Witam, postanawiam odgrzać kotleta. Mianowicie przeszukuje fora i już znalazłem podobny temat na forum Skody Kodiaq i teraz tutaj. Od 1,5 miesiąca jestem posiadaczem Skody Octavii 2.0 TSI DSG 190KM z końca 2018roku. Zdaje sobie sprawę że 2.0TSI z Arteona a 2.0TSI z octavii to dwa różne kody silnika ale problem jest ten sam.
Mianowicie problem pokazuje się on głównie w mieście po porannym odpaleniu i nie tylko. Chodzi o wysokie spalanie, absurdalnie wysokie, gdzie w trasie jak jest wszystko ok to potrafię zejść do 5l/100 to w mieście wyskakuje 15l/100 albo lepiej. Towarzyszy temu jakby inna, dziwna, ostra praca skrzyni biegów. ASO nie widzi żądnych błędów, rozmawiałem z innym ASO i możliwe że trzeba zaadaptować sondę lambda. Według mnie mogło się to pojawić po tym że jeździłem tylko po mieście i na krótkich odcinkach przez długi czas co mogło zabić filtr GPF. Ale wczoraj zrobiłem trasę ponad 200km, niestety bez autostrady bo byłem w Bieszczadach, ale spalanie było bardzo przyzwoite 6,5l/100 w jedna stronę 5,5l\100 w druga, przy dość agresywnej i dynamicznej jeździe.
Dziś rano odpalam auto i po drugim odpaleniu spalanie nagle idzie do góry i pojawia się dziwna praca skrzyni DSG. Dodam że olej w skrzyni był tyle co wymieniany.
Pytanie do was czy jak macie problem z zawyżonym spalaniem w Arteonie to czy DSG(chodzi o jazdę miejską) też zaczyna podejrzanie pracować?
Dodam jeszcze że w najbardziej skrajnym przypadku po przejechaniu ok.40km drogami krajowymi 50-90km\h spalanie wyniosło 9,5l\100.
Pozdrawiam