Chyba się nie zgodzę.Osfald pisze: ↑16.10.2021, 17:02Odpowiedzi są w przepisach dotyczących homologacji. Układ oczyszczania reflektorów stosuje się obowiązkowo kiedy natężenie strumienia światła przekracza jakąś tam wartość... Więc odpowiedź jest twierdząca, tak będziesz miał słabsze lampy (o mniejszej mocy) niż te przed FL, które miały spryskiwacze. Niestety optymalizacja postępuje...olek pisze: ↑15.10.2021, 21:56Zamówiłem R-Line FL z Active Lighting System - Reflektory LED z Dynamic Light Assist i auto nie będzie miało spryskiwaczy reflektorów. Czy to oznacza że lampy będą słabsze niż w wersji przed FL ? Czy przed FL zawsze były dodawane sprykiwacze do lepszych lamp ? O co tutaj chodzi ? Nigdzie w konfiguratorze nie widziałem opcji ze spryskiwaczami lamp przednich. Ktoś coś wie na ten temat ?
Pozostaje pytanie jak słabe są te mocniejsze lampy po FL skoro także nie mają układu oczyszczania?
Kupując mój ostatni samochód wydrążyłem ten temat myślę chyba do końca. Mianowicie...
Spryskiwacze reflektorów były konieczne przy światłach xenonowych w których wartość lumenów przekraczała właśnie odpowiednią wartość.
W przypadku ledów a co za tym idzie zupełnie innej konstrukcji soczewek, obowiązku instalowania elementu myjącego lampę już nie ma - bez względu na zasięg i jasność wiązki.
Sam posiadam Matrixy (w przypadku Octavii IV są to soczewki kilkunastopunktowe) i spryskiwacze musiałem sobie domówić w opcji, bo chciałem je mieć. Nie ma jednak takiej konieczności.... a wiem akurat z autopsji że nieodpowiednio użyte Matrixy potrafią wypalić oczy tym z naprzeciwka.....
... Więc w Arteonie układu myjącego w żadnej opcji nie ma, bo niema.... przed liftem był, bo był....
... i jeszcze jedno dla tych, którzy się zastanawiają nad opcją ALS.
BRAĆ!.. i jeszcze raz... BRAĆ.
Ja się zdecydowałem zamówić właśnie Arteona a tym samym przesiąść z Matrix ów... Trochę to dla mnie będzie bolesne ale, że testowałem Artka nocą, to mam porównanie zwykłych ledów z Golfa VIII, ALS z Artka i Matrix z Octavii IV.
ALS dają radę - jasność przyzwoita i zadowalająca choć słabsza niż w Matrixach. Zasięg może być, choć krótszy niż w Matrixach. Wycinanie, no cóż - wycinane są za duże pola w stosunku do obiektu, wolniejszy czas reakcji, nie ma takiej szczegółowości w stosunku do Matrixów...
Fakt, że soczewki są ruchome w pionie i poziomie sprawdza się bardzo dobrze w zakrętach...
Ogólnie w moim przypadku rzecz biorąc - światła się bronią.
A Ci którzy zaczynają przygodę z inteligentnym oświetleniem będą bardzo mile zaskoczeni....