Vw czy lexus
Vw czy lexus
Witam, ostatnio byłem na myjni ręcznej i stał tam lexus es f- Sport, chyba nowy, biały, dajcie znać co byście wybrali, arteon r- line, biały ośka czy taki lexus, wyglądał naprawdę super, lexus to niby premium, właśnie dostałem ofertę na full, 280, podobno jak Artek z takim wyposażeniem, no chyba lexus ma trochę więcej w tej cenie, pozdrawiam
Re: Vw czy lexus
Trudny wybór, zależy czego oczekujesz od samochodu. Lex na 2023 ma mieć nowe multimedia i jakieś systemy bezpieczeństwa, mimo, że miał lift w 2021. Będzie na pewno bardziej reprezentacyjny, lepiej wykonany i pewnie nowocześniejszy. Droższy w serwisie, sporo mniejszy z tyłu i w bagażniku. Artek wg mnie wygląda lepiej i jest mniej ostentacyjny, bo w końcu jeździsz VW. A biały samochód... cóż, wyglądają świetnie zwłaszcza z czarnymi detalami, ale trzy miechy jeździłem białym i wiem, że chyba nigdy nie kupię samochodu w tum kolorze. Wypucowany jest super, ale utrzymanie tego w takim stanie to katorga. Niewiele wystarczy, by samochód zaraz wyglądał na brudny, nie mówiąc już o rysach itp.
Wybierz Lexa bez zastawnowienia. Jakość wykonania, komfort i to co oferuje za swoją cenę jest bezkonkurencyjne. Ja po przejechaniu się tym Lexem tylko czekam na wymianę samochodu. Co nie oznacza ze Arteon jest złym samochodem - wręcz przeciwnie, ale es jest zdecydowanie lepszy. Na plus także obsługa serwisowa Lexusa. Oczywiście, ze droższa, ale nie musisz słuchać zmęczonych życiem panów z vw wmawiajacych Ci ze w twoim aucie w zawieszeniu nic nie stuka, oraz ze kolejny raz ze przesmarowali twój szyberdach i już nie będzie trzeszczał.
Od siebie dodam ze już UX żony jest dla mnie lepiej wykonany pomijając plastikowe boczki tylnich drzwi.
Od siebie dodam ze już UX żony jest dla mnie lepiej wykonany pomijając plastikowe boczki tylnich drzwi.
Przecież to nie ten przedział cenowy. Lexus F Sport Design startuje od 282 tyś. a F Sport Edition od 307 tyś. no chyba że porównujemy Arteona R a nie R-Line (pisałeś o wersji R-Line która staruje od 173 tyś) do Lexusa. Osobiście mocno mnie wku...wia że na stronie czeskiej VW i niemieckiej można zamówić Arteona R-Line 4 motion 280 km a w Polsce nie i dodatkowo tarcze hamulcowe ma większe niż w 2.0 TSI 190 km. Co te niemce odwalili w Polsce to woła o pomstę do nieba normalnie.... ewentualnie o reparacje :-) Ale to i tak pikuś przy Leksusie. No i wisienka na torcie max prędkośc w Lexusie to 180 km/h ... no i do tego skrzynia ECVT bezstopniowa z łopatkami do "zmiany biegów" (których nie ma ;-) przy kierownicy. Naprawdę ? Jeździłem Toyotą Corollą Hybrid 184 KM z ECVT ponad rok. Spalała więcej niż arteon 2.0 TSI 190 km ale z kosztami paliwa nie musiałem się wtedy liczyć. Po dłuższej trasie takiej na wakacje przysiągłem sobie że nigdy nie kupię a nawet nie spojrzę w stronę auta które maxymalnie jedzie 180 km/h. Także bierz Leksusa a na autostradzie objedzie Cię nawet Arteon 1.5 TSI 150 km (220 km/h)
Ostatnio zmieniony 19.11.2022, 23:16 przez olek, łącznie zmieniany 3 razy.
MY 2022 R-Line TSI 190 kM
W PL wycięli 280KM w Rline żeby zagonić "prawdziwe" R. Moje największe rozczarowanie jest takie, że do śmiesznego autka jakim dla mnie jest Formentor wrzucili 5 cylindrów, a Arteon tego nie dostał (wiem od znajomego z VW, że był taki plan bo zrobili nawet kilka prototypów które ujeżdżali/testowali).
Co do hybryd Toyoty to jedna wycieczka Wwa-3miasto-Wwa i huk, wycie i spalanie skutecznie mnie z tego wyleczyły. Może dla jakiejś dziuni co lata po 20 km dziennie wkoło komina to jest coś.
Co do hybryd Toyoty to jedna wycieczka Wwa-3miasto-Wwa i huk, wycie i spalanie skutecznie mnie z tego wyleczyły. Może dla jakiejś dziuni co lata po 20 km dziennie wkoło komina to jest coś.
eRlinia 2.0 teesi + blisko 600 Nm w ośce
To w takim razie dlaczego nie wycieli 280 KM w czechach i niemczech ? Co my zaścianek jakiś jesteśmy ? Nie widzę logicznego wytłumaczenia tego stanu rzeczy.
No patrz, zgadles. Tak, dla większości krajów EU jesteśmy zadupiem, ciemnogrodem i mikrym rynkiem na zrobienie czegoś sensownego. Żadna nowość, witamy w wolsce.
Co nie zmienia faktu że hybrydy od Toyoty za 300 tyś nigdy nie kupię :-)
W życiu nie dałbym za to jeżdżące plastikowe pudełko po jogurtach więcej niż 100 zł. U nas wyjdzie z leasingu w przyszłym roku i następnego dnia już będzie na otomoto i won. Jedyny japoniec który jest w kręgu moich zainteresowań to GTR ale koszty utrzymania tej zabawki skutecznie studzą jakiekolwiek zapędy w tym kierunku.
Kończę offtop.
Kończę offtop.
Byłem w salonie Vw I dokładnie o to samo zapytałem, czemu w Niemczech jest dostępny r- line 280 a u nas nie, odpowiedź bo nikt nie kupowałby r 320...? To co, w Niemczech inaczej myślą czy co? Jak ja zamawiałem w 2021 to nie było już diesla 240, wersja elegance 280 nie wygląda, a zależało mi na 4motion i 200+, teraz żałuję że nie kupiłem r- ki 320, wtedy mój 260, r Ok 300, dzisiaj mój 300 r 330, no i leasing, min. dwa lata trzeba się przemęczyć, no chyba że ktoś z was podnosił moc w takim dieslu bez utraty gwarancji? Dajcie znać, pozdrawiam