Głośność wewnątrz auta
Re: Głośność wewnątrz auta
Ja zimówki wybrałem cichsze wg. danych producenta niż letnie, ale nic to nie zmieniło.
Zauważcie, że hałasy z zawieszenia i kół to ogólnie problem cichych aut (walczą z tym producenci elektryków) - gdy silnik warczy, to szumy toczenia, hałasy pracy zawieszenia, szum powietrza schodzi na dalszy plan. U nas przy stałej prędkości silnik (przynajmniej benzynowy) nie generuje dźwięku, więc nie zagłusza reszty.
Przez moment jeździłem elektrycznym Zoe - niby elektryka nie powinno być słychać, ale cisza jednostki napędowej powodowała, że bardzo słychać całą resztę. Sądzę, że problem tego szumu jest eskalowany przez nasz mózg i dokładnie to widać po przejechaniu długiej trasy - są samochody, gdzie na początku wydaje się przyjemnie i jest się pod pozytywnym wrażeniem. Ale po 400 km już ma się dość. A Arteonem już parę razy trzaskałem po 1000-1300 km z przerwą na tankowanie i siku i tego zmęczenia nie ma, głowa wcale nie boli od hałasu.
Zauważcie, że hałasy z zawieszenia i kół to ogólnie problem cichych aut (walczą z tym producenci elektryków) - gdy silnik warczy, to szumy toczenia, hałasy pracy zawieszenia, szum powietrza schodzi na dalszy plan. U nas przy stałej prędkości silnik (przynajmniej benzynowy) nie generuje dźwięku, więc nie zagłusza reszty.
Przez moment jeździłem elektrycznym Zoe - niby elektryka nie powinno być słychać, ale cisza jednostki napędowej powodowała, że bardzo słychać całą resztę. Sądzę, że problem tego szumu jest eskalowany przez nasz mózg i dokładnie to widać po przejechaniu długiej trasy - są samochody, gdzie na początku wydaje się przyjemnie i jest się pod pozytywnym wrażeniem. Ale po 400 km już ma się dość. A Arteonem już parę razy trzaskałem po 1000-1300 km z przerwą na tankowanie i siku i tego zmęczenia nie ma, głowa wcale nie boli od hałasu.
2.0 TSI 190 KM, 2021
nemi84
A z ciekawości pytam czy pana egzemplarz posiadal dodatkowe wytłumienie wnętrza?
A z ciekawości pytam czy pana egzemplarz posiadal dodatkowe wytłumienie wnętrza?
Tak, posiadał dodatkowe wygłuszenie, tzn tak wywnioskowałem po podwójnych szybach z przodu.
Edit:
Sorry nie zauważyłem że pytanie nie do mnie
Edit:
Sorry nie zauważyłem że pytanie nie do mnie
Ostatnio zmieniony 12.09.2022, 20:44 przez awprawo, łącznie zmieniany 2 razy.
R-Line 2.0 TSI 190
Tak, mam dodatkowe wygłuszenie fabryczne. Tak bardzo mi zależy na jak najcichszej jeździe, że nie rozważałem nawet jego braku.
2.0 TSI 190 KM, 2021
A moze ktos ma porównanie z i bez wyciszenia ?
To jest regularnie zadawane pytanie. Tak, jest różnica. Było na forum w ciągu ostatniego miesiąca.
2.0 TSI 190 KM, 2021
Zgadzam sie całkowicie. Jestem właśnie po trasie 2 x 1250 km. Oba odcinki zrobione na raz. Wszyscy w samochodzie zauważyli że nie są tak zmęczeni jak to bywało przy innych autach. Czternastoletnie dziecko stwierdziło po pierwszych 400 km że czuje się jak by jechało dopiero 20 minut...nemi84 pisze: ↑12.09.2022, 14:03Sądzę, że problem tego szumu jest eskalowany przez nasz mózg i dokładnie to widać po przejechaniu długiej trasy - są samochody, gdzie na początku wydaje się przyjemnie i jest się pod pozytywnym wrażeniem. Ale po 400 km już ma się dość. A Arteonem już parę razy trzaskałem po 1000-1300 km z przerwą na tankowanie i siku i tego zmęczenia nie ma, głowa wcale nie boli od hałasu.
Mam pakiet dodatkowego wyciszenia.
MY 2022 R-Line TSI 190 kM
Felgi Sebring 19 cali (z Tiguana) Opony Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5 245/40 R19.
viewtopic.php?f=2&t=931&p=24707&hilit=sebring+19#p24707
viewtopic.php?f=2&t=931&p=24707&hilit=sebring+19#p24707
MY 2022 R-Line TSI 190 kM
tak mam dodatkowe wyciszenie; ok. ale co z tym warsztatem w okolicach Poznania ma ktoś jakiś namiar żebym dał do wygłuszenia ? zdam relację po na pewno
Arteon 2.0 TSI 190 Elegance 2022