pasażera przy 185km/h jak jadę pod wiatr, z wiatrem jakieś 205/210km/h, od strony kierowcy pod wiatr 205km/h, z wiatrem 225km/h. Artoen R Shooting Brake... Nie wiem po co oferują pakiet 270km/h skoro nie da się jechać 185km/h. Świst jest nie do przeżycia...
Ktoś ma jakiś pomysł na tę usterkę? Serwis milczy, byłem na wizycie, nagrali filmik i wysłali do producenta...
Próbowałem sam:
- okleiłem lusterka z zewnątrz, przy łączeniu z samochodem również, niestety nic to nie daje...
Przypadłość jaką opisał Robs On ( https://www.youtube.com/watch?v=Zen2CxKFuRE ), tyle, że u mnie świst pojawia się od strony pasażera przy 185km/h jak jadę pod wiatr, z wiatrem jakieś 205/210km/h, od strony kierowcy pod wiatr 205km/h, z wiatrem 225km/h. Artoen R Shooting Brake... Nie wiem po co oferują pakiet 270km/h skoro nie da się jechać 185km/h. Świst jest nie do przeżycia...
Ktoś ma jakiś pomysł na tę usterkę? Serwis milczy, byłem na wizycie, nagrali filmik i wysłali do producenta...
Próbowałem sam:
- okleiłem lusterka z zewnątrz, przy łączeniu z samochodem również, niestety nic to nie daje...
Znalazłem rozwiązanie trąb anielskich w moim Arteon R. Przyczyną okazała się górna uszczelka... Wystarczy przykleić ją trochę taśmą izolacyjną i problem jak ręką odjął. Zdjęcie robione na szybko po testach.
Witam,swistak pisze: ↑24.03.2022, 14:56U mnie świst był z prawej strony przy prędkości 120km/h i wyższej. Nagrałem, pokazałem ASO. Pojeździli posprawdzali gdzie to może być. Kilkukrotnie podklejali szczeliny i robili próby.
Mój świst:
Mógłbyś kolego napisać, w którym serwisie robiłeś auto ? Masz może podwójne szyby, czy bez pakietu dźwiękoszczelnego? U mnie wymienili już lusterko, regulowali blotnik, bo był "za bardzo zlicowany" z drzwiami i kompletnie nic się nie zmieniło. Świst potrafi występować od 80km/h, gdy jest bezwietrznie. Mają teraz poruszać temat z centralą.
Jasne. GG Auto w Rzeszowie.
W tym Arteonie MY2020 nie mam podwójnych szyb (mam w drugim MY2021 i tam jeszcze świst nie wystąpił).
A świst występował precyzyjnie od 120km/h. Przy 110 coś tam ledwo słyszalne.
W tym Arteonie MY2020 nie mam podwójnych szyb (mam w drugim MY2021 i tam jeszcze świst nie wystąpił).
A świst występował precyzyjnie od 120km/h. Przy 110 coś tam ledwo słyszalne.
Elegance 2.0 TSI MY2020
R-Line 2.0 TSI MY2021
R-Line 2.0 TSI MY2021
Użytkownik Tosibieja intensywnie dopytywał (viewtopic.php?f=2&t=1290&p=25195#p25195) o porównanie między arteonami z dodatkowym pakietem wyciszenia i bez. Wydaje się że możesz mieć spore doświadczenie w ocenie tego pakietu skoro masz dwa auta jedno z pakietem a drugie bez. Słyszysz różnicę w wyciszeniu pomiędzy autami ?
MY 2022 R-Line TSI 190 kM
Wydawało mi się że jakiś czas temu odpowiadałem na takie pytanie. Ale może mi się wydawało .
Tak, różnica jest spora. Od razu jak się przesiadam między autami to różnicę słychać. Nawet żona to stwierdziła - więc to nie subiektywne odczucie, a musi być wyraźne.
Zdecydowanie opcja typu MUST HAVE tym bardziej że nie jest opcją drogą.
Tak, różnica jest spora. Od razu jak się przesiadam między autami to różnicę słychać. Nawet żona to stwierdziła - więc to nie subiektywne odczucie, a musi być wyraźne.
Zdecydowanie opcja typu MUST HAVE tym bardziej że nie jest opcją drogą.
Elegance 2.0 TSI MY2020
R-Line 2.0 TSI MY2021
R-Line 2.0 TSI MY2021
Dzięki bardzo, może coś uda się z tym zrobić. Niestety ja z okolic Trójmiasta. U mnie to zależy od wiatru. Jak mocno wieje, zaczyna się od wyższych prędkości. Przy bezwietrzych dniach ostatnio nawet przy 85km/h. Także sprawdza się to, co pisali poprzednicy, przy zamkniętym obiegu powietrza świst znika, także gdy zaklei się taśmą przestrzeń między lusterkiem a obudową od wewnetrzej strony oraz przy wciśnięciu papieru czy kawałka szmatki pomiędzy szybę a tapicerkę w przednim rogu drzwi. Ewidentnie powietrze wchodzi przez lusterko do drzwi i przy szybie wchodzi do wnętrza auta.
Pozdrawiam
Z ciekawości ostatnio zrobiłem 50 km "ile fabryka dała" po autostradzie. Brak szumów , świstów , gwizdów... itp. Jedynie opór powietrza słychać. Mam pakiet dodatkowego wyciszenia. Ciekawe jak długo się to utrzyma :-)
MY 2022 R-Line TSI 190 kM
-
- Junior Member
Cześć!
Chciałem wrócić do tematu świstu podczas jazdy od strony kierowcy.
Miesiąc temu odebrałem auto i od początku "coś" szumiało/wiało przy prędkościach 100-140.
Teraz gwiżdże..
Czy ktoś z forum uporał się z tym tematem? jeśli tak, to w jaki sposób?
( auto z dodatkowym wyciszeniem)
Chciałem wrócić do tematu świstu podczas jazdy od strony kierowcy.
Miesiąc temu odebrałem auto i od początku "coś" szumiało/wiało przy prędkościach 100-140.
Teraz gwiżdże..
Czy ktoś z forum uporał się z tym tematem? jeśli tak, to w jaki sposób?
( auto z dodatkowym wyciszeniem)